500-1700 ekr

By emmat97
  • Period: 350 to 600

    Folkvandringar-levnadsvillkor och hälsa, politik

    Turbulent tid då många folk succecivt bytte bosättningsplats och gränserna mellan olika folk försköts då folken blandades. De flesta flyttade för att hitta ny mark att odla, men krigarhärar drog också omkring och letade efter områden att erövra. Orsakades troligen av överbefolkning och krig. Var en bidragande orsak till västroms sönderfall, vilket i sin tur ledde till fler folkvandringar pga fler krig och mer social oro. Folkvandringens följder blev ökad social oro och starkare kung/vasallmakt.
  • Period: 600 to 700

    Islam uppstår-religion

    Islam uppstår på arabiska halvön. Detta orsakas av att profeten Mohammed grundar religionen. Islams uppkomst har en enande effekt på folken på den arabiska halvön. Det muslimska imperiet som uppstår sträcker sig över dagens mellanöster, Turkiet och nordafrika bort till Indien/Pakistan och Spanien/Sicilien.Islam är en viktig sammanhållande kraft i imperiet,även om det samtidigt finns en viss acceptans för andra religioner.
  • Period: 640 to 716

    Musa ibn Nusayr

    Ledare för det muslimska imperiet och ansvarig för att erövra Spanien under tidigt 700-tal. Den muslimska invationen medförde att kunskap, kultur och matvanor från den muslimska världen fick inflytande i Spanien, samtidigt som erövrarna tog intryck av det ockuperade landet. Motståndet mot erövrarna medförde också att kristendomen fick en starkare roll hos motståndsmännen. Kristendom fick bland annat fäste hos baskerna, som fram tills dess huvudsakligen hållt fast vid sin naturreligion.
  • Period: 742 to 814

    Karl den store

    Frankernas kung som för en tid lyckades ena stora delar av väst och sydeuropa i ett rike. Han kröntes till romersk kejsare av påven. För att lättare kunna försvara riket mot angrepp från exempelvis vikingar delades det upp i mindre delar, län. Vasaller som skulle ansvara för länen och i utbyte ha rätt att ta in skatter, utsågs. Detta var en viktig del i den feodala ordning som rådde under det medeltida Europa. Efter hans död föll riket sönder
  • Period: 1000 to 1200

    Treskifte - matproduktion.

    Under högmedeltiden ökade Europas befolkning. Detta orsakades främst av att jordbruket ställde om till treskifte, vilket ökade matproduktionen då jorden inte blev utarmad. Böndernas ökade kunskap om jordbruk och användandet av häst istället för oxe och hjulplog istället för årder, var viktiga förutsättningar för jordbrukets effektivisering. Det effektivare jordbruket ledde till att de stora skogarna i mellaneuropa försvann och tidigare isolerade byar och samhällen kom i kontakt med varandra.
  • Period: 1050 to 1106

    Henrik IV

    Tysk-romersk kejsare som hade konflikter med påven då han ansåg att påven hade för mycket makt, då påven ansåg sig ha makt att själv tillsätta biskoparna i Tyskland. Henrik blev då bannlyst av påven, men efter att barfota ha vandrat till påvens residens i Canossa återkallades bannlysningen. Relationen till påven blev dock aldrig bra, utan Henrik fortsatte att göra motstånd mot påvens makt.
  • Period: 1096 to 1200

    Korståg-religion och politik

    Under 1000-talet uppstod korståg, då kristna drog ut i krig för att "befria" heliga platser (bla Jerusalem) från muslimerna.Korstågen orsakades dels av en religiös övertygelse, men också av en politisk vilja att erövra ny mark och av adelsmännens vilja att kriga. Korstågen ledde till att ett kulturellt och vetenskapligt inflytande från den muslimska världen fick fäste i Europa. Korstågen ledde också till ökad handel och ett ekonomiskt uppsving främst för sydeuropeiska handelsstäder.
  • Period: 1100 to

