TEMPS DE CONFLICTES, Alex Morell

 • 33

  FALANGE ESPANYOLA

  Va ser un partit polític espanyol i feixista, fundat el 29 d'octubre de 1933 per José Antonio Primo de Rivera. El partit va ser donat a conèixer en un míting celebrat en "el Teatro de la Comedia" de Madrid.
 • Period: to

  SETMANA TRÀGICA

  L'Estat volia ocupar el Marroc per interessos dels burgesos. Els marroquins es van organitzar per fer front a l'exèrcit espanyol que va haver de mobilitzar més tropes. L'embarcament de tropes al port de Barcelona va provocar tensió ja que no volien anar a morir a una guerra que veien que no tenia sentit. La gent es va començar a revoltar per diferents motius i es van aixecar barricades i es van cremar edificis religiosos i institucionals perquè representen l'Estat.
 • Period: to

  PRIMERA GUERRA MUNDIAL

  Rússia envia al front nomès a la classe obrera ja que els altres es poden permetre pagar per no anar-hi. Com que la majoria eren paguessos hi havien moltes terres que van quedar sense treballar-se i havia una gran manca de menjar. Les dones van agafar la posició dels seus homes. A partir d'aquí la població es va dividir en soviets (classe obrera) que no volien guerra ni emperador.
 • REVOLUCIÓ FEBRER 1917

  REVOLUCIÓ FEBRER 1917
  Esclata la revolució que provoca la caiguda de l'emperador per la qual cosa Rússia es converteix en una república democràtica.
 • GRAN VAGA GENERAL

  GRAN VAGA GENERAL
  Com que hi havia un gran descontentament per part del poble, el partit socialista i la UGT van impulsar una vaga general indefinida que va fracasar.
 • PCUS

  Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS) va ser l'únic partit legal de la Unió Soviètica que controlava la vida política.
 • BOLXEVICS

  Els bolxevics, partit obrer, van promoure enderrocar el govern provisional per instaurar el socialisme. Els bolxevics demanaven la signatura immediata de la pau amb Alemanya, volien que el poder es traspassés al proletariat, volien confiscar les terres de gran propietaris per repartir-les entre els pagesos i també volien que el control de la producció industrial recaigués sobre els obrers.
 • REVOLUCIÓ RUSSA OCTUBRE 1917

  REVOLUCIÓ RUSSA OCTUBRE 1917
  Revolució promoguda pels bolxevics que volien instalar el socialisme.
  Van signar la pau amb Alemanya que va comportar una gran pèrdua de territoris.
 • Period: to

  GUERRA CIVIL RUSSA

  Guerra civil entre l'excèrcit blanc (priviliegats) i roig (obrers governats per Lev Trotski).
  Va ser una guerra que va deixar el país amb molta fam i misèria.
  Van guanyar els rojos.
 • Period: to

  REPÚBLICA DE WEIMAR

  A punt de finalitzar la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II va abdicar i es va proclamar la República que va establir la seva capital a Weimar. La República de Weimar de constitució democràtica va durar fins que Hitler va arribar al poder i es va declarar líder.
 • VAGA DE LA CANADENCA

  VAGA DE LA CANADENCA
  La vaga de la Canadenca va ser un moviment de reivindicació laboral adreçat a 1919 per la Confederació Nacional del Treball (CNT). L'empresa va introduir canvis en les condicions de treball del personal de facturació, cosa que representava una disminució dels sous.
 • PISTOLERISME

  PISTOLERISME
  Es caracteritza per ser un moviment d'acció directa, que consistia en atacs a mà armada contra la burgesia.
 • TRACTAT DE VERSALLES

  Va ser el tractat de pau que es va firmar a Versalles en finalitzar la Primera Guerra Mundial. En el tractat els països guanyadors es reparteixen les colònies d'Alemanya i part del seu territori com Prusia, com també es declara com a únic culpable de la guerra al poble alemany que també s'hauria de fer càrrec dels costos de la guerra.
 • CREACIÓ FASCI DI COMBATTIMENTO

  CREACIÓ FASCI DI COMBATTIMENTO
  Era un grup paramilitar fundat per Mussolini que eren el nucli del seu partit. Era un grup de persones que estaven descontentes amb la situació en general del país i que anaven vestits d'una manera que els feia identificables, amb camises negres i armes. Els <<camises negres>> actuaven amb violència contra sindicats comunistes i d'esquerres i també rebentaven vagues.
 • FUNDACIÓ DEL NSDAP

