ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

  • 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

    Διορίζεται η πρώτη πραξικοπηματική κυβέρνηση με πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου τον Κωνσταντίνο Κόλλια και υπουργό παρά της προεδρίας της κυβερνήσεως τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.
  • 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1967

    Ο βασιλιάς δοκιμάσει να ανατρέψει την χούντα, αποτυγχάνει και ανενόχλητος φεύγει στο εξωτερικό. Σχηματίζεται η δικτατορική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
  • ΔΗΛΩΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    23 Ιανουαρίου: Οι ΗΠΑ δια του πρέσβη τους στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ, κάνοντας δημόσια δήλωση «...νόμιμο το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα», ουσιαστικά είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει το καθεστώς μετά την αποτυχία του βασιλικού πραξικοπήματος.
  • ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1968

    Ο Αλέκος Παναγούλης προσπάθησε δολοφονήσει το δικτάτορα Παπαδόπουλο με εκρηκτικό μηχανισμό. Η απόπειρα απέτυχε. Ο Παναγούλης συνελήφθη, πέρασε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ισχυρή παγκόσμια κατακραυγή απέτρεψε την εκτέλεση της ποινής. Ο Παναγούλης όμως φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
  • ΚΗΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1968

    Τον Νοέμβρη του 1968, 500 χιλιάδες Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην χούντα, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το τραγούδι πότε θα κάνει ξαστεριά.
  • Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ

    Το 1969 ο βραβευμένος με νόμπελ λογοτεχνίας ποιητής Γιώργος Σεφέρης σπάζει τη σιωπή του και κάνει την περίφημη δήλωση του που μεταδίδει από το ραδιόφωνο του BBC σε όλον τον κόσμο.
  • ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

    24 Απριλίου: Η Ακαδημία Αθηνών τιμά με πανηγυρική συνεδρία για δεύτερη χρονιά την «21 Απριλίου 1967»
  • ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΟΚ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

    3 Φεβρουαρίου: Η ΕΟΚ διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας μέχρι ν΄ αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα.
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΕΟΚ

    28 Ιανουαρίου: Η Ελλάδα διαγράφεται από την Ευρωπαϊκή Βουλή της ΕΟΚ.
  • ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

    20 Ιουλίου: Το υπουργείο Εξωτερικών αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου.
  • ΚΗΔΕΙΑ ΣΕΦΕΡΗ

    22 Σεπτεμβρίου: Η πάνδημη κηδεία του ποιητή Γ. Σεφέρη μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της Χούντας.
  • Period: to

    ΤΟ 3ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Κάποιοι λένε ότι κατά το τριήμερο της κατάληψης του πολυτεχνείου δεν υπήρχαν νεκροί... αλλά ο τύπος της εποχής εκείνης, παρότι απόλυτα ελεγχόμενος από τη χούντα, λέει <<άλλα>> ... όσοι αμφισβητούσαν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου χρησιμοποιούσαν το γελοίο <<επιχείρημα>> ότι <<δεν τους σκότωσε το τανκ >>.
  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 1973

    Το 1973 οι φοιτητές του πολυτεχνείου διαμαρτύρονταν με συνεχόμενες αποχές και αιτήματα για την παιδεία. Η προσπάθεια της συγκλήτου να τους ελέγξει με κλείσιμο του Πολυτεχνείου τους οδήγησε το Φλεβάρη του ίδιου χρόνου, σε κατάληψη της Νομικής σχολής Αθήνας. Η χούντα, το ίδιο διάστημα, δημοσιεύει νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να διακόπτει τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Έτσι, στρατεύεται υποχρεωτικά ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών.
  • ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

    Δεκάδες αξιωματικοί του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σχεδίαζαν να ανατρέψουν την χούντα με τα όπλα από το 1968. Τα σχέδια έγιναν γνωστά από το καθεστώς και ακολούθησαν πολλές συλλήψεις και βασανισμοί. Κάποιοι απ’ αυτούς ήταν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία.
  • ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    1 Ιουνίου: Η Χούντα των Συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα. Ο Γ. Παπαδόπουλος σε διάγγελμά του προαναγγέλλει την εγκαθίδρυση "Κοινοβουλευτικής Προοδευτικής Δημοκρατίας" μετά από πολιτειακό δημοψήφισμα καταλήγοντας με τη φράση «Ζήτω η Δημοκρατία».
  • 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1973

    Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος παραιτείται. Και αναλαμβάνει ο τελευταίος δικτάτορας ο Ιωαννίδης.
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

    Έπειτα από συνέλευση, φοιτητές από διάφορες σχολές συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Οι ενωμένοι διαδηλωτές ξεπερνούν τις 5000. Το κτίριο καταλαμβάνεται. Συγκεντρώνονται και άλλοι, εργάτες, υπάλληλοι, μαθητές, διανοούμενοι. Η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, αλλά αυτοί πληθαίνουν.Αποφασίζουν όμως οι φοιτητές να μην υποχωρήσουν και γράφουν προκηρύξεις που πετούν στην οδό Πατησίων, αναρτούν πανό με συνθήματα, στήνονται μεγάφωνα στην πύλη. Ο λαός συμπαραστέκεται.
  • ΠΕΜΠΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

    Η σύγκλητος εκφράζει προς τον υπουργό παιδείας φόβους για επέμβαση της αστυνομίας και παραβίαση του ασύλου του ιδρύματος. Ο υπουργός παιδείας αδιαφορεί...
    Οι φοιτητές λειτουργούν ραδιοφωνικό σταθμό των << ελεύθερων πολιορκημένων φοιτητών >>.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

    Ο λαός παραμένει συνέχεια έξω από το Πολυτεχνείο. Στήνονται οδοφράγματα με τρόλεΐ και λεωφορεία. Ανάβουν φωτιές για εξουδετέρωση των δακρυγόνων. Τραγουδούν το τραγούδι πότε θα κανει ξαστεριά. Το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν στο Πολυτεχνείο, ενώ στους γύρω δρόμους συγκρούονται με την αστυνομία με σοβαρούς τραυματισμούς. 7:00μμ ανακοινώνεται ο πρώτος νεκρός στη Συντονιστική Επιτροπή .
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

    0:15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, εμφανίστηκαν στους δρόμους Αθήνας τα πρώτα τανκς. Ο ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει από τα μεγάφωνα: μην φοβάστε τα τανκς, δεν πρόκειται να χτυπήσουν.
    1:30 π.μ Ένα τανκ στραμμένο προς την πύλη. Γίνονται ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις, για να επιτευχθεί η ασφαλής έξοδος των φοιτητών.
    2:50 π.μ Το τανκ κινείται. Ρίχνει την πύλη. Άντρες των ΛΟΚ και αστυνομικές δυνάμεις μπαίνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αρχίζει ένα απίστευτο κυνηγητό, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις...
  • 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974

    Το τέλος της δικτατορίας.