1500-1700

  • Period: Jan 1, 1400 to

    Häxprocesser i Europa, del 1

    I Europa härjade de så kallade häxprocesserna från 1400-talet till 1600-talet. Processerna drevs av den katolska kyrkan. Det var ytterligare ett sätt för dem att visa sin makt. Oskyldiga åtalades för häxeri och trolldom. Oftast var det barn som under rättegångar vittnade om att de hade sett den anklagade flyga på en kvast till djävulen i Blåkulla. Det fanns ingen grund eller bevis för häxeri. Förmodligen påverkades barnens vittnesmål av att det pratades mycket om häxor i deras omgivning.
  • Period: Jan 1, 1400 to

    Häxprocesser i Europa, del 2

    Om någon var anklagad för häxeri var denne tvungen att göra ett prov, det så kallade vattenprovet. Detta prov innebar att man kedjade fast den misstänktes händer och fötter i något tungt, oftast en stor sten. Sedan slängdes personen ner i havet. Om den misstänkte flöt hade hen skapats av djävulen. Om den anklagade drunknade så var han eller hon oskyldig. När någon hade drunknat i vattenprovet hölls en begravning i kyrkan.
  • Nov 10, 1483

    Martin Luthers födelse och liv

    Martin Luthers födelse och liv
    Martin Luther var en tysk munk, präst och biskop. Han var expert på religion och studerade inom kyrkan. Bibelns språk ändrades från latin till tyska tack vare Martin. Detta ledde till att alla personer kunde läsa Bibeln, inte bara de lärda och rika. Martin kritiserade den katolska kyrkan och påstod att de hade för mycket makt och att påven var en envåldshärskare. Katolikerna hade inte ett öppet sinne.
  • Jan 1, 1487

    Häxhammaren gavs ut

    Två dominikanska munkar skrev under häxprocesserna en bok, Häxhammaren. I boken stod det hur man avslöjade en person för att vara häxa och även hur man skulle döma en häxa. Med hjälp av boktryckarkonsten kunde boken ges ut i mer än fyrtio versioner.
  • May 12, 1496

    Gustav Vasas födelse och liv

    Gustav Vasas födelse och liv
    Gustav Vasa föddes den 12 maj år 1496 och hörde till en rik adelssläkt. Redan vid tidig ålder ville han bli krigare. Han gick därför en utbildning hos Sten Sture den yngres hov, riksföreståndaren. Att vara riksföreståndare innebär att man styr landet även att man inte är kung.
  • Period: May 12, 1496 to Sep 29, 1560

    Gustav Vasa, del 2

    Vid en konflikt i ett krig sattes Gustav Vasa i ett danskt fängelse. Han lyckades rymma. Men när han kom tillbaka till Sverige efter två år hade danskarna vunnit. Kristian II, danskarnas kung, hade gått med på att nästan alla svenska ledare skulle avrättas i Stockholms blodbad. Vasas pappa hade också blivit avrättad. Hans mamma och syster satt i ett fängelse i Danmark.
  • Period: May 12, 1496 to Sep 29, 1560

    Gustav Vasa, del 4

    Efter att ha besegrat danskarna under ett uppror som kallades Befrielsekriget, valdes han till kung. Man firar Sveriges nationaldag till minne av den dagen då han valdes till kung. Gustav Vasa var kung över Sverige år 1523-1560. Gustav Vasa var protestant och inledde reformationen i Sverige.
  • Period: May 12, 1496 to Sep 29, 1560

    Gustav Vasa, del 1

    I Norden på den tiden var det Danmark som härskade. Danska kungar tyckte att de skulle styra Sverige enligt Kalmarunionen. Kalmarunionen var ett förbund mellan nationerna Danmark, Norge och Sverige. Sverige och Danmark krigade i princip hela tiden.
  • Period: May 12, 1496 to Sep 29, 1560

