1

ΠΡΟΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟ 1453

  • Period: 1054 to 1453

    ΠΡΟΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟ 1453 μ.Χ.

  • Jul 24, 1054

    ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

    Παπική πρεσβεία με αρχηγό τον Καρδινάλιο Ουμβέρτο επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη, για να συζητήσει με τον Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριο για την επίλυση λειτουργικών και δογματικών διαφορών. Στις 16 Ιουλίου ο Ουμβέρτος καταθέτει στην Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας τον αφορισμό του Πατριάρχη και των κυριότερων συνεργατών του. Ο Πατριάρχης συγκαλεί στις 24 Ιουλίου Σύνοδο στην οποία αναθεματίζει και αφορίζει τους συντάκτες της επιστολής της Δυτικής εκκλησίας. Αποτέλεσμα η οριστική ρήξη.
  • Apr 13, 1204

    ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΥΣ

    ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΥΣ
    Στην τέταρτη σταυροφορία οι σταυροφόροι παρεκκλίνουν της πορείας τους ύστερα από πρόσκληση του γιου του εκθρονισμένου αυτοκράτορα Αλεξίου Αγγέλου. Στις 13 Απριλίου προχωρούν στην άλωση της Πόλης. Ακόμη και ο πάπας Ιννοκέντιος στηλίτευσε τις βιαιοπραγίες των σταυροφόρων: «Αυτοί οι πιστοί του Χριστού, που όφειλαν να στραφούν εναντίον των απίστων, κολύμπησαν στο χριστιανικό αίμα…».

    Ντοκιμαντέρ: «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑΣ»
    https://www.youtube.com/watch?v=2vB3F-8qdS4
  • Jun 15, 1389

    ΜΑΧΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Ήττα Σέρβων και συνασπισμένων βαλκανικών λαών από τους Οθωμανούς Τούρκους. Η ήττα αυτή σηματοδοτεί την οριστική επικράτηση των Τούρκων στην ευρωπαϊκή Χερσόνησο της Βαλκανικής.
  • Mar 29, 1430

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ
    Στις 29 Μαρτίου η Θεσσαλονίκη πέφτει στα χέρια του Μουράτ Β΄, πατέρα του Μωάμεθ του πορθητή. Οι καταστροφές και οι λεηλασίες κρατούν τρεις μέρες. Στην εκκλησία της Αχειροποιήτου, της πρώτης εκκλησίας της πόλης που μετατράπηκε σε τζαμί, σε κίονα του ναού υπάρχει αραβογράμματη επιγραφή που μαρτυρεί το σχετικό γεγονός: «Ο σουλτάνος Μουράτ πήρε τη Θεσσαλονίκη το 833». Η αραβική χρονολόγηση 833 αντιστοιχεί στο έτος 1430.
  • Oct 9, 1430

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ
    Στις 9 Οκτωβρίου και τα Ιωάννινα πέφτουν στα χέρια του Μουράτ Β΄.
  • Nov 10, 1444

    ΜΑΧΗ ΒΑΡΝΑΣ

    ΜΑΧΗ ΒΑΡΝΑΣ
    Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια ενός σταυροφορικού στρατεύματος να αναχαιτίσει την προέλαση των Οθωμανών στα Βαλκάνια. 30000 Σταυροφόροι θα συντριβούν από 120000 Οθωμανούς. Η αρχή του τέλους πλησιάζει για την αδύναμη αυτοκρατορία των Στενών. Το βυζαντινό κράτος δεν είναι παρά η σκιά του παλιού του εαυτού.
  • Apr 1, 1452

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ROUMELI HISSAR

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ROUMELI HISSAR
    Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, αντιλαμβανόμενος ότι ο έλεγχος της ναυσιπλοΐας στο Βόσπορο έχει τεράστια στρατηγική σημασία, από τον Απρίλιο του1452 δίνει εντολή να κατασκευαστεί στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου ένα τεράστιο οχυρό, το Roumeli Hissar. Στόχος ο αποκλεισμός της Κωνσταντινούπολης.Το έργο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του ιδίου χρόνου. Η άλωση της Πόλης έχει δρομολογηθεί.
  • Dec 12, 1452

    ΤΕΛΕΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    ΤΕΛΕΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
    Στις 12 Δεκεμβρίου 1452 τελείται στην Αγία Σοφία ενωτικό Συλλείτουργο παρουσία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, όμως αποτυγχάνει. Οι ελπίδες των ενωτικών που αποδέχτηκαν την υποταγή της ανατολικής εκκλησίας επιδιώκοντας παροχή βοήθειας από τη Δύση διαψεύστηκαν. Ο λαός της Κωνσταντινούπολης διαμαρτύρεται έντονα την ώρα της ενωτικής λειτουργίας. Χαρακτηριστική η φράση του Λουκά Νοταρά: «Είναι προτιμότερο να δω να κυριαρχεί στην αγορά της Πόλης το φακιόλι των Τούρκων παρά η καλύπτρα των Λατίνων».
  • Apr 6, 1453

    ΕΝΑΡΞΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    ΕΝΑΡΞΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
    Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης κράτησε 54 μέρες, από τις 6 Απριλίου έως τις 29 Μάϊου. Στις 5 Απριλίου ο Μωάμεθ στέλνει πρεσβεία ζητώντας από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο την ειρηνική παράδοση της Πόλης με αντάλλαγμα να σεβαστεί τη ζωή των κατοίκων και να διασφαλίσει τις περιουσίες τους. Ο Κωνσταντίνος στέκεται στις επάλξεις. Η οθωμανική στρατιά είναι τεράστια. Ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης μιλά για 40.000 στρατό, ο Δούκας για 265.000, ενώ ο Φραντζής για 258.000.
  • Apr 22, 1453

    ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΡΙΑ 72 ΠΛΟΙΩΝ

    ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΡΙΑ 72 ΠΛΟΙΩΝ
    Στόχος του Μωάμεθ είναι να θέσει υπό τον έλεγχό του τον Κεράτιο κόλπο, όπου οι Βυζαντινοί έχουν βάλει στην είσοδο μια αδιαπέραστη αλυσίδα. Τη νύχτα 22 προς 23 Απριλίου οι Οθωμανοί κατάφεραν να περάσουν από τη στεριά πίσω από το Γαλατά πάνω σε σανίδες με τροχούς τα καράβια τους. Έτσι κατάφεραν να ρίξουν τα πλοία τους στον Κεράτιο κόλπο πίσω από τα πλοία των Βυζαντινών.
  • May 21, 1453

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΑΜΕΘ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΑΜΕΘ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
    Στις 21 Μαΐου ο Μωάμεθ ο Β΄ στέλνει απεσταλμένους την παράδοση της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος εγγυάται τη ζωή του πληθυσμού, ενώ προσφέρει στο Βυζαντινό αυτοκράτορα την ηγεμονία της Πελοποννήσου. Η απάντηση του Κωνσταντίνου που διασώζει ο ιστορικός της άλωσης Δούκας καταδεικνύει το ηθικό του ανάστημα: «Το να σου παραδώσω την πόλη ούτε στις δικές μου προθέσεις είναι ούτε σε κανενός άλλου απ΄ όσους κατοικούν σε αυτή, γιατί με δική μας αβίαστη θέληση θα πεθάνουμε και δε θα υπολογίσουμε τη ζωή μας».
  • May 29, 1453

    ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
    Τρίτη 29 Μαΐου εκδηλώνεται η γενική τουρκική επίθεση από τρεις πλευρές. Η Πόλη κυριεύτηκε και για τρεις μέρες παραδίδεται στους μαχητές.
    Ντοκιμαντέρ: « ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»
    https://www.youtube.com/watch?v=Ocd_iLkRj7o
    ΘΡΗΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ
    https://www.youtube.com/watch?v=ww4Hhelx_Zw