    Hansan- ekonomi och politik

    Hansan var ett stort handelsimperium som utgick ifrån de östtyska städerna kring östersjön.
    Hansan uppstod genom att olika tyska köpmän gick samman och startade en stark organisation som kunde kontrollera handeln kring Östersjön. Man kunde genom handelsblockader påverka andra länders ekonomi om de inte samarbetade med Hansan. Detta ledde till att Tyskland fick ett stort kulturellt och politiskt inflytande i norra Europa.
  • Period: 1300 to 1500

    Bondeuppror-politik

    Under senmedeltiden blev bondeuppror allt vanligare i Europa. Detta orsakades främst av ett ökat missnöje med de höjda skatter som kungar införde i digerdödens och jordbrukskrisens spår. Då adelsmännen var de herremän som bondebefolkningen hade möjlighet att faktiskt komma åt var det ofta de som blev föremål för böndernas vrede. Bondeupproren bidrog på så sätt till att slå sönder feodalismen och stärka kungamakten.
  • Period: 1303 to 1373

    Heliga Birgitta

    Heliga Birgitta var nordens första helgon. Hon växte upp i Sverige som dotter till en högt uppsatt adelsman. Hon såg återkommande religiösa visioner under uppväxten och genom att hennes biktfader nedteknade visionerna spreds de över kontinenten. Birgitta flyttade sedan till Rom och fick såsmåningom tillstånd från påven att skapa en ny klosterorden. Birgittas visioner var religiösa, men berörde ofta också samtida politik.
  • Period: 1347 to 1352

    Digerdöden-levnadsvillkor och hälsa

    Digerdöden var en pest som spred sig från Kina till Europa via handelsstäder som Genua och Venedig. Pesten tros ha spridits genom råttor, som bar med sig pestloppor. Dödligheten var mycket hög. Under det första pestutbrottet tros cirka en tredjedel av Europas befolkning ha dött.
    Detta var en bidragande orsak till den jordbrukskris som drabbade Europa pga brist på arbetskraft. Detta kunde dock leda till bättre förhållanden för bönder, som kunde ställa högre krav eftersom de behövdes mer än förut.
  • Period: 1397 to 1523

    Kalmarunionen-politik

    En union som förenade de tre länderna Sverige, Norge och Danmark. Drottningen över Norge och Danmark, Margareta, tog initiativ till unionen. Den uppstod som ett gensvar till Hansans ökade inflytande i regionen. Genom att bilda en egen union hoppades man på en stark nation som kunde utmana och stå emot Hansan. Men unionstiden blev kaotisk och präglades av strider och inbördeskrig. Svenskarna såg union som ett sätt för danskarna att styra Sverige och gjorde därför motstånd
  • Period: 1400 to 1436

    Engelbrekt Engelbrektsson

    Född i Bergslagen. Ledare för bondeupproret mot Erik av Pommern och Kalmarunionen under 1430-talet. Upproret har i senare historieskrivning skildrats som svenskarnas uppror mot de danska härskarna och de tyska fogdarna. Men troligen handlade upproret mest om ett folkligt missnöje med brutala fogdar. Handelsblockaden som Hansan hade infört mot Sverige, på grund av konflikter med Erik av Pommern, var nog också en bidragande orsak. Detta eftersom handelsblockaden försämrade Bergslagens ekonomi.
  • Period: 1450 to 1550

    Boktryckarkonsten- teknik och vetenskap

    Under mitten av 1400-talet uppfinner Johan Guteberg en modern teknik för att trycka böcker, genom att uppfinna en bokpress med löstagbara bokstävsmallar, som kan flyttas runt och återanvändas för tryck. Detta leder till att böcker kan massproduceras på ett helt annat sätt än tidigare. Nya tankar och idéer kan tryckas och spridas. Bibeln översätts och trycks på en mängd olika språk, vilket var viktigt för reformationen.
  • Period: 1483 to 1546

    Martin Luther

    Martin Luther var en tysk munk som startade reformationen. Han var upprörd över vad han upplevde som den katolska kyrkans hyckleri. Han tyckte att den katolska kyrkan fokuserade mer på att skaffa makt och pengar än på att tjäna Gud. Han ville ha en ren form av kristendom och skrev 95 teser om hur han tyckte att kyrkan borde fungera. Det ledde till att han blev bannlyst av påven. Luther startade då en egen kyrkoinriktning-protestantismen.
  • Period: 1492 to 1492

