1500-1700 talet

  • Period: Sep 11, 1400 to

    kyrkans makt minskar ( reformationen )

    I början av 1500 talet så fick den katolska kyrkan ta emot skarp kritik av en tysk munk som hette Martin Luther.Men det var framförallt några av de lokala furstarna i norra Tyskland som tog till sig Luthers nya idéer. Luthers idéer spreds snart även utanför det tyska riket där de på många ställen fick stor genomslagskraft.I Sverige genomförde man reformationen i flera steg under 1500-talet.År 1593 antogs Augsburgska bekännelsen och kyrkan i Sverige blev ett protestansikt lutherskt trossamfund.
  • Sep 15, 1400

    Renässansen börjar

    Denna tid varade 1400 - 1500. Renässansen var en kulturell blomstringstid. Begreppet renässansen betyder pånyttfödelse. Typiskt för renässansens människor var att de verkade leva sig in i en mer kulturell och ljusare tid än man hade gjort tidigare. Under den nya tiden tog forskning, utbidning, konst och filosofiskt tänkande åter fart.
  • Sep 22, 1400

    Mikroskopet uppfanns

    Mikroskopet uppfanns
    Ett mikroskop är ett instrument som ger en förstorad bild av ett föremål som är för små att studeras med blotta ögat. Det vanliga mikroskopet består av två positiva linssystem, som är: objektivet och okularet. Ett objektiv är en optisk lins eller sammansättning av linser som används i en kamera för att skapa bilder av ett objekt. Och okularet är en lins i en kikare eller teleskop som är den del som sitter närmast ögat. Man vet inte vem dom uppfann teleskopet.
  • Period: Sep 24, 1400 to

    Nya tiden pågår

    NYA TIDEN, med ett anna tord tidigmodern tid. En grundläggande utgångspunkt för denna epok har varit föreställningen att den så kallade. renässansen skulle ha inneburit slutet på en mörk mellantid, medeltiden, och en pånyttfödelse av antika ideal. Under denna tid tillkom många vetenskapsmän som uppfann många uppfinningar, det finns som olika delar i den nya tiden, massvis av historia o.sv.
  • Period: Sep 14, 1450 to

    Häxhysterin nådde sin höjdpunkt i Europa

    Häxhysterin nådde sin höjdpunkt i Europa år 1450 - 1750. 30 000 och till och med mer än det avrättades genom stt bli skjutna eller brännas på bål. Det fanns ett så kallat "häxprovet" som gick till så här: Man slänger en person i vattnet, om han eller hon flöt så var man en häxa " en så kallad djävulens verk". Om han eller hon sjönk så var han eller hon oskyldig och skulle då hedras med en kyrklig begravning.
  • Sep 24, 1450

    Stark statsmakt gav väldrillade arméer

    Stark statsmakt gav väldrillade arméer
    Vid mitten av 1400-talet hade förändringarna i den europeiska krigföreningen lett till att allt fler och större arméer började att strida. I slutet av medeltiden och i början av den nya tiden så genomgick statsmakten stora förändringar på många håll i Europa. Dessutom så förbättrades den militära organisationen genom olika inkallningssystem som under 1600-talet fick arméerna att expandera kraftigt. Ett inkallningssytem är llsta över folk som vill bli soldater.
  • Sep 15, 1495

    Den europeiska fjärrhandeln ökar

    Den europeiska fjärrhandeln ökar
    I slutet av 1400 talet så ökade den europeiska fjärrhandeln. Portugiserna öppnade en ny sjöväg till Indien runt Afrika. Mängder av europeiska skepp seglade nu ögver världshaven.
  • Sep 15, 1500

    Handeln fick städerna att växa

    Handeln fick städerna att växa
    Under 1500 talet arbetade fortfarande nästan hela Europas befolkning inom jordbruket. I de stora handelsstäderna samlades rikedomar från hela Europa. Råvaror och nya handelsvaror kom med skeppen till de europeiska hamnarna och kolonialmakternas handelsstäder växte sig större i takt med att allt fler handelsskepp korsade haven.
  • Period: Sep 11, 1521 to

    Vasatidens Sverige

    Tiden mellan Gustav Vasas makövertagande 1521 - 1611 då Gustav II Adolf besteg tronen brukar inom svesnk historieskrivning kallas för Vasatiden. SVerige var då ett väldigt glesbefolkat land. Under Gustav Vasas ledning bröt sig sverige därmed ur Kalmarunionien och blev ett eget rike.
  • Sep 11, 1533

    Elisabet I föddes

    Elisabet I föddes
    Elisabet var drottningen för England under andra halvan av 1500-talet. Allttså år 1550 - 1600. Under hennes tid som drottning blev England en ekonomisk stormakt och den ledande protestantiska staten vilket bl.a. visade sig i och med segern över den spanska armadan 1588.
  • Sep 24, 1546

    Tycho brahe föddes

    Tycho brahe föddes
    Tycho Brahe föddes år 1546 på Knutstorps herrgård i Skåne, som då tillhörde Danmark. Tycho var en dansk astronom som levde från år 15456 till cirka 1600. När han var cirka 1 år så fick han en lillebror, och då blev Tycho mer eller mindre kidnappad av sin farbror Jörgen och dennes fru. På Tycho Brahes epok så skilde man inte så noga mellan astronomi och astrologi utan trodde att himlakropparna hade påverkan på människors öde. Man vet inte, men det är ganska troligt att Tycho tyvärr blev mördad.
  • Sep 21, 1564

