46

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1900-1910

  • Το πρώτο γήπεδο

    Το πρώτο γήπεδο
    Το πρώτο γήπεδο εγκαινιάζεται επίσημα ως 'σχολικό' γυμναστήριο σε ένα κενό οικόπεδο της ελληνικής κοινότητας. Τοποθετήθηκαν δίζυγα, μονόζυγα, ιστός αναρρίχησης κ.α. Το γυμναστήριο προοριζόταν για τους μαθητές του Γυμνασίου
    Φωτογραφία: Απόφοιτοι ελληνικού Γυμνασίου
  • Period: to

    1900-1903

    Μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που έγιναν στην Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα λίγο πριν την απελευθέρωσή της
  • Διεθνές Ποδηλατοδρόμιο

    Διεθνές Ποδηλατοδρόμιο
    Κάθε Κυριακή χιλιάδες φίλαθλοι κατακλύζουν το διεθνές ποδηλατοδρόμιο στο Νεπό, για να θαυμάσουν το νέο άθλημα των ποδηλατοδρομιών. Οι νίκες των Ελλήνων ποδηλατών θεωρούνται εθνικές νίκες και προκαλούν τον ενθουσιασμό του ελληνικού κοινού. Τα μεγάλα καταστήματα της πόλης έχουν ήδη αρχίσει να πουλάνε ποδήλατα
    Φωτογραφία: 4 Έλληνες ποδηλάτες φωτογραφίζονται μετά τη νίκη τους σε διεθνείς αγώνες
  • Οι πρώτοι σχολικοί αγώνες

    Πραγματοποιούνται οι πρώτοι γυμναστικοί σχολικοί αγώνες στο γήπεδο που ιδρύθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά. Ο κόσμος κατέκλυσε τις εξέδρες. Συμμετείχαν οι μαθητές των Γυμνασίων και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, φορώντας κυανόλευκες φανέλες. Η επιτυχία αυτών των αγώνων είχε είχε ως αποτέλεσμα να ιδρυθεί και αθλητικό τμήμα στον όμιλο των Φιλομούσων, που έως τότε είχε μόνο φιλολογικό και μουσικό.
    Πηγές: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα,
  • Πρώτη παράσταση-Κυβέλη

    Πρώτη παράσταση-Κυβέλη
    Η Κυβέλη Αδριανού που αργότερα έγινε διάσημη ηθοποιός δίνει για πρώτη φορά παράσταση στη Θεσσαλονίκη, στο θεατράκι Εντεν, και μαγεύει το κοινό της.
    Ξεχώρισε αργότερα , ως κορυφαία ηθοποιός, σε αρχαίες τραγωδίες. Παράλληλα, διακρίθηκε σε ρόλους δραματικούς και κωμικούς,
  • Οι πρώτες ηχογραφήσεις δίσκων

    Οι πρώτες ηχογραφήσεις δίσκων
    Αρχίζουν οι πρώτες ηχογραφήσεις. Από το 1903 έως το 1912 λειτουργούν διεθνείς φωνογραφικές εταιρείες και ηχογραφήθηκαν δημοτικά και λαϊκά τραγούδια. Ειδικά μετά την κατάργηση της οθωμανικής λογοκρισίας (1908 ηχογραφήθηκαν πατριωτικά τραγούδια.
  • Πρώτη αίθουσα σινεμά

    Πρώτη  αίθουσα σινεμά
    Η πρώτη μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα«Ολύμπια»στην παραλιακή οδό ανάμεσα στην πλατεία Ελευθερίας και το ξενοδοχείο Σπλέντιτ. Καταστράφηκαν και τα δύο στην πυρκαγιά του 1917. Ο ηθοποιός και θεατρώνης Πλούταρχος Ιμπροχώρης, που είχε το θέατρο ποικιλιών «Ολύμπια», συνεταιρίστηκε με τον φωτογράφο Λάιτμερ, που πήγε στην Ευρώπη και έφερε μηχανήματα προβολής.
    Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική αίθουσα στα Βαλκάνια αφού η Κωνσταντινούπολη απόκτησε το 1907, το ίδιο και στη Σμύρνη, ενώ
  • Period: to

    1904-1907

  • Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας

    Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας
    Ο Όμιλος Φιλόμουσων ιδρύθηκε το 1899. Εκτός από μουσικό τμήμα δημιούργησε και αθλητικό.
    Η ποδοσφαιρική ομάδα του ομίλου και η UnionSportive που δημιουργήθηκε από Ευρωπαίους της πόλης, δίνουν τον πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα στον χώρο μπροστά στο Παπάφειο μπροστά σε χιλιάδες θεατές
    Το Σκορ; Όμιλος Φιλομούσων– UnionSportive 3-0.
    Η νικήτρια ελληνική ομάδα φορούσε κυανόλευκη στολή και άρχισε να παίζει με δέκα παίχτες, διότι ο επιθετικός Σωτηριάδης "προσήλθε με κάποια βραδύτητα"
  • Πρώτη Ολυμπιακή συμμετοχή

