1ª guerra mundial

 • Period: to

  INVASIÓ A BÈLGICA

  A penes una setmana després de començar oficialment la I Guerra Mundial, les tropes alemanyes travessen la frontera i entren en territori belga i posteriorment segueixen avançant cap a França. Va començar així la Batalla de Lieja. Només va durar dos dies. Però aquesta invasió de Bèlgica va portar amb si l'entrada en guerra del Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda.
 • PLA SCHIEFFEN

  PLA SCHIEFFEN
  En 1895 es va crear el Pla Schieffen, que posteriorment va ser aplicat per l'exèrcit alemany en els primers dies de la guerra per atacar de forma ràpida i decisiva a França pel nord.
 • BATALLA DE TANNEMBERG

  BATALLA DE TANNEMBERG
  La batalla de Tannenberg de 1914 va enfrontar als Imperis rus (1.er i 2n exèrcits) i alemany (8è Exèrcit) a prop de la localitat de Allenstein a Prússia Oriental. Aquest enfrontament va resultar ser de considerable importància en la Gran Guerra, i va tenir lloc del 26 al 30 d'agost de 1914.
 • LA VICTÒRIA DE SÈRBIA SOBRE ÀUSTRIA-HONGRIA

  LA VICTÒRIA DE SÈRBIA SOBRE ÀUSTRIA-HONGRIA
  La campanya de Sèrbia de 1914 va suposar el primer i fallit intent de l'Imperi austrohongarès per conquistar el regne de Sèrbia al començament de la Primera Guerra Mundial. La sort dels combats aviat es va inclinar del costat serbi i el front es va estancar a la fi d'any, quan els exèrcits serbis van expulsar als austrohongaresos del seu territori.
 • Period: to

  1ra Fase: La Guerra de Moviments

  En 1914, Alemanya va fer uns desplaçaments ràpids de material i de tropes per derrotar a França i posteriorment centrar-se en Rússia.
 • Period: to

  INVASIÓ A BÈLGICA

  A penes una setmana després de començar oficialment la I Guerra Mundial, les tropes alemanyes travessen la frontera i entren en territori belga i posteriorment segueixen avançant cap a França. Va començar així la Batalla de Lieja. Només va durar dos dies. Però aquesta invasió de Bèlgica va portar amb si l'entrada en guerra del Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda.
 • Period: to

  2na Fase: La Guerra de Trinxeres

  La batalla del Marne va ser una victòria estratègica aliada, ja que va suposar el fracàs del Pla Schlieffen. La retirada alemanya que va seguir és coneguda com la carrera cap a la mar i va acabar amb la batalla de l'Aisne i el tancament del front occidental pel nord, la qual cosa va suposar la fi de la guerra de moviments i l'establiment d'un front continu estàtic que portaria a gairebé quatre anys de guerra de trinxeres.
 • Period: to

  1ra Fase: La Guerra de Moviments

  En 1914, Alemanya va fer uns desplaçaments ràpids de material i de tropes per derrotar a França i posteriorment centrar-se en Rússia.
 • BATALLA DE MARNE

  BATALLA DE MARNE
  La batalla del Marne va tenir lloc entre el 5 i el 12 de setembre de 1914. El resultat va ser una victòria aliada sobre l'exèrcit alemany. El contraatac de sis exèrcits de campanya francesos i de la Força Expedicionària Britànica al llarg del riu Marne va obligar l'Exèrcit Imperial Alemany a retirar-se cap al nord-oest.​
  Van haver-hi 500.000 morts.
 • ITÀLIA ES VA UNIR A LA GUERRA

  ITÀLIA ES VA UNIR A LA GUERRA
  Itàlia hi va intervenir a favor dels
  aliats i Bulgària i l’Imperi Turc van ajudar
  les potències centrals, sense que la guerra
  semblés tenir un bàndol vencedor.
 • BATALLA DE GALLIPOLI

