1500 - 1700

  • Sep 16, 1492

    Amerika

    Amerika
    Under nya tiden upptäckte europeerna också den nya världen (Amerika) och sjövägarna till Indien och Kina. Handeln till sjöss knöt samman världsdelarna samtidigt som kontrollen av handelsvägarna gav Europa väldiga rikedomar. Med hjälp av dem kunde Europa komma ifatt och gå förbi andra kulturer. Detta ledde bland annat till att européerna förstörde och förslavade hela kulturer i Amerika.
  • Period: Sep 11, 1500 to

    Nya tiden

  • Period: Sep 18, 1500 to

    Kungar vill ha mer makt över folket

    För att göra styret legitimera var det viktigt för kungamakten att kunna kontrollera sina undersåtars tankar, tro och åsikter. Prästerna, i framförallt de protestantiska länderna, hade därför en viktig fostrande roll. Vid sidan av att predika om Guds ord, var deras huvuduppgift att se till att folket behöll sin respekt och sitt förtroende för kungamakten och de styrande i samhället. Personer med avvikande politiska åsikter bestraffades medan rättänkande belönades.
  • Period: Sep 18, 1500 to

    Kungar vill ha mer makt över folket del 2

    Men i samband med upplysningsidéernas spridning under 1700-talet började systemet att ifrågasättas.
  • Sep 18, 1510

    En ny världsbild växer fram del 2

    En ny världsbild växer fram del 2
    Kyrkan i Västeuropa som tidigare fungerat som en stark och mäktig enhet splittrades därmed i två grenar katolicismen och protestantismen. Sammantaget blev många av de händelser och förändringar som skedde under den här tiden så epokgörande att perioden ofta kallas för ”nya tiden”.
  • Sep 18, 1510

    En ny världsbild växer fram

    En ny världsbild växer fram
    Vid 1500-talets början hade en ny världsbild växt fram där jorden inte längre var universums (mittpunkt). Kyrkans makt minskade och folk intresserade sig mer för livets goda möjligheter och mindre för vad som kommer hände efter döden. Samtidigt höjdes de kritiska rösterna i Nordeuropa som protesterade mot kyrkans makt. Vågen av protester ledde till att kyrkan förbättrades i flera länder i norra Europa.
  • Sep 25, 1543

    Nicolaus Copernicus

    Nicolaus Copernicus
    Nicolaus Copernicus verk om himlakropparnas kretslopp publicerat 1543, beskrev han hur Jorden roterar kring sin axel, och hur den och de andra planeterna cirkulerar kring solen (den heliocentriska världsbilden). Detta stod i strid mot den vedertagna uppfattningen att jorden utgjorde världens mitt med sol, måne och de andra planeterna i banor runt jorden som centrum, vilket var grundat på vad Aristoteles och Ptolemaios hävdade under antiken.
  • Sep 18, 1550

    Sverige är glest befolkat

    Sverige är glest befolkat
    Under 1500-talet var Sverige ett stort men glest befolkat land med knappt en miljon invånare. Nästan alla människor bodde på landsbygden och levde som bönder. Bönderna uppgick till 95 procent av rikets befolkning medan borgare och ståndspersoner räknade enbart tre procent. De övriga två procenten av befolkningen tillhörde prästerskapet och adeln. Den största staden var Stockholm som vid mitten av 1500-talet hade omkring 6000 invånare.
  • Sep 18, 1559

    Den första häxan

    Den första häxan brändes redan år 1559.
  • Sep 29, 1560

    Gustav vasa död

    Gustav vasa död
    Gustav vasa dör den 29 september 1560 på Stockholms slott. Han blev förmodligen 64 år gammal.
  • Kungen Filip II

    Kungen Filip II
    Den spanske kungen Filip II hamnade i konflikt med protestanterna i Holland och England. Han besegrades emellertid av engelsmännen i ett stort sjöslag 1588.
  • Period: to

    lockar folk från andra länder. del 2

    Städerna var nödvändiga för handeln och gav staten stora skatteintäkter.
  • Period: to

    lockar folk från andra länder

    Sverige var rikt på skog och malmfyndigheter som behövdes för att framställa järn, koppar och andra metaller till t.ex vapen. Under 1600-talet växte Sveriges industrikapacitet högt med att en rad järnbruk och manufakturer (fabriker) uppkom runt om i Sverige. För att skaffa yrkeskunnigt folk med nya idéer lockade staten till sig människor från andra länder för att de ska få mer arbetskraft, bland annat från Holland. Under 1600-talet grundades också många av nya städer i Sverige.
  • Teleskopet

