1500-1700 ennah9

By ennah9
  • Period: Sep 23, 1400 to Sep 23, 1500

    Vetenskapliga upptäckter; handeln del 1

    Med hjälp av den nya vetenskapen utvecklades mycket. Ute på vattnet blev det mycket bättre då både fartyg och Navigeringskonsten utvecklades. Om inte de här sakerna hade utvecklats, hade vi inte upptäckt andra länder som tillexempel America (som upptäcktes av Columbus) och Indien (som upptäcktes av Portugal).
  • Period: Sep 23, 1400 to Sep 23, 1500

    Vetenskapliga upptäckter; handeln del 2

    Om vi inte hade gjort de geografiska upptäckterna, hade vi antagligen inte haft lika bra kommunicationer med de länder som vi upptäckte, som vi har idag. Vi hade helt säkert upptäckt länderna senare, men vi hade inte kommit lika långt i utvecklingen idag.
  • Period: Sep 15, 1450 to

    Häxprocesserna del 3

    Häxprovet bestod att något slags test som häxan skulle göra. Ett av de vanligaste testen var att man band fast häxans ben och armar med en sten. Sedan slängde de ner häxan i ett vattendrag och om han eller hon flöt betydde det att personen var en häxa. Om personen sjönk skulle han eller hon hedras med en kyrklig begravning.
  • Period: Sep 15, 1450 to

    Häxprocesserna del 1

    Redan på tidiga 1400-talet uppkom flera häxprocesser, men det var under 1450-1750 som det var som störst. Det var påven Innecentius VIII som gav tillåtlese till häxbränning år 1484. Det var över 30 000 personer som avrättades på grund av att de blev anklagade för att vara häxor. I Sverige avrättades den första "häxan" år 1559. Det var i gamla testamentet som det stod "en trollkvinna skall du icke låta leva". År 1779 togs lagen bort och man fick inte längre avrätta häxor.
  • Period: Sep 15, 1450 to

    Häxprocesserna del 2

    Inkvisitionen, som var en katolsk domstol, var det som bestämde om personen skulle behöva göra ett häxprov eller inte. Det fanns även vittnen med under domstolen. Det kunde vara både barn och vuxna som var vittnen, som berättade om de konstiga sakerna som de upplevt med häxan.
  • Sep 16, 1450

    Häxprocessen blev större

    Häxprocessen blev större
    År 1450 var då häxprocessen började växa och bli stor och flera människor avrättades för att ha blivit kallad häxa.
  • Sep 17, 1450

    Boktryckarkonsten

    Boktryckarkonsten
    Johannes Gutenberg var en tysk uppfinnare som bland annat uppfann boktryckarkonsten. Boktryckarkonsten är en teknik att överföra text och bild på ett papper. Boktryckarkonsten hjälpte blandannat Martin Luther med att sprida sina åsikter och idéer om det katolska kyrkan. I Kina hade man redan använt sig av boktryckarkonsten i över 1000 år, men det visste inte européerna. Även om Kina hade använt sig av metoden först, utvecklades den i Europa först, och blev mycket snabbare.
  • Period: Sep 23, 1451 to Sep 23, 1506

    Christofer Columbus

    År 1492 upptäckte Columbus America när han var ute på Atlanten för att hitta en annan sjöväg än den som redan var upptäckt. Han upptäckte även annat, men är mest känd för sin upptäckt av America. Columbus var från Genua, Italien och hade ett barn med hustrun Filipa Moniz Perestrelo. Han dog år 1506.
  • Sep 16, 1500

    Renässansen del 1

    Renässansen del 1
    År 1500 inledde någon som kallas för renässansen. Renässans betyder pånyttfödelse på franska och var exakt vad det låter som. Man ville ta tillbaka antikens konster och vetenskaper. Efter den "mörka" medeltiden trodde folket att det fanns nytt hopp om en bättre framtid.
  • Sep 17, 1500

    Renässansen del 2

    Renässansen del 2
    Det var år 1500 som renässansen nådde Sverige, men redan på 1400-talet hade renässansen nått andra delar av Europa. Man trodde att det var Italien som hade börjat renässansen, men senare började man att ifrågasätta om det verkligen var Italien som hade startat det hela. Tyskland, Frankrike och hade också en renässans som kunde vara ännu viktigare.
  • Sep 17, 1500

    Reformationen

    Reformationen
    Martin Luther var en tysk munk som startade hela reformationen. Han kritiserade den katolska kyrkan för att den inte längre var som den ursprungligen hade varit. Både den katolska kyrkan och påven fördömde honom direkt, men Luthers kritik och idéer spreds snabbt med hjälp av boktryckarkonsten. Fler och fler började tycka om hans nya idéer om hur kyrkan istället kunde se ut. Det var speciellt i Tyskland som de styrande tog åt sig av Luthers idéer och reformerade kyrkan.
  • Period: Sep 17, 1500 to

    Teknik och vetenskap

    På grund av reformationen hade kyrkan längre inte lika mycket makt. Det ledde till att fler ägnade sig åt vetenskapliga experiment utan att riskera att bli brända på bål. Med hjälp att boktryckarkonsten, kunde flera idéer sprida sig och förverkligas. Både nya uppfinnare och nya uppfinningar upptäcktes. Nicolaus Copernicus upptäckte tillexempel hur Jorden roterar runt sin egna axel och hur alla planeter cirkulerar kring solen. Även handeln, vägarna och industrin utveckaldes.
  • Period: Sep 23, 1500 to

