Maxresdefault

1500 - 1700 - talet

By Side
  • Sep 16, 1400

    Renässans

    Under ungefär 1400 - 1500 talet så började den nya idén om en ny värdsbild få fäste. Alla idéérna bekämpades till en början av kyrkan samtidigt så överensstämde inte det med dess läror.
    Sedan så kunde inte kyrkan stå emot därför att nya vetenskapliga landvinningar och upptäckter gjordes. Jorden var rund och kretsade kring jorden, det visade sig att det var ganska känt vid början av 1500-talet.
  • Sep 18, 1400

    Häxprocesserna

    Det uppkom många flera häxprocesser i Europa som en följd inkvisitionens verksamhet under 1400-talet. Är inte helt klar
  • Period: Sep 11, 1500 to

    1500-1700-talet

  • Sep 16, 1500

    Under 1500 talet - 1700 talet så förändrades statet i Europa. Medeltidens feodalsamhöle gick steg för steg över till ett nytt samhällssystem där kungen och statsmakten fick större inflytande och makt än tidigare.

  • Sep 16, 1500

    Gustav vasa tar makten

    1500-talet innebär det att det är en ny tid och det gäller även för sverige. Gustav Vasa lyckade frigöra sverige i början av 1520-talet från den danska övermakten och det var på grund av att den tyska handelsförbundet Hansan som lyckades hjälpa till Gustav Vasa.
  • Period: Sep 16, 1500 to

    Reformationen

    Det var en viktig orsak till den här utvecklingen och det var att reformationen av kyrkan som hade rum i Nordeuropa under 1500-talet. Det var så att reformationen bröts kyrkans politiska myndighet samtidigt som makten i allt högre grad koncentrerades till kungen eller drottningen som persom.
    Perioden mellan 1500-talet och 1700-talet brukar det kallas enväldets tid. Antingen kungen eller drottningen behärskade i stort sett all makt i samhället.
  • Sep 18, 1500

    Livet på landet i staden 1500 - 1776

    I den europeiska samhället genomgick det stora förändringar från 1500-talet till slutet av 1700- talet. Hela europas befolking bestod tiigare av bönder som levde på en landsbyggnad. Under 1500-talet så förändrades också natuer och den nya idéen satte människor i fokus och ifrågasatte kyrkans makt. Kungamakten stärktes däremot runt om i värden.
  • Period: Sep 23, 1500 to

    Vetenskap, teknik och kommunikationer 1500-1776

    Den nya tiden handlade mycket om stora förändringar.
    Himmlakropparnas rörelser och jordens naturlagar var inte
    fastställda av gud utan de följde istället lagar av naturvetenskapliga.
    Bibeln är för kristna och biblen bertaktades mer och mer som en bok, boken handlade mycket om människans förhållande till gud.
    Det är inte så att det är en vanlig uppslagbok som handlar om natur och sånt fungerar.
  • Period: Sep 24, 1500 to

    Del 2 vetensap,teknik och kommunikationer

    Under den nya tiden var det nya instrumenter som utveclades, däribland teleskopet och mikroskopet. På grund av den nya tiden kunde människan utforska både himlen och sig själv.Det var flera forskningsområden uppkom därför under den nya tiden. Många vetenskapsmän blev berömda för sina upptäckter. Industrin uvtecklades ochså i många va de europiska länderna.
  • Sep 25, 1569

    Galileo galilei

    Han var född den 15 februari 1569- talet och dog den 8 januari 1642, han var en italiens venskapsman och det handlade mycket om naturvetenskapliga revolutionen. Galileos far var en musiker och faren hade planerat för att sonen skulle gåra det samma.
    Under Galileos uppväxt så förändrades han familjs ekonomi och därför så bestämde hans föräldrar att istället satsa på den medicinska banan vilken var mer lönande.
  • Teknik

    Mikroskop Ett mikroskop är ett instrument som används till att synliggöra och för att se något som är riktigt litet.
    Så den tekniken är att man ska undersöka små föremål.
    Om inte mikroskopet skulle finnas så skulle man inte kunna unders
    Elever får även undersöka celler med ett mikroskop, det har jag också gjort.
    Man vet inte exakt vem som har skapat dessa mikroskop men en del säger att det var två st holländar Hans och Zacharias Jansen, det var en far och son som uppfann mikroskopet under 1590
  • Teknik del 2

    Om inte mikroskopet skulle finnas så skulle man inte kunna undersöka bakterier, blodkroppar och jäst.
    van Leeuwenhoek gjorde ett enklare mikroskop, hans tanke var att kunna undersöka mindre djur mycket lättare genom att få dem at se större ut. Antonie van Leeuwenhoek var ganska delaktig.
  • Stormaktstidens sverige 1611- 1718 talet

    Sveriges befolkning under stormaktstiden. Det var ungefär en halv miljon männinskor i sverige som bodde under medeltiden. Det var vid 1600-talet.
    I Sverige och Finland så var det 1,8 miljoner invånare hundra år senare 1718-talet. Sverige blir sedan stormakt. Det var under vasatiden där sverige utvecklades til ett mer enat rike där kungen hade större makt än tidigare.
  • Trettioåriga kriget

    Trettioåriga kriget var ett stort krig och kriget var i en tysk mark.
    Under trettioåriga kriget så dog det 440 000 soldater.
    Kriget framstår som ett religionskrig protestanter och katoliker.
    Trettioåriga kriget började 1618-talet och slutade 1648 - talet.
    De krigade mot tyska -romerska kejsare, tyska furstar och spanien. Några delar av tyskland drabbades ganska hårt av kriget och det var många områden där en ryttare kunde rida i timmar för att sedan hitta en bebyggd plats.
  • Isaac Newton

    Född 25 september 1642 och dog 20 mars 1727.
    Isaac Newton hade igen utbildning utan han var en välbärgad jordägare. Sedan under 1661 så började han att intressera sig för vetenskapsmän och deras skrifter.
    Sen så åkte han tillbaks till sin hemgård för att Woolsthorpe och studerade där. I Woolsthorpe uppfann han fluxionsmetoden, det är en matematisk metod för användning inom infinitesimalkalkylen.