Un món en guerra (socials)

  • Tensió social

    Tensió social
    Al nord d’Itàlia comença un moviment vaguístic amb contingut revolucionari (pagesos ocupen terres dels grans propietaris, obrers s’apoderen de les fàbriques). Tenien por a l’esclat d’una revolta social.
  • Period: to

    ITALIA en la POSTGUERRA

  • Period: to

    Inestabilitat politica

    A la crisis social i economica cal sumar-li la inestabilitat pollitica que hi havia. Entre aquests anys, van succeir governs diferents.
  • Period: to

    Alemanya en la postguerra

    Hi havia una greu crisi econòmica de misèria i atur. Es va produir una gran inflació acompanyada d'una gran caiguda del marc alemany.
    La República de Weimar es veu amenaçada pels moviments revolucionaris d’esquerra (Espartaquistes) i per diferents intents de cop d'Estat per part de l'extrema dreta.
  • Tractat de Versalles

    Tractat de Versalles
    Condicions humiliants del Tractat de Versalles per Alemanya: li prenia territoris, reduïa l’exèrcit i li imposava reparacions econòmiques importants.
  • NSDAP

    NSDAP
    Adolf HItler funda el 24 de gener de 1920 el Partit Nacionalista dels Treballadors d’Alemanya. També crea una organització paramilitar, les seccions d'assalt o SA.
  • Partit Nacional Feixista

    Partit Nacional Feixista
    Els fasci van crear un partit polític: Partit Nacional Feixista (fundat a Roma el 7 de novembre de 1921) que de seguida va comptar amb el suport de la petita burgesia i el finançament dels grans propietaris, també comptava amb la tolerància de l’església catòlica i del monarca Víctor Manuel III.
  • Marxa sobre Roma

    Marxa sobre Roma
    Els camises negres van esclafar una vaga general, Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força amb la Marxa sobre Roma dels camises negres. El rei cedí i el va nomenar cap de govern.
  • Les eleccions

    Les eleccions
    En les eleccions del 1932 el partit nazi va aconseguir 13 milions de vots (un 37,27% dels vots). Al cap de pocs mesos els esquadrons nazis van provocar un incendi al parlament alemany (Reichstag) i en van acusar als comunistes. Aquest incident va servir de pretext a HItler per eliminar als seus adversaris i exigir poders plens.
  • Camps de concentració

    Camps de concentració
    A partir de 1933 es comencen a crear els camps de concentració. A l'inici de la guerra, el 1939 als camps de concentració nazis ja hi havia unes 8.000 persones. Inicialment trobem tres camps: Sachsenhausen, Dachau i Buchenwald. S'obren nous camps: a Stutthof, prop de Danzig el 1939, Flössenbürg i Auschwitz el 1940, Gross-Rosen, a Struthof (als Vosges), Majdanek i Theresienstadt el 1941, Belzec i Treblinka el 1942, o Bergen-Belsen el 1943.
  • Les eleccions II

    Les eleccions II
    30 de gener de 1933 Hitler és proclamat canceller del III Reich.
  • La dictadura Alemana

    La dictadura Alemana
    A partir de 1934 els nazis van transformar Alemanya en una dictadura:
    No partits i sindicats, no Parlament, no eleccions i llibertats individuals, persecució opositors, no a l’administració pública, l’educació, l’art i cultura amb consignes nazis, no prod. literàries i artístiques, llistes d’autors prohibits, cremar llibres en actes públics, dones limiten a les 3 k: kinder, Kirche, küche (fills, església, cuina), joventuts hitlerianes, puresa racial (persecució jueus)
  • El projecte Lebensborn.

    El projecte Lebensborn.
    El projecte Lebensborn, era un projecte on les dones d'Alemania, França, Dinamarca, Belgica i Noruega, allà hi havien granjes on donde roses amb ulls clars ( raça aria) engendraven amb els soldats SS per aconseguir nens de la raḉa aria, que poc despres del seu neixement, començarien a educar per que tinguesin la mentalitat nazi.
    Durant tot això, les 42 granjes van donar a llum a 20.000 nens aproximadament.
  • Benvinguda a Hitler.

    Benvinguda a Hitler.
    En ple període feixista italià, Hitler va asistir a una visita que a Roma per trobar-se amb Mussolini. És el 6 de maig de 1938, l'aliança d'Itàlia amb Alemanya queda reforçada.
  • Guerra llampec

    Guerra llampec
    La invasió de Polònia per les tropes hitlerianes va començar la Segona Guerra Mundial. S’anomena guerra llampec perquè es basava en l’ús d’atacs sorpresa i s’avançava ràpidament, els bombarders atacaven les línies del front, tot seguit els blindats trencaven les línies de defensa i encerclaven l’enemic.
  • L'ocupació de Polònia i França

    L'ocupació de Polònia i França
    França i Anglaterra declaren la guerra a Alemanya.
  • La invasió

    La invasió
    Els exèrcits alemanys van envair la major part d’Europa occidental. Només Gran Bretanya resistia a Alemanya. La Batalla d’Anglaterra va tenir el seu moment més àlgid l’agost de 1940.
  • Winston Churchill

    Winston Churchill
    Winston Churchill es converteix en primer ministre britànic en un moment realment crucial de la Segona Guerra Mundial, ja que els nazis avancen imparables conquistant pràcticament la totalitat de el continent europeu i amenaçant amb una invasió a Anglaterra.
  • Period: to

