Temps de conflictes

 • Period: to

  Crisi de la Restauració

  La crisis de la restauració a Espanya va durar desde el 1902, l’inici del regnat d’Alfons XIII, fins el 1931, la segona república.
 • Incidents del Cucut

  Incidents del Cucut
  Els incidents al cu-cut va ser impulsat per una serie d’acudits contra l'exèrcit, degut això van aprovar la Llei de Jurisdiccions. Aquesta llei posava sota jurisdicció militar els delictes contra els símbols de l’Estat Espanyol i incloïa les injúries de paraula o per escrit.
 • Period: to

  Setmana tràgica

  L’error del govern cridant els reservistes catalans per anar a la guerra del Marroc, va provocar l’esclat d’una vaga general del obrers contra el govern.
 • Period: to

  Primera Guerra Mundial

  Aquesta guerra va sorgir per diversos conflictes imperials originats per rivalitats d'ordre econòmic, poder polític i per la distribució de les colònies. El Regne Unit, França i Rússia van ser els tres eixos fonamentals de la coalició, encara que Rússia va acabar retirant-se.
 • Revolució d'octubre

  Revolució d'octubre
  Degut a la lentitud del govern provisional i el fet que Russia encara es mantingues dins de la Primera Guerra Mundial va provocar que els bolxevics, amb una rebel·lió, promoguessin l’enderrocament del govern provisional per instaurar el socialisme. Lenin, com a líder dels bolxevics, va formar un govern obrer.
 • PCUS

  PCUS
  PCUS són les sigles del partit comunista de la unió soviètica. Va ser l’únic partit legal de la unió soviètica i va ser creat per Vladímir Lenin. Va deixar d’existir després de l’intent de cop d’estat al 1991.
 • Bolxevics

  Bolxevics
  Era un grup polític radicalitzat dins del Partit Obrer Socialdemocrata de Rússia (POSDR) dirigit per Lenin, contraposat als menxevics.
 • Gran Vaga General

  Gran Vaga General
  Va ser provocada per la crisi política d'aquell any i per la situació econòmica provocada per la Primera Guerra Mundial.
 • Period: to

  Guerra Civil Russa

  Va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar els bolxevics, també conegut com l'exèrcit vermell dirigit per Trotsky, contra l'exèrcit blanc format per una fracció de l'exèrcit tsarista i pagesos benestants. El 1921 l’Exèrcit Roig va llançar una ofensiva victoriosa que va posar fi al conflicte civil el 1922. Com a resultat de la guerra, la producció va decaure encara més i el proveïment del país no estava assegurat.
 • Period: to

  Pistolerisme

  La ciutat de Barcelona es va convertir en un autèntic camp de batalla entre obrers i pistolers costejat per la patronal que van decidir pendre’s la justícia per la seva mà
 • Period: to

  Plans quinquennals

  És un mètode de planificació creats per ajudar en la ràpida industrialització i augmentar el creixement econòmic. En aquest cas es va aplicar a la Unió Soviètica . En total van haver 13 projectes en els cinc anys. Aquests plans van acabar deguda a la dissolució de l'estat.
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  És el Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany, més conegut com el Partit Nazi creat per Anton Drexler. El seu predecessor va ser el Partit Obrer Alemany. Des del 1921 fins al 1945, el líder d'aquest partit va ser Adolf Hitler.
 • Period: to

  República de Weimar

  Es coneix com a República de Weimar a l'etapa de la història alemana que va des de la caiguda de l'Imperi 1918 fins l'ascens de Hitler a el poder durant l'any 1933.
 • Period: to

  Vaga de la canadenca

  En plena efervescència del pistolerisme i amb el triomf de la Revolució Russa, al febrer de 1919 l’empresa coneguda com Canadenca organitzen una vaga deixant a tota la ciutat de Barcelona sense llum. La vaga dura dos mesos i l'exèrcit es veu obligat a fer-se càrrec de la llum de la ciutat. Després dels dos mesos el govern accepta la reducció de la jornada laboral a 8 horas diarias.
 • Creació Fasci di Combattimento

