1500-1700 talet

By Barrol
  • Sep 16, 1400

    Renässans, upptäcktsresor och en ny världsbild

    Under 1450-1500 talet så började man få en ny idé om en ny världsbild. De nya idéerna bekämpades i början av kyrkan då de inte höll med idéerna. Men eftersom nya upptäckter gjordes kände kyrkan att dom var tvungna att hålla med. Europa tar ledningen Europeiska stormakterna utnyttjade möjligheterna genom att ta över landområden över hela världen. Dom här områdena kallades kolonier och dom gav dom europeiska stormakterna råvaror.
  • Aug 13, 1500

    Reformationen Martin Luther kritiserar kyrkan

    Martin Luther som är en tysk munk och han gav en katolsk kyrka kritik i 1500-talet. Han kämpade mot det andliga och moraliska förfallet i den katolska kyrkan. Martin Luther kritiserade mest den katolska kyrkans maktlystenhet och inskränkthet. Luthens kritik mot den katolska kyrkan fördömdes omedelbart av påven och den katolska kyrkan.
  • Period: Sep 10, 1500 to

    1500-1700

  • Sep 16, 1521

    Vasatidens Sverige 1521-1611

    1500-talet innebar en ny tid för Sverige. Med hjälp av tyska handelsförbundet Hansan kunde Gustav Vasa väldigt tidigt på 1520-talet lyckades Gustav Vasa rädda Sverige från den danska dominansen.
  • Sep 23, 1564

    Galileo Galilei - den förste vetenskapsmannen del 1

    Galilei föddes den 1564 15 februari i Pisa, Italien. Man brukar säga att den moderna naturvetenskapen började med Galilei, därför att han var en av dom första som bedrev forskning genom systematiskt genomförda försök. Galilei var utbildad inom matimatiken och astronomin. Gallileos far Vincenzo Galilei, som var musiker ville att Galileo skulle följa hans fotspår. Under Galileos uppväxt försämrades familjens ekonomi och hans föräldrar bestämde sig att han skulle satsa på den medicinska banan.
  • Sep 24, 1564

    Galileo Galilei - den förste vetenskapsmannen del 2

    Vilket man tjänade mer pengar på. Men Galileo var mycket intresserad inom mekanik och matematik, Galileo var även mycket inresserad inom naturvetenskapen när han var mindre brukade han experimentera med sin fars musikinstrument för att få olika ljud i instrumentet. Galileo var den första som började med vetenskapliga experiment. Han var övertygad över att man kunde bevisa hypoteser genom experiment och obeservationer.
  • Stormaktstidens Sverige 1611-1718

    Stormaktstiden var en väldigt händelserik period i Sveriges historia som varade i ungefär hundra år, från början av 1600-talet till början av 1700-talet. Det svenska folkets invånare ökte och ökte trots det var många krig. Nittiofem procent av befolkningen var bönder och ca tre procent var borgare eller ofrälse dom övriga två procenten tillhörde prästerskapet och adeln. Under Vasatiden så blev Sverige ett mer enat rike för att kungen hade större makt än tidigare.
  • Trettioåriga kriget

    Trettioåriga kriget var ett stort europeiskt krig som utspelade sig på tysk mark. Man tror även att religion bidrog till kriget eftersom att dom stridande framförallt utgjordes av katoliker på den ena sidan och protestanter på den andra. På den katolska sidan stod det tyska romerska riket och den protestantiska sidan dominerades av Sverige som i slutet av kriget blev segrarna.
  • Frihetstidens Sverige 1719-1772

    Efter Karl XII dog den 30 november 1718 så befann sig Sverige i kris. Sverige blev fattigt av alla många och långa och kostsamma krig. Ulrika Elenora hade avsagt sig kronan 1720, vilket ledde till att riksdagen ville minska kungamakten, makten skulle då tillhöra rådet och riksdagen.
  • Frihetstidens Sverige 1719-1772 DEL 2

    Sverige hade styrts av kungar eller drottningar genom stora delar av den svenska historian, från medeltidens början fram till stormaktstidens slut. När Karl XII styrde så hade kungamakten blivit enväldig, vilket betyder att kungen kunde fatta alla viktiga beslut helt själv.