Medeltiden

1500 - 1700 Talet

  • Sep 23, 1492

    Amerika upptäcks

    Men ingen hade seglat där tidigare. När colombus var i Amerika så var han övertrygad om att det var Indien, men det var egentligen Amerika.
  • Sep 23, 1492

    Amerika upptäcks

    I slutet av 1400 talet så bestämmer Christoffer Colombus sig för att åka till indien med 2 andra fartyg. De trodde då att kände igen vägen och att det fanns hav utanför indien. Men under den tiden så bestämmde muslimerna över mellanöstern mot Kina och indien. De kristna hade inte tillträde till handelsrutterna som ombinde öst och väst som gick igenom muslimernas territorium.
    Så det fanns bara ett sätt att komma till indien, att segla runt Afrikas sydspets mot Asien, ingen hade seglat där innan.
  • Period: Sep 20, 1500 to

    Livet på landet och staden under medeltiden 1

    Medeltiden var ett jordbrukssamhälle där statens makt var svagt. De flesta i europa, 90 % av invånarna bodde i byar på landsbyggden och arbetade med jordbruket. Majoriteten av folket arbetade som bönder.
    Under medeltiden så bytte man oftast varor istället för att betala med pengar eftersom det inte fanns så jätte mycket pengar, bristen på pengar var en anledning till medeltidens feodala styrelsesätt.
  • Period: Sep 20, 1500 to

    Livet på landet och i staden under medeltiden 2

    Samhället under medeltiden var rangordnad där kungahuset var på toppen av samhällspyramiden, därefter kom adeln som egentligen inte gjorde så mycket men ändå ägde rätt mycket av all mark. Kungen bestämmde att adelsmännen fick äga landområden och slapp även betala skatt i utbyte mot att de ställer upp med riddare i flocker eller tjäna kungen på andra sätt.
  • Period: Sep 20, 1500 to

    Livet på landet och i standen under medeltiden 3

    Efter adelsmännen kom prästen som var ansvarig för folkets kristna tro och deras respekt för överhögheten i staten. prästen fick även betala en tiondel av sin inkomst som skatt till kyrkan, kyrkan var därför en maktfull maktfaktor i Europa och ägde även mycket mark, under prästen var borgarna som främst var hantverkare, köpmän som bodde i städerna, oc sist i samhällspyramiden kom bönderna som tog hand om jorbruket.
  • Period: Sep 22, 1500 to

    Vetenskap, teknink och kummunikationer 3

    Under den här nya tiden utvecklades även nya uppfinningar som bl.a. teleskopen och mikroskopen, och med hjälp av dessa uppfinnigar kunde människorna utforska himmeln och sig själva, och när de utforskade så fick man det bekräftat att det var naturlagarna som bestämde hur världen var och inte gud som man tidigare trodde skapade och bestämmde hur universum var.
    Några av utforskarna vart också berönda för sina forskningar som t.ex Nicolaus Copernicus, Isaac Newton, Galileo Galilei eller Tycho Bra.
  • Period: Sep 22, 1500 to

    Vetenskap, teknink och kummunikationer 1

    Under den här tiden så började man tro mer på naturvetenskap, man trodde alltså inte längre att bibeln var en uppslagsbok på hur världen fungerar, man såg bibeln mer som en religiös bok om t.ex. förhållandet mellan gud och människan, eftersom att man inte trodde att det var gud som bestämmde hur världen skulle vara så började kyrkan förlora makt och naturvetenskapen vinna alltmer makt.
  • Period: Sep 22, 1500 to

    Vetenskap, teknink och kommunikationer 2

    pågrund av att kyrkan förlorade makten så kunde fler ägna sig åt vetenskapen utan att behöva bli brända på bål, som man blev om man blev om man t.ex inte trodde på gud eller det kyrkans tro.
    Men med boktryckarkonsten så började folk lära sig att läsa och skriva och många idéer spreds, som t.ex. martin luthers idéer, eller idéerna om vetenskapen och tekniken, så boktryckarkonsten var en ganska stor del av evulotionen eftersom dom flesta idéerna och förslagen på ändringar spreds på så sätt.
  • Sep 23, 1500

