Michaelas tidslinje äldre medeltid till upplysningstiden

  • 400

    Folkvandringar (350-600) Perspektiv: Politik

    Folkvandringar  (350-600) Perspektiv: Politik
    Efter romarrikets stup började folkvandringarna. Olika krigarfolk rörde sig över gränserna och detta kallas för folkvandringarna. Dock var de inte hela folk som förflyttade sig utan krigsskaror som ville hitta nya områden att få makt över. Efter några generationer beblandades de vandrande folket med övriga befolkningen. Detta skedde inom de områden den bifogade bilden visar.
  • 400

    Feodalismen (400-1700) Perspektiv: Politik

    Feodalismen (400-1700) Perspektiv: Politik
    Feodalsystemet uppstod under tidig medeltid och pågick under hela medeltiden. Begreppet används för att beskriva det rådande samhällssystemet där kyrkan, kungen, adeln och bönderna var grundpelarna.
    Detta system uppkom för att kungamakten ville ha kontroll och med medhjälpare som vasallerna. Dessa hade makt över bönder och deras mark och kunde därför ta emot skatt genom skördar. Detta skapade mer makt till kyrkan och kungen men också klyftor mellan adeln och bönder.
  • Period: 400 to 1000

    Äldre medeltid

  • 760

    Karl den store (ca 742-814) Perspektiv: religion, politik och kultur.

    Karl den store (ca 742-814) Perspektiv: religion, politik och kultur.
    Var kung över frankerna från år 768 och år 800 kröntes han till romersk kejsare av påven. I sin propaganda för kröningen skapade man begreppet "Europa" som vi även använder idag. Europa blev därav ett samlingsnamn för Karl den stores rike. Även de samlingsnamn vi använder idag för vår kontinent Europa.
  • Period: 1050 to 1520

    Högmedeltid

  • 1096

    Korstågen (1096-1291)Perspektiv: religion och politik

    Korstågen (1096-1291)Perspektiv: religion och politik
    Korstågen var de militära expeditionerna med tanken att "befria" Jerusalem och andra bibliska platser från muslimerna. Dessa korståg pågick mellan år 1096 till 1200-talet. Andra orsaker till att korstågen uppstod var att folkmängden i Europa ökat markant vilket gjorde att överklassen & riddarrådet ville gärna ha nya historiska "äventyr".
    Korstågen var bra för Europas handel och kultur, med hjälp av de erövringar i religionens namn uppstod byten av handel och kultur.
  • 1271

    Marco Polos resa till Kina Perspektiv:Kultur, teknik

    Marco Polos resa till Kina Perspektiv:Kultur, teknik
    År 1271 gav Marco Polo sig iväg på en resa till Kina. Där blev han kvar i 20 år. Han berättelser om Kina fick Européerna att häpnads men också tvivla på om det han sa var sant. Han berättade om palats, hovkultur, siden, porslin och kompassen. Han berättade även om den handelsväg som heter sidenvägen. Marco Polos resa resulterade till Europas första möte med Kina och alla de kinesiska uppfinningarna kom att bli en grund till att bygga vidare andra uppfinningar och idéer.
  • Period: 1300 to 1500

    Senmedeltid

  • Period: 1300 to

    Renässansen och reformationen

  • 1350

    Digerdöden (1300-1700) Perspektiv: Hälsa

    Digerdöden (1300-1700) Perspektiv: Hälsa
    Vid mitten av 1300-talet spred sig en dödlig sjukdom som kallas lung- och böldpest. Denna sjukdom spred sig från Svarta havet till Europa och spred ut sig snabbt över kontinenten. Via loppor och råttor spreds denna sjukdom till människan
    Sjukdomen drabbade ca 15 miljoner och byar var tomma efter sjukdomens framfart. Ända in på 1500-talet skulle olika typer av pest drabba dåtidens människor. Positiva följder dock för överlevarna då lönerna höjdes för bönder på grund av bristande arbetskraft.
  • 1412

    Jean d'Arc (1412-1431) Perspektiv: religion och politik

    Jean d'Arc (1412-1431) Perspektiv: religion och politik
    Jeane d'Arc (1421-1431) var en starkt religiös bonddotter som ska ha fått uppenbarelser av gud att rädda Frankrike under hundraårkriget. 1429 blev hon mottagen vid de franska hovet, där fick hon befäl över en truppstyrka för att undsätta staden Orléans. Detta blev en stor vinst och utav detta kunde man se henne som en symbol för att Gud ska ha varit på fransmännens sida under kriget.
    Kort efter blev hon anklagad för häxeri av burgunderna och brändes på bål 1431. Hon helgonförklarades 1920.
  • 1450

