30 CONCEPTES

 • 1991 BCE

  CREACIÓ DE LA URSS

  CREACIÓ DE LA URSS
  La creació de la unió de diverses Repúbliques Soviètiques per formar la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques.
 • 1945 BCE

  ARRIBA AL PODER FRANKLIN D. ROOSEVELT

  ARRIBA AL PODER FRANKLIN D. ROOSEVELT
  Membre del partit demòcrata, fou senador de l'Estat de Nova York i secretari adjunt de la marina. Un atac de poliomielitis el deixà paralític de mig cos. Governador de l'estat de Nova York enfrontà la depressió de 1929 amb mesures econòmiques intervencionistes. Elegit president dels Estats Units , fou reelegit ininterrompudament fins a la seva mort. Guanyà les eleccions presidencials en quatre ocasions consecutives, causant un realineament polític anomenat el Sistema del Cinquè Partit.
 • 1939 BCE

  CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST

  CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST
  Entre 1933 i 1939 es desenvolupa el sistema de camps de concentració nazi, on es confinen els opositors al règim.Són detinguts en virtut dels poders que Hitler concedeix a la policia després de l'Incendi del Reichstag.Els camps de concentració s'utilitzaren a l'Alemanya nazi davant la possible oposició comunista i com a presons dels quadres dirigents de les forces subversives.La doctrina del nazisme no tolerava l'existència de cap manifestació d'independència en relació a la ideologia del règim.
 • 1929 BCE

  DIJOUS NEGRE

  DIJOUS NEGRE
  El dijous negre va tenir lloc el 24 d'octubre del 1929, aquí va ser on va començar la caiguda de la borsa. El dijous negre va produir una situació de verdader pànic que va dur a una gran crisi bancària a Estats Units.
 • 1924 BCE

  MORT DE LENIN

  MORT DE LENIN
  Lenin, va ser el gran líder de la Revolució comunista soviètica. La seva malaltia no va fer més que agreujar-se en els dos anys següents mentre començaven a produir-se les primeres disputes entre els principals dirigents bolxevics per aconseguir el poder a la Unió Soviètica.
  Quan Lenin va morir, a l’URSS va obrir-se una època de debat i d’inestabilitat. La mort va provocar un greu problema de successió.
 • 1922 BCE

  MARXA SOBRE ROMA

  MARXA SOBRE ROMA
  La Marxa sobre Roma va ser el nom donat a l'acte pel qual Benito Mussolini i el Partit Nacional Feixista van arribar a prendre el poder a Itàlia . La marxa marca el principi del règim feixista i el final del règim parlamentari, però la manera de la qual Mussolini es va convertir en cap de govern estava paradoxalment d'acord amb el Statuto Albertino. La dictadura va entrar en vigència més endavant, amb l'assassinat de Giacomo Matteotti i la prohibició de partits de l'oposició.
 • 1922 BCE

  IL DUCE ARRIBA AL PODER

   IL DUCE ARRIBA AL PODER
  El Líder de el Partit Nacional Feixista, Benito Amilcare Andrea Mussolini, assumia el càrrec de primer ministre d'Itàlia un dia com avui, l'any 1922, càrrec en el qual es va mantenir per més de vint anys.
 • 1920 BCE

  CREACIÓ DE LA SDN

  CREACIÓ DE LA SDN
  La Societat de Nacions o la Lliga de les Nacions va ser un organisme internacional creat pel Tractat de Versalles el 28 de juny de 1919. Es proposà establir les bases per a la pau i la reorganització de les relacions internacionals un cop finalitzada la Primera Guerra Mundial.
 • 1919 BCE

  CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO

  CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO
  Els Fasci italiani di combattimento fou un moviment polític creat, entre altres, per Benito Mussolini, a Milà el 23 de març de 1919. Aquesta organització forma el nucli del que serà el Partit Nacional Feixista, fundat el 1921.
 • 1917 BCE

  INICI GUERRA CIVIL RUSSA

  INICI GUERRA CIVIL RUSSA
  Va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923
 • 1917 BCE