    Europa upptäcker Amerika-politik och ekonomi

    Cristoffer Columbus upptäcker Amerika (bla Bahamas och Kuba) när han letar efter en ny sjöväg till Indien. Resan är finansierad av det spanska kungaparet, som hoppas kunna handla direkt med Indien genom att hitta en ny väg dit. Att Europa upptäcker Amerika får många följder. En stor del av urinvånarna dör pga nya sjukdomar. De upptäckta länderna erövras och koloniseras. Europa blir en stormakt i världen tack vare sina kolonier, som bidrar med råvaror och arbetskraft. Slavhandeln uppstår.
  • Period: 1517 to 1517

    De 95 teserna i Wittenberg- religion

    Protestantismen anses ha uppstått i samband med att Martin Luther spikade upp 95 teser om hur han tyckte att kyrkan borde fungera på en kyrkport i Wittenberg. Dessa teser ledde till att påven bannlyste Luther, som då startade den protestantiska inriktingen av kristendomen. Den protestantistiska inriktningen blev populär hos många nordeuropeiska härskare eftersom den förespråkade att kyrkan skulle vara en statskyrka. Detta möjliggjorde för kungarna att införliva kyrkan i staten och ta dess mark
  • Period: 1564 to

    Galileo Galilei

    Galilei var en mycket inflytelserik vetenskapsman under renässansen vars arbete bland annat lade grunden till dynamiken och var en viktig förutsättning för Isaac Newton och dennes upptäckter kring gravitation längre fram. Galiei stödde Copernikus teori om en heliocentrisk världsbild. Detta retade den katolska kyrkan, som tvingade honom att ta avstånd från sina idéer. Galilei fortsatte dock skriva vetenskapliga skrifter som pga boktryckarkonsten kunde spridas.
  • Period: to

    Den vetenskapliga revolutionen- teknik och vetenskap

    För upplysningens stora tänkare var det viktigt att förstå hur saker hängde samman. Man ville studera saker och hitta förklaringar till varför världen ser ut som den gör. Arbetet baserades i mångt och mycket på renässansens föregångare (ex Galilei och Copernicus). Naturlagar och matematiska beräkningar rörande exempelvis gravitation, mekanik och ljus nedtecknades och spreds. Detta bidrog till att skapa en ny syn på jorden och människan, som var vetenskaplig snarare än religiös.
  • Period: to

    Carl Von Linné

    Carl Von Linné var en svensk botaniker som utvecklade ett internationellt klassificeringssystem för organismer där han namngav dem och delade in dem i olika grupper och undergrupper. Denna klassificering används i viss utsträckning även idag. Linné var också en av grundarna till den svenska vetenskapliga akademin år 1739.
  • Period: to

    Jean-Jaques Rosseau

    Rosseau var en av upplysningstidens viktigaste filosofer som hade åsikter om filosofi, pedagogik och politik. Rosseau menade att människan var född fri och god och borde leva i samhällen som styrdes av människans förnuft och majoritetens vilja. Han förespråkade en frihetlig uppfostran av barn och skrev bland annat det klassiska verket "Emilé" om pedagogik. Han placerade dock alla sina egna barn på barnhem, eftersom de var utomäktenskapliga.
  • Period: to

    Franska revolutionen-politik och mänskliga rättigheter

    Franska revolutionen orsakades av folkligt missnöje med ökande fattigdom, högt skattetryck och allt mäktigare adel. Revolutionens ideal var inspirerade av upplysningstidens filosofer så som Montesqiue, Voltaire och Locke. Man inspirerades också av den amerikanska revolutionen och krävde mänskliga rättigheter, formulerade som frihet, jämlikhet och broderskap. Den franska revolutionen ledde till ett slutgiltigt avskaffande av feodalism i Frankrike. Revolutionens idéer spreds också genom Europa.