    Teleskopet
    I oktober 1608 tillverkade den nederländske linsmakaren Hans Lippershey det första optiska teleskopet, och det första teleskopet överhuvudtaget. Teleskopet var av refraktormodell (teleskop uppbyggt av linser). Under de närmast följande åren utvecklades teleskopet utifrån Lippersheys grundkonstruktion.
  • Galileo Galilei

    Galileo Galilei
    I maj 1609 fick Galileo Galilei höra talas om den magiska tuben som kunde förstora avlägsna föremål så att de verkade nära. Italienare hade studerat linser och ljusbrytning, och han kom snabbt på att om en konvex och en konkav glaslins placerades i var ända av en tub uppstod den förstorande effekten. Han byggde nu en egen kikare eller teleskop.
  • 1 miljoner invånare

    Vid 1600-talets inledning bodde det ungefär en miljon människor inom det svenska rikets gränser. Hundra år senare 1718 fanns det omkring 1,8 miljoner.
  • Period: to

    Trettioåriga kriget del 2

    Alla länder ville ha mer mark, speciellt kring Östersjön där en stor del av den viktiga handeln ägde rum. Man ville ha kontroll över handeln så att man kunde ta tullavgift. På den katolska sidan stod främst det mäktiga Tysk-romerska riket, medan den protestantiska sidan dominerades av Sverige som i slutändan blev konfliktens stora vinnare.
  • Period: to

    Trettioåriga kriget

    Trettioåriga kriget var europeisk storkonflikt som pågick 1618 till 1648 som i huvudsak utspelade sig i Centraleuropa (nuvarande Tyskland). Kriget bestod av en rad sammanhängande konflikter med varierande bakgrund. Religion omnämns flera gånger som en bidragande ideologisk orsak till kriget eftersom de stridande framförallt utgjordes av katoliker på ena sidan och protestanter på den andra.
  • Period: to

    Trettioåriga kriget del 3

    Vid den Westfaliska freden 1648 bekräftades Sveriges nyvunna ställning som stormakt i norra Europa. Konsekvenserna av det trettioåriga kriget (som protestanterna vann) blev ganska stor, Sverige vann massor av mark speciellt kring Östersjön. Då fick Sverige ett övertag i handeln i östersjöområdet.
  • Sverige gick med i Trettioåriga kriget

    Sverige gick med i Trettioåriga kriget
    Sverige fick sin första kontakt eller gick med i det Trettioåriga kriget 1628 genom att Gustav II Adolf 1628 sände 600 knektar in i kriget.
  • Gustav II Adolf dör

    Gustav II Adolf dör
    Gustav II Adolf protestanternas arméers ledare, ända tills sin död den 6 november 1632 i slaget vid Lützen.
  • anfallsstrategier

    anfallsstrategier
    Truppernas skada av skotten blev mer förödande desto närmare fienden de kom. När sedan motståndarna hamnat i oordning var tanken att man skulle genomföra ett samlat bajonettanfall för att splittra de fientliga leden och få dem att fly. När väl fienden var på flykten sattes ofta kavalleri (ryttarna) in för att rida och fälla de skingrade trupperna som då var ett lätt byte.
  • Period: to

    300 personer avrättas under 10 år

    Under åren 1666–1676 avrättades 300 personer för trolldom i Sverige. Prästerna i 1600-talets Sverige hänvisade till Gamla testamentet där det direkt står att den som utövar trolldom ska dö. Exempelvis 2:a Moseboken 22:18: ”En trollkvinna skall du icke låta leva.”
  • Det största häxbålet i Sveriges historia

    Det största häxbålet i Sveriges historia
    Den 1 juni 1675 brann det största häxbålet i Sveriges historia. På bålet brändes 72 ”häxor” samtidigt, bland dem fanns två män och fyra småpojkar. Häxorna brändes på det så kallade häxberget.
  • spegelteleskopet

    spegelteleskopet
    Isaac Newton gjorde även en stor insats i förbättrande av teleskopen. Han konstruerade 1668 det första spegelteleskopet, och löste därmed problemet med den oskärpa som de tidiga linsteleskopen drogs med. Man använder samma teknik idag i teleskop.
  • Newton blir chef på myntverket

    Efter allt arbete sjönk Newton emellertid ner i en depression och tog avstånd från allt som hade med vetenskap att göra. Istället började han nu intressera sig för universitetspolitik och blev 1689 invald i det engelska parlamentet som universitetets ombud. Han lämnade den posten 1696 för att börja arbeta på det engelska myntverket som dess chef. Där utarbetade han ett nytt monetärt system som kom att gälla 150 år framåt i tiden.
  • John Locke dör

    John Locke dör
    John Locke dör den 28 October 1704. John Locke ansåg att varje människa föddes som ett oskrivet blad och att medvetandet är tomt vid födelsen, all lärdom kommer från de kunniga.