  INTERVENCIÓ DELS EUA

  INTERVENCIÓ DELS EUA
  Els Estats Units havien mantingut una posició de neutralitat, la qual va permetre que iniciessin una cursa comercial per tal de subministrar als països els armaments i proveïments que necessitaven.La neutralitat,es va veure compromesa quan els alemanys van iniciar la guerra submarina, una ofensiva que dificultava el transit per l’Atlàntic i impedia el comerç amb Europa.El dia 2 d’abril de 1917,el president nord-americà,va anunciar al Congrés la seva resolució d’intervenir en la guerra.
 • 1916 BCE

  BATALLA DE VERDUN

   BATALLA DE VERDUN
  La batalla de Verdun va ser un dels principals combats de la primera Guerra Mundial lliurat entre les forces alemanyes i les forces franceses des de febrer a desembre de 1916.El 21 de febrer,els alemanys van llançar una ofensiva sobre la ciutat francesa de Verdun que ocupava una posició vital,ja que estava sobre uns turons dels quals es dominava el riu Mosa,a l'extrem oriental de la línia de les trinxeres franceses i representava per França un important símbol de la seva capacitat de resistència
 • 1914 BCE

  ASSASSINAT DE L’ARXIDUC FRANCESC FERRAN

  ASSASSINAT DE L’ARXIDUC FRANCESC FERRAN
  Va ser assassinat a Sarajevo Bòsnia l'arxiduc Francesc Ferran, l'hereu presumpte a la corona d'Àustria. L'autor de l'atemptat va ser Gavrilo Princip, un nacionalista serbobosnià, membre del grup nacionalista , una organització que defensava l'ús de la violència amb l'objectiu que l'imperi austrohongarès abandonés Bòsnia per unificar-se amb Sèrbia.
 • 1914 BCE

  ÀUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SÈRBIA

  ÀUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SÈRBIA
  Àustria-Hongria va declarar la Guerra a Sèrbia, donant començament la I Guerra Mundial. El dia 28 de juny Gavrilo Princip havia assassinat a Sarajevo a l'Arxiduc Franz Ferdinand i la seva dona Sofia, Duquessa d'Hohenberg
 • TRIPLE ENTESA

  TRIPLE ENTESA
  Va ser l'entesa que va unir l'Imperi rus, la Tercera República Francesa i el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda, després de la signatura de l'Entente Cordiale anglofrancesa de 1904 i de l'Entente anglorussa del 31 d'agost de 1907.
 • LA TRIPLE ALIANÇA

  LA TRIPLE ALIANÇA
  La Triple Aliança va ser una aliança inicialment integrada per l'imperi Alemany i l'imperi Austrohongarès per evitar un conflicte entre l'imperi Rus i l'imperi Austrohongarès.
 • ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS

  ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS
  Eren la facció moderada del Partit Socialdemòcrata Obrer Rus, que es va escindir l'any 1903 arran de disputes ideològiques amb la facció liderada per Vladímir Ilitx Uliànov (Lenin), que al seu torn prendria el nom de bolxevic.
 • REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS

  REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS
  És el nombre d'hores que dedica un treballador a l'activitat per a la qual ha estat contractat, computades diàriament, setmanalment o anualment.
 • ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC

   ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC
  La Revolució Russa fou un procés polític que culminà el mateix any amb l'establiment d'una república que substituí el sistema tsarista anterior i que porta a l'establiment de la Unió Soviètica. La revolució es dividí en dues fases. La primera, «la revolució de Febrer», en la qual es derrocà el règim autocràtic del tsar Nicolau II i s'estableix una república de caràcter liberal. En la segona, «Revolució d'Octubre», fou una revolució de tipus socialista en la qual els Soviets prengueren el poder.
 • RÚSSIA SURT DE LA GUERRA