    Antisemitisme (Odi cap als jueus)

    L'Alemanya nazi va posar 1 política de persecució dels jueus. Les mesures eren més dures, discriminatòries i hostils. En la IIGM, Hitler va posar la solució final, l’extermini dels jueus. Els jueus d'Alemanya, Txecoslovàquia, Polònia... van anar a camps d'extermini. Els noms (Auschwitz, Bergen-Belsen...) són l'horror i ha passat a la història amb el nom de l'Holocaust (Sacrifici). Als camps de concentració amb els jueus, van morir gitanos, discapacitats, homosexuals...
  • Invasió de Dinamarca i Noruega

    Invasió de Dinamarca i Noruega
  • S’inicia la invasió de...

    S’inicia la invasió de...
    S’inicia la invasió de Luxemburg, Països Baixos i Bèlgica per poder arribar fins a França.
  • Mussolini declara la guerra

    Mussolini declara la guerra
    Itàlia (Mussolini) declara la guerra a França el 10 de juny de 1940.
  • EXPANSIÓ DE LA GUERRA

    EXPANSIÓ DE LA GUERRA
    7 de desembre de 1940, el Japó (en aquell temps, Imperi japonès) va declarar la guerra als Estats Units i al Regne Unit, declaració que va ser resposta l'endemà mateix per americans, britànics i també australians.
  • l’Operació Barba-Roja

    l’Operació Barba-Roja
    El 22 de juny de 1941 Hitler començà l’Operació Barba-Roja, va atacar Rússia.
  • Operació Barba-Roja

    Operació Barba-Roja
    El 22 de juny de 1941 Hitler començà l’Operació Barba-Roja, va atacar Rússia. Va ser el nom en clau donat per Adolf Hitler a el pla d'invasió a la Unió Soviètica per part de les Forces de l'Eix durant la Segona.
  • Period: to

    Camps de la mort

    Els camps de concentració reben l'apel·latiu de camps de la mort per l'increment de morts entre els presoners.
    La major part dels jueus són assassinats des de la seva arribada, asfixiats amb cyclon B a les cambres de gas, o en camions de gas. Els seus cossos eren cremats en forns crematoris. Al voltant de 6 milions moriren d'aquesta manera, així com gitanos, i altres grups diversos que foren objecte, el 1944, d'assassinats massius i indiscriminats.
  • Period: to

    UN TOMB

    El juny de 1942, la situació de la guerra va fer un tomb quan l’URSS i els Estats Units van reforçar els aliats: els nord-americans van frenar els japonesos al Pacífic i els britànics als alemanys al nord d’Àfrica, mentre arribava el primer gran fracàs de Hitler a Stalingrad (URSS). La batalla de Stalingrad es va desenvolupar entre el 23 d’agost de 1942 i el 2 de febrer de 1943.
  • La matança del Gueto de Varsòvia

    La matança del Gueto de Varsòvia
    Va ser el major gueto jueu establert a Europa per l'Alemanya nazi durant l'Holocaust.
  • Gueto de Varsòvia

    Gueto de Varsòvia
    Va ser el major gueto jueu establert a Europa per l'Alemanya nazi durant l'Holocaust
  • Final de la guerra

    Final de la guerra
    Hitler es va suïcidar, Alemanya va capitular (es va rendir) i els japonesos, després dels atacs amb bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki, es van rendir.
  • Les bombes

    Les bombes
    La primera bomba atòmica amb finalitats bèl·liques va explotar sobre la ciutat japonesa d'Hiroshima; la va destruir per complet i va provocar uns 75.000 morts i un nombre encara més gran de ferits. Com que el govern japonès no es va rendir immediatament, el 9 d'agost una altra bomba va ser llançada sobre Nagasaki, que provocà una mortalitat i una destrucció semblants.
  • La rendicion del Japó

    La rendicion del Japó
    L'emperador del Japó Hirohito va prendre la decisió d'anunciar per ràdio la rendició del país, tot i que una part del govern japonès estava decidit a continuar lluitant. La rendició oficial del Japó es va signar el 2 de setembre. Això va significar el final de la Segona Guerra Mundial, tot i que algunes unitats japoneses aïllades van continuar lluitant algunes setmanes més.
  • CREACIÓ DE LES NACIONS UNIDES

    CREACIÓ DE LES NACIONS UNIDES
    Creada a la fi de la IGM havia fracassat en la tasca de prevenir la guerra, es va crear un nou organisme anomenat les Nacions Unides. A diferència del seu predecessor, les Nacions Unides han pres un paper més actiu en el món, lluitant contra epidèmies i proveint ajuda humanitària a les nacions en problemes. Les Nacions Unides van servir com a front diplomàtic durant la guerra freda. També van ser responsables de la creació del modern estat d'Israel, com a resposta a l'Holocaust.
  • Period: to

    GUERRA FREDA

    El final de la Segona Guerra Mundial va marcar la fi de la posició del Regne Unit com a superpotència global i l'emergència dels Estats Units i la Unió Soviètica com a poders dominants en el món. Les friccions entre aquestes dues superpotències van anar augmentant i van portar a l'esclat de la guerra freda. La Guerra Freda va durar del 1947 al 1991.