    Πρώτη Ολυμπιακή συμμετοχή
    Οι Μεσοολυμπιακοί του 1906 διοργανώθηκαν στην Αθήνα και είναι η πρώτη φορά που γίνεται το ποδόσφαιρο ολυμπιακό άθλημα στα παγκόσμια χρονικά. Συμμετείχαν οι εθνικές της Ελλάδας και Δανίας, η μικτή Σμύρνης (από Άγγλους, Γάλλους και Αρμενίους) και τέλος ο Όμιλος Φιλομούσων ο οποίος κατέβηκε στη διοργάνωση με το όνομα ‘Θεσσαλονίκη’. Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο που όμως καταχωρήθηκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
    Φωτο: Στιγμιότυπο από αγώνα με τον Ο.Φ.Θ
  • Το πρώτο αυτοκίνητο

    Το πρώτο αυτοκίνητο
    Αρχές Οκτωβρίου κυκλοφορεί το πρώτο ιδιωτικό αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος τρέχει και το περιεργάζεται. Άλλοι είχαν ξαναδεί αυτοκίνητο σε φωτογραφίες. Άλλοι νόμιζαν ότι είναι θαύμα. ‘Μια άμαξα χωρίς άλογα’ φώναζαν τα παιδιά.
  • Η πόλη ηλεκτροφωτίζεται

    Η πόλη ηλεκτροφωτίζεται
    Η ηλεκτρική εταιρεία από το Βέλγιο που έκανε συμβόλαιο με τους Οθωμανούς αρχίζει και παράγει ρεύμα για τον φωτισμό της πόλης. Αρχικά φωτίστηκαν η παλιά παραλία, η λεωφόρος των Εξοχών,ο ατμόμυλος Αλλατίνι, τρία θέατρα και μερικά καφενεία. Οι υπόλοιπες περιοχές εξακολουθούν να φωτίζονται με φωταέριο. Το εργοστάσιο της φωτογραφίας βρισκόταν στις αρχές της σημερινής Βασιλέως Γεωργίου εκεί που βρίσκεται τώρα το 31ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο.
  • Period: to

    1908-1910

  • Το πρώτο ηλεκτροκίνητο τραμ

    Το πρώτο ηλεκτροκίνητο τραμ
    Ήταν το 1893 όταν έκανε την εμφάνιση του το πρώτο ιππήλατο τραμ στη Θεσσαλονίκη και το 1908 το ηλεκτρικό. Στο πρώτο δρομολόγιο ήταν στολισμένο με γιρλάντες και σημαίες, ενώ οι οδηγοί και οι εισπράκτορες φορούσαν καινούριες στολές και λευκά γάντια. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να συνηθίσουν το νέο μέσο και μπλέκονταν στις γραμμές κάρα, ζώα και άνθρωποι. Ήταν δύσπιστοι για την ασφάλεια του ηλεκτρ. ρεύματος. Οι Τούρκοι μαλιστα, το έφτυναν και το έλεγαν Σεϊταν αραμπά (άμαξα του διαβόλου!)
  • Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα

    Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα
    Ιδρύεται αθλητικός σύλλογος με το όνομα ''Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής'' και κατάγεται από τον Όμιλο «Φιλομούσων». Σκοπός του συλλόγου είναι ‘η εις άπασας τας κοινωνικάς τάξις διάδοσις της γυμναστικής και η παρασκευή αθλητών’. Ναι, αλλά χρειάζεται Γυμναστήριο!!!
    Έτσι, η ελληνική κοινότητα παραχωρεί ένα οικόπεδο μπροστά στη σημερινή ΧΑΝΘ ανάμεσα σε ένα χείμαρρο και ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο (φωτογραφία). Το ανώμαλο έδαφος όργωσαν οι ίδιοι οι αθλητές, μαζί με το διοικητικό συμβούλιο.
  • Η πρώτη σχολή κωφαλάλων

    Σε δυο αίθουσες του Ισλαχανέ, δηλαδή του πρακτικού σχολείου που βρισκόταν στην αρχή της σημερινής οδού Αγίου Δημητρίου (μετέπειτα Γ’ γυμνάσιο) διατέθηκαν δυο αίθουσες αποκλειστικά για τη διδασκαλία των κωφαλάλων. Πρωτοπόροι δάσκαλοι οι Φουάτ και Φαρασίεφέντες.
  • Το πρώτο αεροπλάνο

    Το πρώτο αεροπλάνο
    Οι Θεσσαλονικείς παρακολουθούν το πρώτο αεροπλάνο που πέταξε πάνω από την πόλη. Ο Γάλλος αεροπόρος Versepuy Leon έκανε μια σύντομη επίδειξη με αεροπλάνο Αυστρο – ουγγρικής προέλευσης που ονομαζόταν ‘Φροϊλάιν’. Η πτήση έγινε δίπλα από το εξοχικό καφενείο του Φλόκα και επί της οδού Σέδες, κοντά στο ομώνυμο χωριό.