1500-1700-talet

  • Period: Oct 16, 1500 to Dec 16, 1546

    Katolska kyrkan

    Den tyska munken Martin Luther kritiserar den katolska kyrkan makt och deras syn som inte stämmer overäns med den ursprungliga kyrkans tankar. Påven dömer genast bort luters kritik. Men med hjälp av böcker som nu kan tryckas kunde luther protester spridas till allmänheten.
  • Period: Sep 17, 1503 to Sep 17, 1507

    Mona Lisa

    Leonardo da vinci var en känd konstnär. Han föddes i Italien år 1452 och dog i Frankrike år 1519. Den allra kädaste tavlan han har gjort är Mona Lisa. Det tog honom ungefär 4-5 år att göra klart tavlan. I dag förvaras den i Louvren i Frankrike. Tavaln är en av dom dyraste och kändaste i hela världen.
  • Period: Nov 18, 1521 to

    Vasatiden

    Gustav Vasa levde mellan 1496-1560 utsågs till kung år 1523-1560. Vasas pappa dog i Sotckholm blodbad år 1520. När Vasa får höra detta så flyr han till Dalarna. Han ville få med sig en arme så han skulle kunna döda Kristian Tyran som startade Stockholms blodbad.
  • Teleskopet

    Teleskopet uppfanns av Galileo Galilei år 1609 då han fick en ide om att om man tog en konkav lins och en konvex lins och satte dom på varsin sida av en slags tub så uppstod en förstorad effekt av något föremål. Det blev hans egna kikare som några år senare fick namnet teleskop. Gallileo studerade rymden med hjälp av teleskopet och såg på nära håll hur rymden var uppbygd.
  • Period: to

    Stormaktstiden

    Gustav II Adolf var kung i Sverige under 1594-1632. Han byggde upp ett inperium i balkikum som anslöt sig till tyskromiska motstånader. I det stora kriget mot Danmark erövade dom danska landskapet Skåne, Bekinge, Halland, Bohuslän och Gotland. Så det blev ett stormakts vällde och Sverige fick en stark statsmakt.
  • Period: to

    Trettioåriga kriget

    var en europeisk konflikt som mestadels var på tysk mark. Kriget handlade för de mesta om religion. Dom flesta som krigade var Katoliker och Proterstanter. På den katolska sidan var tyskarna och på den protestantiska sidan var Sverige. Sverige vann kriget och blev tillslut en stormakt.
  • Period: to

    Vasaskeppet

    I Januari 1626 började Vasaskeppet att byggas. Sommaren 1628 var skeppet färdigbyggt och den 10de Augusti samma år hade många människor samlats vid Stockholms slott för att se skeppet segla iväg på sin första färd. Skeppet skulle segla från Stockholms hamn till Älvsnabben. När de kommit ut på öppnare vatten så kom en stark vindpust och tog tag i skeppet som vickade till men klarade sig men strax därefter kom ännu en vindpust och vatten började strömma in. Vasa sjönk sakta ned
    på botten.
  • Period: to

    Isaac Newton

    Isaac Newton var en av dom mest kända vetenskapsmännen genom tiderna. Isaac Newton var känd för att komma på gravitationen. Han kom på det igenom att han satt under en stor ek och tänkte, när han helt plötsligt fick ett äpple i huvudet. Han märkte att det var ett slakts osynligt kraftfält som höll allt på marken. De var inte så svårt att komma på graviitationen. Det var bara att ingen har tänkt på det innan. Gravitationen gör så man kan stå och gå på jorden och att man inte flyger ut i rymden.