1500 - 1700

  • Oct 12, 1492

    Christofer Columbus upptäcker Amerika (del 1)

    Redan som liten ville Christofer bli en sjöman istället för att följa i sin fars fotspår och bli vävare. Han lyckades uppnå sin dröm och fick sitt egna skepp. Christofer trodde att han skulle kunna hitta en snabbare väg till Indien om han reste väster ut. Först så ville ingen hjälpa Christofer men till slut gick kungen med på att ge Christofer dem resurser som behövdes för resan.
  • Oct 12, 1492

    Christofer Columbus uptpäcker America (del 2)

    Christofer och hans besättning ombord på skeppet Santa Maria kom på den 12 october 1492 fram till det de trodde var väst Indien. Christofer fick aldrig själv under sitt liv reda på vad det egentligen var han hade hitat. Det visade sig först senare att det var en del av en ny kontinent. Den kontineneten var Amerika.
  • Sep 24, 1500

    Nicolaus Copernicus

    Nicolaus var astronom och kom fram till att Jorden och de andra himlakropparna rörde sig i en omlopsbana runt solen.
  • Period: Sep 18, 1521 to

    Vasa tiden

    Under den tiden som kungarna Vasa regerade.
  • Sep 24, 1546

    Tycho Brahe

    Även om han trodde att Jorden var centrum av universum så var han en väldigt duktig astronom. Han kunde bygga väldigt bra teleskop som han kunnde mäta stjärnornas position med.
  • Sep 24, 1564

    Galileo Galilei

    Galileo Galilei kom från Italien och sägs vara den allra första vetenskapsmannen som gjort systematiska tester. Galileo trodde så starkt på vetenskapen att han insisterade på att Jorden snurrar runt Solen och att Jorden inte är centrummet av vårtat universum vilket förargade den katolska kyrkan. Tyvärr så ansåg den katolskakyrkans domstol att det stred mot vad bibeln sa om guds skappelse och Galileo dömdes år 1633 till livstid i fängelse. Straffet ändrades senare till Förvisning.
  • Början av 1600 talet

    I början av 1600 talet så var många staterna i länderna runt östersjön politskt splittrade och det gjorde det enklare för svergie som under den här tiden var enat att ta över. Detta ledde till många vinster för sverige och ledde senare till stormaktstiden.
  • Period: to

    Svenska stormaktstiden

    Under den här tiden var sverige en av stormakterna i eruropa och försökte få kontroll över handeln i östersjön.
  • Skeppet Vasa

    Skeppet Vasa(Wasa) bygdes som en symbol för sveriges millitära och politiska makt. Skäppet kostade väldigt mycket och flera dog under bygandet av båten. Båten sjönk den tionde augusti 1628 på sin första färd. Några försök att bärga båten gjordes på 1600 talet men de misslyckades och det dröjde länge innan de fick upp båten år 1956.
    Båten sjönk för att den vara för instabil vilket de redan visste. Hon skickades ut ändå för att kungen ville använda henne i det 30 åriga kriget.
  • Isaac Newton

    Isaac Newtons största upptäckt var gravitation. Han han satt och funderade ramlade ett äpple ner på honom och då började han tänka på om den osnyliga kraften som drog äpplet till marken är den samma som gjorde så att planeterna rörde sig runt solen.
  • Nya stormakter i Europa

    Nya stormakter kom efter slutet av det 30 åriga kriget som habsburgarna förlorade. Framföralt så blev England och Frankrike större än tidigare och tog plats som de största stormakterna.
  • häxhysterin kommer till sverige

    Under häxproseserna avrrätades stora mängder personer i tron om att de var häxor eller trollkarlar som skapat ett band med djävulen för att kunna få övernaturliga krafter. Den katolska kyrkan tillät och spred informationen om häxorna så att alla blev allt mer paranoida. Många anklagades för att folk tyckte att de verkade misstänkta medans andra anklagades av hemlösa barn som fick en belöning om de pekade ut häxorna.
  • häxhysterin kommer till sverige (del 2)

    Man gjorde olika test för att se om någon var en häxa, till exempel kunnde man knyta fast någon vid en sten och slänga dem i sjön för att se om de flöt eller inte. Om de flöt var det djävulensverk och då avrättades häxorna. Om de ine flöt utan drunknade så fick de en fin kyrklig begravning.
    Om en person mistänktes för att vara en häxa kunnde de torteras tills de gav upp och "erkände" att de var häxor då de avrättades.
  • Slav handel

    Under 1700 talet var slav handel som störst i europa. Under den här tiden så skeppades ungefär 50000 personer över Atlanten till Amerika årligen.
    Slavhandel som går från europa till afrika där man hämtar slavar för att senare åka till america för att sälja dem kallas Trangelhandel eftersom rutten bildade en triangel på kartan.