  Creació Fasci di Combattimento
  Les conseqüències demogràfiques i econòmiques de la Primera Guerra Mundial a Itàlia van ser desastroses, i els tractats de pau van significar un desengany nacional, a aquesta situació s’afageix la inestabilitat política. En aquesta situació de crisi, Mussolini va crear els Fasci de combat, els anomenats camises negres que pretenien frenar el moviment obrer.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  El Tractat de Versalles va ser un acord que es va firmar al finalitzar la Primera Guerra Mundial on es declarava que l’únic país culpable de la guerra i encarregat de pagar tots els destrosos era Alemania. Els Alemanys van considerar humiliant aquest tractat.
 • Period: to

  Els feliços anys vint

  Entenem per feliços anys vint el període de prosperitat econòmica dels Estats Units provocat per la Primera guerra Mundial i finalitzat en la gran caiguda de la borsa del conegut dijous negre.
 • Period: to

  El desastre annual

  Las tropes espanyoles es van embarcar en una acció mal planificada en la guerra del marroc que va provocar la masacre de l'excèrcit espanyol. El desastre Annual va provocar una terrible impressió en una opinió pública contrària a la guerra. Va haver-hi grans protestes al país i els republicans i socialistes es van afanyar a reclamar la retirada de la guerra del Marroc
 • Partit Nacional Feixista

  Partit Nacional Feixista
  El partit nacional feixista es va crear a partir dels fasci de combat, també anomenats camises negres, un grup d’homes que atacaven de manera violenta els sindicats d’obrers i els seus líders amb l’objectiu de frenar la puixança del moviment obrer. El programa d’aquest partit nou es basava en la construcció d’un estat fort amb una política exterior expansionista que garantís la propietat privada. El nou partit comptava amb el suport del monarca, de l'església i de la burgesia.
 • Period: to

  Mussolini "li duce"

  Mussolini va dur a terme un procés de restricció de les llibertat i de persecció dels seus adversaris però va mantenir la ficció d'un règim parlamentari. Després de 1924 l'Estat i el partit feixista van quedar identificats en un règim en el qual a Mussolini se li van atribuïr plens poders i se'l va aomenar Duce.
 • Period: to

  Estalinisme

  La política coneguda com estalinisme es basava en convertir a l’URSS en una potència industrial emergent imposant una economia i una societat col·lectivista. Es va prohibir la propietat privada, van instituir una economia dirigida per l’estat i van donar prioritat a la indústria pesant amb l’objectiu de construir les infraestructures necessàries.
 • Period: to

  Marxa sobre Roma

  Va ser el nom donat a l'acte amb el qual Mussolini i el Partit Nacional Feixista van prendre el poder a Itàlia. La marxa marca el principi del règim feixista i el final del règim parlamentari.
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  Cop d’estat de Primo de Rivera que acaba en una dictadura on es suspenen els drets i les llibertats constitucionals, es prohibeixen els partits polítics i sindicats,es suspenen les corts, això provoca un poder unilateral per part de Miguel de Primo de Rivera que intentara implantar una dictadura estil feixista de Mussolini. Van justificar la seva acció com una solució per posar fi a la crisi política i a la conflictivitat social que travessava el país.
 • Putsch de Múnich

  Putsch de Múnich
  És l'intent fallit de cop d'Estat a Múnich portat a terme pel NSDAP pel qual Adolf Hitler i Rudolf Hess van ser condemnats a presó. Hitler i els seus associats volien quedar-se amb Múnich i fer-lo servir com a base per a una marcha contra el govern de la República de Weimar.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  La mort del gran líder de la revolució comunista soviètica va provocar a l’URSS una època de debat i d’inestibilitat. La defunció d’un líder tan carismàtic com Lenin va causar un greu problema de successió ja que cap dels altres líders bolxevics no tenia el suport unànime del partit i del conjunt de la població.
 • Crisi de la sobreproducció

  Crisi de la sobreproducció
  La prosperitat dels Estats Units gràcies a la Primera Guerra Mundial va provocar que les fàbriques de la indústria alimentària produissin més del que podien vendre. L’acumulació de productes va causar una baixada de preus i moltes empreses van quebrar. L’atur obrer es va estendre i el consum va minvar.
 • Period: to

  Feixisme Italià

  Mussolini va establir un règim autoritari on s’atorgava prioritat a l’estat i s’establia un govern de les elits, els partits polítics es van il·legalitzar i l’Estat va exercir un fort control econòmic i social.
 • Dijous Negre