    Vetenskapliga upptäckter; landsvägar

    När flera nationalstater började växa fram under Nya tiden, började att bli i behov av kommunicationer. På den tiden var vägarna väldigt dåliga och det kändes säkrast att färdas över vatten. Då började man utveckla landsvägarna för att det skulle bli enklare både att kommunicera och färdas. Även om vägarna blev bättre, tog det fortfarande lika långt tid att färdas på grund av det fanns mycket vatten som band ihop bygderna (landskapen).
  • Period: to

    Gustav II Adolf

    Gustav II Adolf är en av Sveriges mest kända kungar. Han är mest känd för att ha styrt den svenska armén för att hjälpa protestanterna i Trettioåriga kriget, då han ställde upp för att han inte ville att den katolska tron skulle komma till Sverige. Innan han dog i Slaget i Lützen, fick han en dotter som senare skulle bli drottning Kristina av Sverige. Det var Gustav II Adolf som vann stormakten till Sverige och han byggde Vasaskeppet för att visa sin makt till resten av Europa.
  • Period: to

    Trettioåriga kriget

    Trettioåriga kriget var en stor europeisk konflikt på tysk mark, med flera sammankopplade konflikter med olika baggrunder. Kriget var mellan katoliker och protestanter. I slutändan stod Sverige klara som vinnare, vilket ledde till att Sverige fick stormakt i norra Europa.
  • Trettioåriga kriget del 1

    Trettioåriga kriget del 1
    Trettioåriga kriget påverkade olika i olika länder. Kriget startade i Böhem, som var ett tidigare kungarike och som nu är ett historiskt landskap, då några oppositionella (trotsiga) Böhmare hade kastat ut några kejsliga ämbetsmen (högre tjänstemän) genom ett fönster på Prags slott, som protest genom att deras religionssfrihet som hade garanterats, kränktes. Lite senare vann protestanstismen och Böhmarna avsatte deras katolska kung Ferdinand II och ersatte honom med Fredrik V.
  • Trettioåriga kriget del 2

    Trettioåriga kriget del 2
    Kriget mellan protestanterna och katolikerna i Böhem hade skapat uppror i flera delar av Europa, vilket ledde till krig. Ett av Sveriges mål var att besegra katolikerna, så de inte skulle komma till Sverige med sin religion. Det var kyrkan som med hjälp av sin tro styrde folket väldigt mycket. På så sätt trodde folket på allt som kyrkan sa, och bröt därför ut ett krig mellan de som inte trodde som de själva gjorde.
  • Period: to

    Karl X Gustav

    Efter att drottning Kristina abdikerade tog hennes kusin Karl X Gustav över tronen. Han anses ha varit en bra fältherre (general) och är mest känd för att ha styrt Sverige i kriget mot Danmark, då Sverige vann och fick landskapen Skåne, Bohuslän, Halland och Blekinge. Karl X Gustav styrde Sverige i sex år innan han dog av lunginflammation.
  • Period: to

    Drottning Kristina del 2

    År 1654 abdikerade drottning Kristina från tronen och ingen vet säkert varför hon gjorde det. Endel tror att hon var lesbisk och att det var därför hon lämnade tronen. Andra tror att det hade att göra med att hon ville bli katolik, vilket hon sedan blev när hon flyttade till Rom år 1655. Många blev upprörda över att hon valde att svika protestanterna och gå över till fienden som hennes far hade kämpat mot. När Kristina abdikerade, tog hennes närstående kusin Karl X Gustav över tronen.
  • Period: to

    Drottning Kristina del 1

    Drottning Kristina blev monark för Sverige år 1632, då hennes far kung Gustav II Adolf dog i Slaget vid Lützen. Eftersom Kristina var för ung för att kunna styra Sverige, blev hennes fars lärare och närmaste man, ledare för staten. Eftersom Gustav II Adolf hade förväntat sig att få en pojke, uppfostrade han Kristina som en. Hon fick lära sig allting som en prins skulle ha lärt sig.
  • Slaget vid Lützen

    Slaget vid Lützen
    Slaget vid Lützen var ett av Sveriges mest avgörande slag mellan en tysk katolsk armé och en svensk protestantisk armé under det trettioåriga kriget. Tysklands armé leddes av en av de stora riksfurstsarna Albrecht von Wallenstein och Sveriges armé leddes av kung Gustav II Adolf. Morgonen den sjätte november stupade Gustav II Adolf, då han blivit skjuten mellan skulderbladen. Han föll sedan av hästen och fienderna dödade honom. Även om kungen hade dött, fortsatte slaget och slutade sedan oavgjort
  • Drottning Kristina abdikerade från tronen

    Drottning Kristina abdikerade från tronen
    År 1654 var det år då drottning Kristina abdikerade från tronen och flyttade till Rom där hon blev katolik.
  • Häxprocessen blev mindre

    Häxprocessen blev mindre
    Häxprocessen minskade och det var inte lika många människor som avrättades.