    Gustav Vasa, del 3

    Gustav flydde mot Dalarna eftersom att invånarna där länge hade varit kända för att vara frihetskämpar. Han var tvungen att klä ut sig och gömma sig eftersom han var efterlyst. Frihetskämparna ville först inte samarbeta med honom. Därför flydde han till Norge. Men sedan ändrade de sig och sände två personer på skidor efter honom. I Sälen hann de ikapp Gustav. Vasaloppet är uppkallat till minne av Gustav Vasas flykt från danskarna.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Protestantismen

    Martin Luthers kritik mot den katolska kyrkan ledde till den tidigare nämnda reformationen. Martin Luthers nya tankar om kristendomen skapade den så kallade protestantismen. Kristendomen delades alltså in i två inriktningar, katolicismen och protestantismen.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Slaveriet och triangelhandeln, del 1

    Slaveriet innebar att man köpte och sålde människor som arbetsslavar. Slavarna var livegna, hade inga rättigheter och behandlades sämre än djur. Hela dagarna från morgon till kväll, oavsett väder, tvingades de att arbeta. Annars blev de straffade och slagna. Från Europa arbetade ungefär 50 000 människor som slavar. Hela 10 miljoner människor från Afrika arbetade som slavar. Att slaveriet blev så pass stort berodde på att fartygen och sjöfarten utvecklades.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Slaveriet och triangelhandeln, del 3

    I Europa var Danmark först med att förbjuda slaveri. På andra plats kom England. Sverige förbjöd slaveri år 1847. Ytterligare några år efter detta förbjöd USA slaveri. Så sent som 1948 förbjöd FN slaveri. Trots att det har gått flera hundra år sedan slavhandeln förbjöds, finns det fortfarande exempel på slaveri i världen. Till exempel handel med prostituerade barn och kvinnor.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Reformationen i Sverige

    Martins kritik mot den katolska kyrkan ledde till att påven kände sig hotad. Boktryckarkonsten gjorde att Martin kunde informera många människor om sina åsikter. Kungarna i flera av de nordeuropeiska länderna höll med Martin Luther. Kungarna reformerade (förändrade) därför sina kyrkor och sin tro efter Martins åsikter. Denna förändring kallas för reformationen. Konsekvenserna av påvens envåldshärskarbeteende ledde alltså till reformationen som i sin tur utvecklade protestantismen.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Slaveriet och triangelhandeln, del 2

    I England fanns det köpmän som seglade till Afrika och köpte slavar för de råvaror och vapen de hade med sig från hemlandet. Sedan seglade de vidare till kolonier i Nordamerika. Där fick slavarna arbeta på engelsmännens bomulls- och sockerrörsplantager. De fullastade skeppen seglade sedan tillbaka till England igen med det som hade odlats i kolonierna. Denna slavhandel kallades för triangelhandel eftersom att turen utgjorde formen av en triangel på kartan.
  • Feb 18, 1546

    Slutsats om Martin Luther

    Slutsats om Martin Luther
    Martin Luther hade förmodligen inte lyckats nå ut till så många med sitt budskap om inte boktryckarkonsten hade uppfunnits på 1400-talet. I och med att det inte fanns radio, TV eller internet på den tiden så spelade boktryckarkonsten en stor roll för att kunna sprida information snabbt. Trots att vi idag har tillgång till radio, TV och internet så är fortfarande boktryckarkonsten ett viktigt arv.
  • Feb 18, 1546

    Martin Luther dog

    Martin Luther dog
    Den 18 februari år 1546 dog Martin Luther i Tyskland. Han hade problem med ena ögat och han led även av en svår sjukdom som orsakade tinnitus och svimning. Sjukdomen gjorde att hans hälsa blev sämre, och han började få kramp i blodkärlen. Till slut klarade inte kroppen av mer, vilket ledde till att Martin Luther dog. Martin Luther blev 62 år gammal.
  • Sep 29, 1560

    Gustav Vasa dog

    Gustav Vasa dog
    Gustav Vasa dog söndagen den 29 september år 1560, 64 år gammal. Han begravdes i Uppsala domkyrka. Hans ambitioner påverkade historien. Sverige blev en stormakt (en mäktig stat). Sverige var länge norra Europas mest framgångsrika land.
  • Feb 15, 1564