    Reformationen 2

    Och pågrånd av reformationen så förlorade kyrkan makt och ny sorts kyrka skapades, den protestantiska kyrkan, där troendet var viktigare än gärningar, där man kvinnan fick bestämma om hon ville göra abort eller inte, där man fick skilja sig m.m. Och eftersom kyrkan förlorade makt så fick kungen fick omhänderta staten.
  • Sep 23, 1500

    Renässans, upptäcktsresor och den nya tiden

    I början av1500 - talet upptäckte man att jorden var rund och att den inte var universums mittpunkt, utan att den kretsade runt solen. Innan man fick lära sig det så trodde man att jorden var platt och att den var universums mittpunkt. Med den information kunde man förbättra sjökunskaper, skapa en kompass, men innan man uppfan kompassen så använde man stjärnor som en kompass, man tittade efter stjänorna för att kunna veta vart de skulle styra.
  • Sep 23, 1500

    Renässans, upptäcktsresor och den nya tiden 2

    Efter att de hade lärt sig om det här så skickades upptäcktsexpeditioner ut i oceanen för att upptäcka världen som egentligen var större än de trott.
  • Sep 23, 1500

    Reformationen

    Början av 1500 talet var då den katolska kyrkan fick ta emot mycket kritik av en tysk munk som heter Martin Luther, han skrev upp 95 teser och kritiserade hur de ville ha så mycket makt och deras begränsningar som han inte tyckte stämmde med den urspungliga kyrkans idealer. All kritik fördomdes genast av påven och den katolska kyrkan, men uppmärksammades även av folk som höll med och tyckte att hans idéer var förträffliga, och med hjälp av boktryckarkonsten spreds den här idén allmänt.
  • Sep 23, 1500

    Kungens makt (Centralisering)

    Kungen och statsmakten fick större inflytande och makt över folket. Skatterna ökade också pga detta, vilket innebar att Europas stater därför fick bättre ekonomi. Under den här tiden formades många utav Europas Nationalstater.
  • Period: Sep 25, 1521 to

    Vasatiden - Sverige 2

    Eftersom att kyrkan reformaredades så var inte det längre påven som var ledaren för kyrkan, utan kungen.
  • Period: Sep 25, 1521 to

    Vasatiden - Sverige 1

    Tiden då Gustav Vasa tog över makten, 1521 - 1611, kallas för vasatiden. Han valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, den 6 juni blev senare Sveriges nationaldag. Gustav vasa frigjorde Sverige från den danska dominansen med hjälp at tyska handels förbundet, Hansan.
    Gustav vasa arbetade målmedvetet med att centralisera och stärka kungamakten i Sverige genom att tex ett effektivare skattesystem.
  • Period: to

    Det trettioåriga kriget

    Det trettioåriga kriget var ett storkonflikt i europa som pågick i 30 år, Kriget ägde rum i tyskland pga konflikter med varierande bakrund. Religonen är en ideologisk skäl till kriget för att stridarna speciellt utgjordes av främst tysk-romerska riket till den katolska sidan och Sverige som dominerade den protestantiska sidan. I slutändan så ''vann'' Sverige konflikten. 1948 blev Sverige befräftade till den nyvunna stormakten i norra europa.
  • Vasaskeppet

    1625 skrev kungen Gustav II Adolf ett kontrakt med skeppsbyggsmästaren Henrik Hybertsson att bygga ett skepp Efter att ha byggt skeppet klart efter 2 år så vart Sveriges präktiga skrytskepp, Vasaskeppet färdigbyggt och skulle den 10 Augusti starta sin jungfruresa till Polen Där Gustav II Adolf och den svenska armén väntade. Tusentals åskådare hade samlats för att se det kungliga skrytskeppet, Men efter att den bara hade åkt drygt 1 kilometer så sjönk det mäktiga krigsskeppet ner till djupet.