  FUNDACIÓ DEL NSDAP
  Adolf Hitler era un soldat de la Primera Guerra Mundial que no havia acceptat la derrota alemanya i que el 1920 va fundar el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d’Alemanya ​(NSDAP) i se’n va fer líder indiscutible.
 • NAZISME

  NAZISME
  La ideologia nazi es recollida per Hitler en el llibre que va escriure quan va ser empresonat: Mein Kampf. Expressa mensypreu per la democràcia parlamentària i l'odi als bolxevics i culpa als jueus, comunistes i demòcrates de la crisi i defensa l'antisemitisme i la superioritat de la raça ària i la necessitat d'unificar tot el poble germànic en un mateix Estat sota el lideratge d'un líder al que se li debia culte.
 • Period: to

  FELIÇOS ANYS VINT

  Va ser un període de prosperitat econòmica que va tenir Occident. Es considera un període de no preocupacions ni econòmiques ni culturals. Aquest període acaba desenvocant amb la caiguda de la borsa de Wall Street el 1929.
 • PARTIT NACIONAL FEIXISTA

  Els fasci di combattimento es van transformar en el Partit Nacional Feixista que es presentava com a recurs més eficaç per acabar amb els moviments revolucionaris d'Itàlia. El seu programa estava basat en la construcció d'un Estat fort, la garantia de la propietat privada i una política exterior expansionista. El nou partit va comptar amb el suport de la burgesia​, amb el finançament dels grans propietaris agrícoles i industrials i amb la tolerància de l’Església​ i del monarca.
 • Period: to

  DESASTRE D'ANNUAL

  Gran derrota militar a la guerra del Rif. Va ser un gran desastre militar degut a que l'exèrcit vençedor era un exèrcit no professional ni organitzat. Els joves enviats eren proletaris que no podien pagar-se l'excepció.
 • MARXA SOBRE ROMA

  MARXA SOBRE ROMA
  Tots els camises negres van ocupar els carrers de Roma i Mussolini, el seu líder, va exigir al rei que li donés el govern i aquest, pressionat pels conservadors va acceptar.
 • URSS

  URSS
  Es crea la URSS, Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Estava governada per un parlament, soviètic suprem, i un sol partit, PCUS. Es va dissoldre el 26 de desembre de 1991. Era un estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars.
 • CRISI DE SOBREPRODUCCIÓ

  Acabada la Primera Guerra Mundial, les exportacions d'agricultura van disminuir i el poble americà no era capaç d'absorbir la producció. Davant l'augment d'oferta, el preu va baixar molt.
  En la indústria va passar el mateix, la producció va créixer més de pressa que la demanda i això va fer abaixar preus i moltes empreses van acabar fent fallida.
 • Period: to

  DICTADURA PRIMO RIVERA

  És va produir una supressió dels partits politics i es va iniciar una guerra colonial. A més d'una repressió del catalanisme.
 • INCENDI DEL REICHSTAG

  INCENDI DEL REICHSTAG
  El Reichstag, el Parlament Alemany, es va incendiar la nit del 27 de febrer del 1923. El partit nazi va acusar als comunistes i per aquesta raó va il·legalitzar el seu partit, els altres partits polítics no van protestar perquè els comunistes eren un partit amb molta força i es treien un adversari de sobre. Progressivament, Hitler va eliminar tots els altres partits. Més tard es va descobrir que els esquadrons nazis eren els culpables de l'incendi.
 • PUTSCH DE MUNICH

  Com que el partit nazi, liderat per Hitler, no guanyava les eleccions, intenta un cop d'Estat que falla a Munich.
 • MORT DE LENIN

  MORT DE LENIN
  Lenin, líder de la Revolució Russa, va morir el 1924, moment en el que es discutia quin era el millor camí per consolidar la revolució.
 • MUSSOLINI "IL DUCE"

  MUSSOLINI "IL DUCE"
  En aconseguir que el rei l'anomenés cap del govern, Mussolini va in iniciar un procés de restricció de llibertats i va il·legalitzar els partits polítics fins que el 1924 s'atribueix tots els poder, encarna l'Estat i es fa cap de l'únic partit i es fa anomenar: "il Duce".
 • FEIXISME ITALIÀ