    Galileo Galileis födelse och liv

    Galileo Galileis födelse och liv
    Galileo Galilei föddes i Italien den 15 februari år 1564. Galileos far var musiker och ville därför att hans son också skulle arbeta med musik. Galileo blev äldre och familjens ekonomi försämrades. För familjens skull bytte han spår och bestämde sig för att studera medicin, eftersom det gav mycket pengar. Men efter ett tag märkte Galileo att han inte var intresserad av medicin. Han ville istället arbeta med mekanik (fysik) och matematik.
  • Period: Feb 15, 1564 to

    Galileo Galilei, del 2

    Galileo var en italiensk astronom och fysiker. Han upptäckte att en fjäder och en sten faller lika snabbt mot marken i vakuum oavsett hur stor viktskillnaden är mellan objekten. I ett vakuum har inte det fallande objektets massa någon betydelse för hur snabbt föremålet faller. Han experimenterade också med hur fort olika objekt faller i luftfyllda miljöer.
  • Period: Feb 15, 1564 to

    Galileo Galilei, del 4

    Galileo dömdes år 1633 till livstids fängelse för kätteri på grund av sina åsikter om planeternas rörelser runt solen. Om man blir dömd för kätteri innebär det att man anses att inte tror på den rätta läran. För att inte bli straffad var Galileo tvungen att ta tillbaka det han hade sagt. Men det sägs att han ändå viskade: ”Och ändå rör den sig”.
  • Period: Feb 15, 1564 to

    Galileo Galilei, del 3

    Man påstår att den moderna naturvetenskapen startade med Galileo. Han menade att jorden och de andra planeterna kretsade runt solen. Den katolska kyrkan höll inte med Galileo och menade att jorden var centrum och alla andra planeter cirkulerade runt jorden. Med hjälp av teleskop kunde han se att Jupiter hade månar som cirkulerade kring planeten. I och med detta kunde han bevisa att teorin om att jorden var i centrum inte stämde.
  • Period: to

    Trettioåriga kriget

    Anledningen till att det trettioåriga kriget utbröt 1618 var för att katolikerna i kungariket Böhmen (dagens Tjeckien) ville ta tillbaka makt som protestanterna tagit ifrån dem i samband med reformationen. Katolikerna gick till attack mot protestanterna genom den så kallade motreformationen som startade trettioåriga kriget. Vartefter övergick kriget till att bli ett stormaktskrig. Ett stormaktskrig innebär att länder (stormakter) krigar mot varandra. Då krigade man inte för religionen längre.
  • Drottning Kristinas födelse och liv

    Drottning Kristinas födelse och liv
    Drottning Kristina föddes i Sverige den 8 december år 1626. När Kristina var sex år lämnade hennes pappa, Gustav II Adolf, över tronen till en förmyndarregering med Axel Oxenstierna som ledare. En förmyndarregering har makten när den kommande kungen eller drottningen är för ung för få att styra landet. Kristina uppfostrades som pojkarna. Hon utbildades inom jakt och ridning. Hon var intresserad av filosofi, religion och politik.
  • Sverige gick med i det trettioåriga kriget

    Sverige gick med i det trettioåriga kriget
    År 1630 gick Sverige med i det trettioåriga kriget. Katolikerna hade segrat över de protestantiska Böhmarna. När katolikerna hade så mycket makt kunde de erövra fler länder. Sverige låg i farozonen. Därför bestämde sig Gustav II Adolf för att göra sitt land starkare genom att gå med i kriget.
  • Slaget vid Lützen

    Slaget vid Lützen
    När Sveriges kung Gustav II Adolf stupade vid slaget vid Lützen 1632, så blev fransmännen oroliga och kände sig hotade. Sverige hade förlorat sin ledare och hade ingen som kunde driva dem vidare. Då kunde katolikerna i värsta fall ta tillbaka makten på sin sida. Detta gjorde de protestantiska fransmännen oroliga och de kände sig hotade av katolikerna. Därför gick de med i kriget och hjälpte Sverige med både pengar och soldater.
  • Galileo Galilei dog

