Index

Προσωπικότητες Θεωριών μάθησης

  • Lev Vygotsky

    Lev Vygotsky
    (1896 1934) ήταν σοβιετικός ψυχολόγος που ανακαλύφτηκε από το δυτικό κόσμο τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με το Βιγκότσκι, η πνευματική ανάπτυξη των παιδιών είναι λειτουργία των ανθρώπινων κοινοτήτων, παρά μεμονωμένων ατόμων. Η συνεισφορά του είναι ευρέως σεβαστή και ασκεί επιρροή στους τομείς της αναπτυξιακής ψυχολογίας, της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης του παιδιού και της μελέτης της γλώσσας.Edward Thorndike
  • Jean Piaget

    Jean Piaget
    ( 1896 - 1980) είναι Ελβετός αναπτυξιακός ψυχολόγος γνωστός για τις επιστημολογικές μελέτες του πάνω στις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών. Η θεωρία του για την γνωστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τον επιστημολογικό τρόπο που αντιλαμβανόταν τα πράγματα ονομάζονται από κοινού “γενετική επιστημολογία”.
  • Burrhus Frederic Skinner

    Burrhus Frederic Skinner
    (1904 - 1990) ήταν ένας Αμερικανός ψυχολόγος, συγγραφέας, εφευρέτης, κοινωνικός. Radical Behaviorism(προοδευτικός μπιχεβιορισμός). Ο σημαντικότερος μπιχεβιοριστής. Η συνεισφορά του στην εξέλιξη του μπιχεβιορισμού ότι στο κλασικό σχήμα ερέθισμα ->αντίδραση ασχολήθηκε με το περιβάλλον από το οποίο προέρχεται το ερέθισμα
  • Jerom Bruner

    Jerom Bruner
    (1915 -..)Κονστρουκτιβισμός και ανακαλυπτική μάθηση
  • Paulo Freire

    Paulo Freire
    (1924-1997) Βραζιλίας εκπαιδευτικός στη θεωρία και την πρακτική Αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος εκφραστής της κριτικής παιδαγωγικής. Θεωρητικός και ακτιβιστής. Το πιο γνωστό του έργο, την «Παιδαγωγική των Καταπιεσμένων».
  • Albert Bandura

    Albert Bandura
    Ο ορισμός της κοινωνικής μάθησης, ως ψυχολογικής θεωρίας, παρουσιάζει την μαθησιακή συμπεριφορά, η οποία ρυθμίζεται, επηρεάζεται και ελέγχεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες κι όχι από έμφυτες ή εσωτερικές δυνάμεις. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Άλμπερτ Μπαντούρα(Albert Bandura) είναι ένας από τους πρωτοπόρους που ερμήνευσαν την έννοια της κοινωνικής μάθησης.
  • Seymour Papert

    Seymour Papert
    (1928 - ) «Ο καλός δάσκαλος δεν λειτουργεί ως δάσκαλος αλλά ως ένας άνθρωπος ο οποίος εξακολουθεί να μαθαίνει μαζί με τους μαθητές του»