  Dijous Negre
  El dijous negre va ser la caiguda del mercat de valors més catastrófica mai vista a Estats Units, el valors de les accions queia de forma imparable. Això va provocar una gran crisi que no es va acabar fins la Segona Guerra Mundial.
 • Period: to

  La Gran Depressió

  La gran depressió va originar-se amb el crac de 1929 a Wall Street, va afectar a tots els sectors econòmics i socials de l’economia nord-americana. La relació que aquesta tenia amb l’economia europea va provocar una crisis econòmica mundial. Estats Units no es va acabar de recuperar fins l’inici de la Segona Guerra Mundial.
 • Period: to

  Gulags

  És una organització soviètica encarregada de tots els temes els quals són relacionats amb els centres de treballs forçats per a prisioners en la antiga Unió Soviètica.
 • Pacte de Sant Sebastià

  Pacte de Sant Sebastià
  És una reunió promoguda per la Aliança Republicana on van assistir casi tots els representants dels partits republicans espanyols on es va acordar la estrategia per acabar amb la monarquia d'Alfons XIII i proclamar la Segona República Espanyola.
 • El debat pel vot femení

  El debat pel vot femení
  Protagonitzat per Clara Campoamor i Victoria Ken.
  La primera defensava el dret a vot per igual de tota la població mentre que la segona argumentava que les dones no estaven preparades per votar degut a que moltes no tenien estudis ni credibilitat. Finalment es va aprobar el sufragi al vot universal i per primer cop l’any 1933 les dones van poder votar.
 • Reforma de l'exèrcit

  Reforma de l'exèrcit
  L’exèrcit espanyol estava endarrerit i i era macrocefàlic, aleshores amb la reforma militar es volia solucionar aquests problemes i eliminar el perill colpista dels militars.
 • Reforma territorial

  Es va iniciar la descentralització de l’Estat obrint diversos processos autonòmics, oferint la possibilitat d’elaborar estatuts d’autonomia i crear governs autònoms.
 • Reforma religiosa i educativa

  Es va intentar disminuir el pes de l’Església catòlica en la societat espanyola i la seva influència en l’educació. També l’Església es va separar de l’Estat. Es va prohibir l’ensenyament a les ordres religioses, on l'Estat s'encarrega d'això mitjaçant la creació d'escoles públiques. Es permet el matrimoni civil i el divorci.
 • Period: to

  Bienni Reformista

  És la primera part de la Segona República Espanyola.
 • Eleccions Municipals

  Eleccions Municipals
  Les segones eleccions de la república on la dreta es va presentar unida i van guanyar. També van ser les primeres eleccions on la dona va tenir el dret de votar.
 • Estatut de Núria

  Estatut de Núria
  El govern espanyol aprova l'estatut d'autonomia català el qual permetia a catalunya tenir un govern i parlaments propis.
 • Reforma agrària

  Reforma agrària
  En la Llei de 1932, es declaren expropiables les finques sense cultivar, i aquestes terres es podran repartir entre els llauradors.
 • La generalitat republicana

  La generalitat republicana
  Lluís Companys va ser escollit durant les eleccions del 1932 com a president del Parlament i Macià ocupava novament la presidència de la Generalitat.
  En les eleccions del 1933 a Catalunya també van imposar les dretes.
 • Hitler Canciller

  Hitler Canciller
  Hindenburg va dimitir i va nomenar Hitler el canciller de l'estat.
 • Hitler "führer"

  Hitler "führer"
  Va ser el càrrec polític que es va donar a Hitler quan va arribar al poder després de substituïr al President del Reich d'Alemania.
 • Period: to

  Nazisme

  És la ideología del règim que va governar Alemanya amb l'arribada del NSDAP. El nazisme és una forma de fascisme que provoca rebuig cap al marxisme.
 • Period: to

  Bienni Negre

  Les dretes es van presentar unides i van vèncer. Aquest bienni va ser una república governada per les dretes i van originar la CEDA i la falange espanyola.
 • Incendi del Reichstag

  Incendi del Reichstag
  Va ser un incendi a l'edifici de l'Reichstag a Berlín. La responsabilitat de l'incendi segueix sent un tema sense resoldre. Marinus van der Lubbe, un comunista, va ser la persona culpada d'aquest incident pel Govern alemany d'Adolf Hitler.
 • New Deal