    Galileo Galilei dog
    Den 8 januari år 1642 dog Galileo Galilei, 77 år gammal. Han begravdes i Italien. Tack vare Galileo vet vi att alla planeter cirkulerar kring solen. På grund av att Galileo förbättrade teleskopet så har vi idag teleskop som vi kan se nästan oändligt långt ut i rymden med.
  • Isaac Newtons födelse och liv

    Isaac Newtons födelse och liv
    Isaac Newton föddes i östra England den 4 januari år 1643 (n.s.). Hans fader, som även han hette Isaac Newton, var en rik lantbrukare som dog tre månader innan Isaac Newton föddes. Mamman gifte då om sig och Isaac tvingades leva skild från sin mamma i sju år. När han hade gått ut grundskolan studerade han på Trinity College i Cambridge.
  • Period: to

    Isaac Newton, del 2

    Upptäckterna av rörelselagarna blev grunden till den klassiska mekaniken. Den klassiska mekaniken blev sedan grunden för stora delar av ingenjörsvetenskapen, till exempel byggteknik och maskinteknik. Dessa tekniker använder vi fortfarande idag. Utan kunskap om klassisk mekanik hade man inte kunnat göra vägar eller broar. Maskintekniken har gjort att vi kan tillverka motorer som idag används i till exempel bilar och flygplan. Rörelselagarna lade alltså grunden för den vetenskapliga revolutionen.
  • Period: to

    Isaac Newton, del 1

    Isaac Newton blev världens första riktiga vetenskapsman. Han forskade på hur krafter och rörelser hängde ihop. Han upptäckte bland annat rörelselagarna som förklarar hur objekt rör sig och påverkar varandra. Rörelselagarna är: tröghetslagen, rörelsemängden och lagen om verkan och motverkan. I hans verk Principia som kom ut 1687 förklarade han dessa. Galileo Galilei har tidigare beskrivit rörelselagarna, men Isaac Newton förfinade dem.
  • Kristina blir drottning

    Kristina blir drottning
    År 1644 när Kristina var 18 år, blev hon drottning. Efter tio år lämnade hon över tronen till sin kusin, Karl X Gustav, och bytte religion till katolicismen. Hon ville vara katolik istället för protestant. Ville hon byta religion var hon tvungen att avgå som drottning. Det som var lite märkligt var att Kristina själv konverterade till katolik medan hennes bortgångne pappa, Gustav II Adolf, mist livet i det trettioåriga kriget mot katolikerna.
  • Westfaliska freden

    År 1648 när kriget äntligen var slut, slöt man fred. Freden kallas den westfaliska freden, eftersom att överenskommelsen ägde rum i den tyska landsdelen Westfalen. Politiskt blev Sverige vinnare i kriget genom att det blev en stormakt. Religiösa förlorare blev katolikerna som fick backa tillbaka igen.
  • Period: to

    Häxprocesser i Sverige

    Sverige var en nation med en liten mängd häxprocesser om man jämför med länder i övriga Europa. Ungefär 400 personer dömdes till döden för häxeri i Sverige.
  • Drottning Kristina dog

    Drottning Kristina dog
    Drottning Kristina dog den 19 april år 1689 i Italiens huvudstad Rom. Orsaken till hennes död tros vara att hon aldrig blev frisk från en sjukdom. Kristina begravdes i Peterskyrkan i Rom. Hon blev 62 år gammal. Kristina fick inga barn och gifte sig aldrig.
  • Isaac Newton dog

    Isaac Newton dog
    Isaac Newton upptäckte också solsystemet och att ljuset består av regnbågens alla färger. Tidigt på morgonen den 31 mars år 1727 (n.s.) dog Isaac Newton i London. Han begravdes i kyrkan Westminster Abbey i London. Isaac Newton blev 85 år gammal.