    Boktryckarkonsten (1450) perspektiv: Teknik

    Boktryckarkonsten (1450) perspektiv: Teknik
    Den moderna formen av boktryckning uppfanns i Europa av Johan Gutenberg vid mitten av 1400-talet. Man visste dock om tekniken tidigare men eftersom den var komplex att genomföra tog det tid. Man förfinade tekniken med löstagbara bokstäver som kunde flyttas runt och blev därför en enklare process att genomföra.
    Boktryckarkonsten medförde att böcker och skrifter blev billigare och enklare att få tag i för vanligt folk. Luthers idéer och protester kunde därför under denna tid nå ut till många.
  • 1483

    Martin Luther (1483-1546) Perspektiv: Religion och politik

    Martin Luther (1483-1546) Perspektiv: Religion och politik
    Martin Luther (1483-1546) var en professor i teologi och präst. Han är viktig eftersom han under denna tid kritiserade den katolska kyrkans avtalsbrev. Avtalen gick ut på att man kunde köpa sig fri från synd. Detta innebar att de rika hade större möjlighet att betala av sina synder till kyrkan och därför även lättare att hamna i himlen. Luther ansåg att tron var det viktigaste och inte att följa påven eller kyrkans påhittade direktiv. Luthers sägs även ha hamrat fast han in kristna kärnvärden.
  • 1483

    Bibeln översätts forts. Martin Luther Perspektiv: Religion och politik

    Bibeln översätts forts. Martin Luther  Perspektiv: Religion och politik
    Martin Luther ville även att bibeln som tidigare endast funnits på Latin skulle översättas till folken hemspråk, i detta fall Tyska. Han ville att alla människor skulle kunna förstå sin tro och inte bara de kyrkan sade. Med boktryckarkonsten blev detta möjligt.
    Luthers protester resulterade till att en ny tro och kyrka bildades- Den protestantiska kyrkan och tron. Hans idéer fick många följde tex. 1600-talet det trettioåriga kriget mellan de protestantiska och katolska i norra Europa.
  • 1564

    Galileo Galilei (1564-1642 ) Perspektiv: Vetenskap

    Galileo Galilei (1564-1642 ) Perspektiv: Vetenskap
    Galilei föddes år 1564 i staden Pisa. Han är en vetenskapsman (den första) som arbetade inom ämnena fysik, matte och astronomi. Man kan säga att han är vår moderna naturvetenskaps fader. Galilei lade grunden till dynamiken (gren inom mekaniken om partiklars och kroppars rörelse under påverkan av krafter), Hade lade även ut solsystemet på plats och upptäckte att solen var universums kärna istället för jorden som man tidigare trott..
  • Isac Newton (1642-1727) Perspektiv: vetenskap

    Isac Newton (1642-1727) Perspektiv: vetenskap
    Isac Newton är en av världens mest inflytelserika matematiker och vetenskapsmän. Han blev tidigt en duktig vetenskapsman och vid 22 års ålder utvecklade han de s.k. binomialteoremet och differentialkalkylen år 1665. 1665-1666 studerade Newton himlakropparnas dynamik genom det kunde han bevisa att den kraft som höll månen i sin bana är densamma som tyngdkraften. Genom detta kom Newton tillslut fram till en av våra viktigaste upptäckter nämligen gravitationen.
  • Period: to

    Upplysningen

  • Mary Wollstonecraft ( 1759-1797) Kvinnans rättigheter Perspektiv: politik och feminism

    Mary Wollstonecraft ( 1759-1797) Kvinnans rättigheter Perspektiv: politik och feminism
    Mary Wollstonecraft var en författare och en kvinna före sin tid då hon ansågs ha radikala idéer om kvinnans position för sin tid. Hon skrev boken "Till försvar för kvinnans rättigheter" (1792),I boken angrep hon Rousseau som försvarade kvinnans underordning under mannen och kvinnors underlägsna intellektuella förmåga. Rousseau ansåg att kvinnan var mest lämpad för omhändertagande av barn och hushållssysslor. Mary menade att kvinnors position inte var på grund av naturen utan mäns tyranni.