  New Deal
  Va ser un conjunt de noves mides econòmiques i socials adoptades pel Govern les quals les va establir el president Franklin D. Roosvelt per reactivar el consum i la inversió i reactivar el sistema financier i econòmic als Estats Units després del crack del 1929.
 • CEDA

  CEDA
  Partit de les detes unides que es presenten a les eleccions del 1933 i causaran el bienni negre.
 • Falange espanyola

  Falange espanyola
  Va ser un partit polític espanyol de ideología fascista fundat per Primo de Rivera. Més tard es va fusionar amb JONS, i es va passar a denominar Falange Espanyola de la JONS.
 • Eleccions 1933

  Eleccions 1933
  Després de la dimissió d’Azaña es van convocar unes eleccions que gràcies a la coalició de les dretes van sortir com a guanyadors. Van ser les segones eleccions generals de la segona república espanyola, a més, les primeres on les dones tenien dret a votar. Van culpar al sufragi universal de la victòria de dretes i en especial a Clara Campoamor, encara que l’esquerra es va presentar fracturada i amb claras diferències entre els partits.
 • Fets d'octubre

  Fets d'octubre
  A Catalunya va esclatar una vaga general per impedir la consolidació del govern radical-cedista, però va fracasar. el govern català va ser jutjat i els seus membres condemnats a trenta anys de presó, mentre que l’Estatut era suspès i la llei de contractes de conreu va ser anul·lada
 • Moviment Insurreccional a Astúries

  Moviment Insurreccional a Astúries
  Al 1934, els miners asturians van protagonitzar una revolució social, entre anarquistes, socialistes i comunistes. Columnes de miners armats van ocupar els pobles de la conca, van prendre gran part de les casernes de la Guàrdia Civil i van substituir els ajuntaments per comitès revolucionaris que van assumir el proveïment d’aliments, el funcionament dels transports i el subministrament d’aigua i electricitat.
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  Van ser les lleis antisemites a l'Alemanya nazi.g. Les lleis van classificar les persones amb quatre avis alemanys eran considerats "de sang", mentre que amb els jueus, ere classificats així si eren descendents de quatre avis jueus. Una persona amb un o dos avis jueus era mestís. Van privar els jueus de la nacionalitat alemanya i van prohibir el matrimoni entre jueus i alemanys.
 • Eleccions 1936

  Eleccions 1936
  Degut a un escàndol de corrupció es van convocar noves eleccions. Els partits d'esquerres es van presentar units i van guanyar.
 • Allunyament dels militars sospitosos del colpisme

  Allunyament dels militars sospitosos del colpisme
  Obliguen als militars sospitosos de colpisme a exiliar-se a diferents zones per evitar conspiracions.
 • Assassinat de Calvo Sotelo

  Assassinat de Calvo Sotelo
  El 13 de juliol, com venjança per l’assassinat a mans de José Castillo, militar col·laborador amb les milícies d’esquerra, va produir-se l’assassinat del dirigent parlamentari de l’extrema dreta monàrquica José Calvo Sotelo.
 • Period: to

  Processos de Moscú

  Es van dur a terme tres judicis a Moscú on van ser jutjats exmembres del Partit Comunista, els quals van ser acusats de conspirar contra les nacions occidentals per assassinar Stalin i altres líders soviètics i desintegrar la Unió Soviètica i restaurar el capitalisme.
 • Alçament militar

  Alçament militar
  En el context de crisi dels primers mesos del 1936, es van iniciar els preparatius d’un cop d’Estat contra la República per part de generals i caps de l’exèrcit. Entre el 17 i el 18 de juliol l'excèrcit va sublevar-se.
 • La nit dels vidres trencats

  La nit dels vidres trencats
  La nit del 9 al 10 de Novembre van tenir lloc una sèrie d’atacs contra els locals dels propietaris jueus per part del govern Alemà.
 • Period: to

  Segona Guerra Mundial

  Al 1939 va esclatar a Europa la Segona Guerra Mundial que va ser produida per l’expansionisme nazi i la incapacitat de les democràcies occidentals per frenar-lo. La gravetat i intensitat del conflicte armat va generar importants conseqüències
 • Period: to

  La solució final (holocaust)

  Va ser el genocidi del règim nacionalsocialista sobre els jueus. El genocidi va ser quan es va desenvolupar la implantació del règim nazi i que tenia com a objectiu la creació d'una comunitat nacional racialment pura on Hitler es proposavaera l'extermini dels jueus d'Europa.