  RÚSSIA SURT DE LA GUERRA
  Rússia va enviar milers de pagesos al front i això va comportar el descens de la producció agrícola, es va estendre la fam a les ciutats, i es va generalitzar el malestar entre obrers i pagesos.
  Durant el 1917 va triomfar a Rússia la revolució bolxevic i els revolucionaris preocupats pels seus problemes interns van signar la pau amb Alemanya (Pau de Brest-Litovsk).
 • REPÚBLICA DE WEIMAR

  REPÚBLICA DE WEIMAR
  La República de Weimar va ser el règim polític i, per extensió, el període de la història d'Alemanya comprès entre 1918 i 1933, després de la derrota de país en la Primera Guerra Mundial.
 • TRACTAT DE VERSALLES

  TRACTAT DE VERSALLES
  El Tractat de Versalles va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial
 • FUNDACIÓ NSDAP

  FUNDACIÓ NSDAP
  Va ser un partit polític actiu a Alemanya entre 1920 i 1945 la ideologia es sustentava en el nazisme. El seu predecessor va ser el Partit Obrer Alemany, que va existir entre 1919 i 1920.
 • ALEMANYA ES RENDEIX

  ALEMANYA ES RENDEIX
  Es crea la Societat de les Nacions, un organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra. El nou panorama de postguerra va dificultar la seva tasca; a més, EUA no s’hi va integrar. Alemanya es va retirar posteriorment.
 • CRISI DE SOBREPRODUCCIÓ

  Els pagesos van ser els primers perjudicats, perquè durant la guerra s’havien endeutat per augmentar la producció, que venien als països bel·ligerants. Acabat el conflicte, les exportacions van minvar i el mercat americà no podia absorbir tota la producció. Els preus van baixar i els pagesos no van poder tornar els préstecs. Molts van emigrar a les ciutats, on la manca de treball els va enfonsar en la marginalitat.
 • 13 MILIONS D’ATURATS ALS EUA

  13 MILIONS D’ATURATS ALS EUA
  Davant el convenciment de què s'apropaven temps difícils, el consum va minvar i moltes fàbriques van tancar perquè no van poder vendre la seva producció. El nombre d'aturats va augmentar fins a 13 milions el 1932 i moltes famílies van caure en la misèria i van haver de viure de la caritat pública.
 • EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS

   EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS
  El gener del 1933 poques setmanes més tard, i aprofitant el cas de l'incendi del Reichstag, del que es va acusar falsament als comunistes, Hitler va convertir la República en un estat totalitari. Va suprimir les llibertats, va prohibir els partits polítics i els sindicats i va institucionalitzar un règim dictatorial, imposant els principis de la doctrina nazi. A la mort de Hindenburg (any 1934) va assumir tots els poders. Ja era el "Führer".
 • HITLER ES PROCLAMA FÜHRER

  HITLER ES PROCLAMA FÜHRER
  Adolf Hitler fou un polític austríac, principal ideòleg del nazisme. Esdevingué, escollit democràticament, Canceller d'Alemanya.però progressivament anà eliminant els mecanismes de separació de poders dins l'estat alemany aglutinant-los en la seva persona i esdevenint de facto un dels dictadors més poderosos del segle xx. Liderà el Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys i fou canceller del Tercer Reich.
 • LLEIS DE NUREMBERG

  LLEIS DE NUREMBERG
  Després que Hitler arribés al poder. Van crear un mètode per definir qui era jueu. Les lleis de Nuremberg van ser les lleis antisemites a l'Alemanya nazi,van classificar les persones amb quatre avis alemanys,mentre que les persones van ser classificades com a jueus si eren descendents de tres o quatre avis jueus. Una persona amb un o dos avis jueus era un «Mischling».Les lleis van privar els jueus de la nacionalitat alemanya i van prohibir el matrimoni entre jueus i alemanys.
 • NEW DEAL

  NEW DEAL
  El New Deal van ser un conjunt de mesures polítiques posades en marxa pel partit Demòcrata dels Estats Units i pel seu president, Franklin D. Roosevelt entre 1933 i 1937, per actuar de forma enèrgica sobre el que es consideraven les causes de la crisi provocada pel Crac del 29 de Wall Street.