    Galileo Galilei föddes

     Galileo Galilei föddes
    Den 15 februari 1564 föddes Galileo Galilei i Pisa, Italien. Han var en italiensk fysiker och astronom. Galilei lärde ut att jorden och de andra planeterna rör sig runt solen. Galileo uppfan teleskopet. Galileo hörde talas om det första teleskopet eller “det magiska röret” som sägs ha uppfunnits av Lippershey i Holland 1608 och byggde sitt eget teleskop 1609. När han använde det upptäckte han stjärnor som inte syntes med blotta ögat,
  • De klassiska sjörövarna kommer till Väsindien

    De klassiska sjörövarna kommer till Väsindien
    Sjöröveri har alltid funnits i hela världen men nu börjar de bli vanligare i västindien. De västindiska sjörövarna bestod främst utav fattiga arbetare och slavar som rymt och därefter värvats till pirartverksamheten. Alla som höll på med sjöröveri var inte pirater. Man brukar skilja mellan pirater och kapare.
  • Teleskopet uppfanns

    Teleskopet uppfanns
    Runt om 1600 talet så uppfanns teleskopet, utav Gallileo Gallelei. Ett teleskop är en slags kikare, fast mycket större. Teleskopet användes inom astronomin. Det klassiska linsteleskopet (refraktorn) besår oftast utav ett tvålinsigt objekt i överänden av en lång tub.Teleskoptuben måste vara monterad så att den dels kan ställas in mot en viss punkt på himlen, dels kan följa med stjärnhimlens skenbara rörelse på grund av jordrotationen.
  • Den så kallade "lilla isttiden"

    Den så kallade "lilla isttiden"
    Egentligen så höll denna epok på ifrån 1430 talet - 1850, men det var under 1600 talet som denna tid var mest aktiv. Klimatet under denna epok var betydligt kallare än vanligt i Sverige. Det regnade igenom sommrarna och det var långa stränga vintrar. Det var främst europa som drabbades utav den "lilla istiden". På vintrarna frös havet mellan Grönland och Island och gjorde där med det möjligt för inuiterna att jaga på isarna ända ned mot Skottland.
  • Period: to

    Stormaktstidens Sverige

    Den svenska stormakttiden var en så kallad dramatisk period i Sveriges historia. Under denna epok så var 95% av befolkningen bönder, cirka 3% var borgare eller ofrälse ståndspersoner. De 2% som blir kvar tillhörde prästerskapet eller adeln. Under denna epok så ägde Sverige nästan hela det området vi gör idag + hela Finland + Estland Kopiera denna länk: http://www.ne.se/uppslagsverk/bild/karta/stormaktstiden-(historisk-karta-1617)
  • Period: to

    Det trettioåriga kriget

    Det trettioåriga kriget var en kamp mellan katoliker och protestanter som gjorde Sverige till stormakt. Delar av Tyskland drabbades hårt av det trettioåriga kriget och det fanns områden där en ryttare kunde rida i timmar för att leta efter en bebodd plats. Krigets ursprung kan återföras till den religiösa och politiska revolution i Europa som reformationen hade medfört.Det svensk tyska skedet (1630 - 1635) var nödvändigheten för Sverige att driva ut de katolska arméerna ur de nordtyska länderna
  • Drottning Krsitina föddes

    Drottning Krsitina föddes
    Krsitna var drottingen av Sverige, år 1632 - 1654. Eftrer det så sade hon upp sig som drottning och flyttade till Rom där hon konverterade till katolicismen. Drottning Kristina var troligtvis Sveriges mest berömda och omskrivna drottning genom tiderna i Sverige. Drottning Kristina dog sedan år 1671.
  • Isaac newton föddes

    Isaac newton föddes
    På juldagen 1642 föddes Isaac newton i byn Lincolnshire i England Han var känd för att han upptäckt gravitationen. Han gjorde det när han kastade ett äpple och det flög neråt och inte uppåt. Han upptäckte också ljusets färgspridning. Det gick inte bra för Isaac i skolan, han var faktiskt nästan sämst i klassen.
  • Trinagelhandeln fick en stor spridning

    Trinagelhandeln fick en stor spridning
    I slutet av 1600-talet och under 1700-talet så var slaveriet och trinagelhandeln som mest intensiv. Handeln bedrevs mestadels utav engelsmän som hämtade sina slavar i Västafrika och fraktade över dom till de europeiska kolonierna i Amerika.
  • Period: to

    Upplysningstiden

    Upplysningstiden inleddes under 1700-talet och som sammanfattar den förhärskande tidsandan som verkade till förstånd och samhällsnytta. Upplysningens idéer innehöll en positiv framtidstro och en tro på att människan var god och förståndig av naturen. Några av de viktigaste politiska idéerna som spreds under upplysningen var t.ex. idén om naturrätten
  • Frihetstidens Sverige börjar

    Frihetstiden varade i Sverige från år 1719 till år 1772. Det heter så eftersom innan denna tid så styrde kungen och drottningen landet.
  • Gustav III föddes

    Gustav III föddes
    Gustav III var Sveriges upplysta envåldshärskare. Som kronprins begav sig Gustav år 1770 till Paris där han gästade hos den svenske ministern Gustaf Philip Creutz. Det var också han som tog bort dödssraff och tortyr m.m. I Paris fick Gustav budskapet om faderns död och begav sig snabbt hemåt för att tillträda tronen.