  BATALLA DE GALLIPOLI
  La batalla es va iniciar al febrer de 1915 amb un bombardeig massiu des de vaixells de guerra britànics i francesos contra els forts otomans que defensaven l'estret, i que va fracassar.l. El control dels estrets permetria a França i el Regne Unit revitalitzar a l'Imperi rus i tancar als imperis centrals.
  Va començar el 19 de febrer de 1915 i va acabar el 9 de gener de 1916
 • CANVI DE BÀNDOL D'ITÀLIA

  CANVI DE BÀNDOL D'ITÀLIA
  A mitjan 1915, amb l'objectiu de conquistar els territoris italians sota el domini austro-hongarès, Itàlia va passar al bàndol dels Aliats i va declarar la guerra a l'Imperi Austrohongarès.
 • LA BATALLA DE VERDÚN

  LA BATALLA DE VERDÚN
  La batalla de Verdún, deslliurada del 21 de febrer al 18 de desembre de 1916, va ser la major i més llarga batalla de la Primera Guerra Mundial en el front occidental entre els exèrcits alemany i francès. Els alemanys esperaven que els francesos comprometessin la seva reserva estratègica per a recuperar la posició i sofrir grans pèrdues en una batalla d'anihilació, a un cost mínim per als alemanys en posicions tàcticament avantatjoses en les altures.
 • BATALLA DE SOMME

  BATALLA DE SOMME
  La batalla del Somme de 1916 va ser una de les batalles més llargues i sagnants de la Primera Guerra Mundial, amb més d'un milió de baixes entre tots dos bàndols. Les forces britàniques i franceses van intentar trencar les línies alemanyes al llarg d'un front de quaranta quilòmetres al nord i al sud del riu Somme, en el nord de França. El principal propòsit de la batalla era distreure a les tropes alemanyes de la batalla de Verdún.
  Va començar l'1 de juliol i va acabar el 18 de nobembre de 1916.
 • Period: to

  3ra fase: La Crisi del 17

  La crisi de cansament de tots els països participants, sobretot els més grans.
  En totes les files hi haurà homes que es revelaran contra els seus superiors, degut al desgast de la guerra de trinxeres.
 • RETIRADA DE RÚSSIA

  RETIRADA DE RÚSSIA
  Durant l’any 1917 va triomfar a Rússia la revolució bolxevic i els revolucionaris.
  El 3 de març de 1918, es va signar el Tractat de Brest-Litovsk entre el nou govern bolxevic de Rússia i les potències enredades en la Primera Guerra Mundial. Rússia no va tenir més remei que acceptar al no disposar de suficients tropes per a continuar lluitant en dos fronts.
  Abandona Ucrania, Polònia, Finlàndia, Estònia,
  Letònia, Lituània i Bielorússia Armènia queda per Turquia.
 • ENTRADA DELS ESTATS UNITS

  ENTRADA DELS ESTATS UNITS
  L’abandonament de Rússia va ser compensat amb la
  intervenció dels Estats Units que, després de l’enfonsament del transatlàntic Lusitania per un submarí alemany, va decidir entrar en guerra.
 • DERROTA DE L'IMPERI AUSTROHUNGARÈS

  DERROTA DE L'IMPERI AUSTROHUNGARÈS
  El 1918, al front Italià, els britànics, els francesos i els italians van derrotar Àustria i els seus
  aliats. L’Imperi Austrohongarès i L’Imperi Turc van demanar l’armistici i els combats es van
  aturar.
  Dels seus territoris van sorgir la Primera República d'Àustria, la Primera República Txecoslovaca, la República Popular d'Hongria, el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens, la Segona República Polonesa i en tant el Regne d'Itàlia i el Regne de Romania es van veure engrandits territorialment.
 • Period: to

  4ta Fase: Ofensiva del 1918 i Final de la Guerra

 • FI DE LA GUERRA

  FI DE LA GUERRA
  L’11 de novembre de 1918 es va signar l’armistici. A Alemanya es va proclamar la República.