  L'inestabilitat política, la crisi econòmica i social afavoreix l'aparició del feixisme que va ser molt recolzat per la burgesia que es veia afectada per l'ascens del comunisme i les vagues freqüents. El 1925, Mussolini imposa la dictadura. El feixisme italià volia imitar les glòries de la Roma Imperial. L’estat exercia un control ferri a través del partit, que dirigia tost els aspectes de la vida social i que dominava els mitjans de comunicació.
 • PLANS QUINQUENNALS

  Plans dissenyats per l'URSS per planificar la producció agrícola i industrial.
 • Period: to

  ESTALINISME

  A partir del 1927 i fins el 1953, Stalin es converteix en el dirigent principal de la URSS. La política estalinista va imposar una economia i una societat col·lectivistes per fer de l'URSS una gran potència industrial. Per això, es va abolir la propietat privada i es va instituir una economia dirigida per l'Estat que donava prioritat a la indústria pesant per poder construir les infraestructures necessàries, cosa que va fer que la indústria agrícola es quedes endarrere.
 • LA GRAN DEPRESSIÓ

  La crisi borsària que es va iniciar el Dijous Negre, es va estendre per tota la indústria i va provocar una recessió econòmica generalitzada. El consum va disminuir i moltes fàbriques van haver de tancar perquè ningú comprava la seva producció. Aquesta crisi va durar aproximadament deu anys. La crisi es va estendre per tot el món perquè els bancs nord-americans van retirar el capital que tenien invertit en Europa.
 • DIJOUS NEGRE

  DIJOUS NEGRE
  Tots els venedors que posseïen accions les van posar a la venda però ningú volia comprar-les ja que era una inversió en và per tant aquestes accions van passar a valdre 0 $.
 • GULAGS

  El GULAG era una organització russa que s'encarregava dels camps de treballs forçats a Rússia.
 • PACTE DE SANT SEBASTIÀ

  PACTE DE SANT SEBASTIÀ
  Conveni polític entre els dirigents de l'oposició antimonàrquica espanyola i representants del republicanisme català per portar el país a la República. Va tenir lloc a Sant Sebastià.
 • REFORMA DE L'EXÈRCIT

  A Espanya es preten crear un exèrcit reformista ja que el que hi ha està molt endarrerit. A més, es vol eliminar el perill colpista dels militars.
 • REFORMA TERRITORIAL

  Preten descentralitzar el poder donant la possibilitat de crear estatuts d'autonomia amb governs autònoms.
 • REFORMA RELIGIOSA I EDUCATIVA

  Vol disminuir el poder de l'Església catòlica a Espanya i separar-la tant de l'educació com de l'Estat.
 • LA GENERALITAT REPUBLICANA

  L'Esquerra Republicana guanya les eleccions i proclama la República catalana dins la "Federació Ibèrica".
  Es crea un govern provisional català que redacta un Estatut d'autonomia.
 • ALLUNYAMENT MILITARS SOSPITOSOS DE COLPISME

  Com que hi havia militars contraris a la República els van donar destinacions poc importants. Exemple: Franco va ser enviat a Canàries.
 • ELECCIONS MUNICIPALS ABRIL 1931

  Les canditatures republicanes van aconseguir majoria, fet que va determinar un canvi per la forma de govern. Aquestes eleccions van determinar la proclamació de la Segona República.
 • BIENNI REFORMISTA

  BIENNI REFORMISTA
  El bienni reformista ser un etapa la qual inicia des de la proclamació de l'14 de 1931 fins a les eleccions al novembre de 1933 en el qual es van donar múltiples canvis i reformes en l'estat.
 • ESTATUT DE NÚRIA

  ESTATUT DE NÚRIA
  L’Estatut de Núria proposava una Espanya federal i el català com a única llengua oficial de Catalunya a més de competències exclusives per a la Generalitat, però va ser retallat per Madrid després d'una campanya anticatalanista de la premsa espanyola.
 • DEBAT PEL VOT DE LA DONA

  DEBAT PEL VOT DE LA DONA
  És un moviment feminista i reformista social i econòmic que promovia el sufragi. Clara Campoamor va ser una de les defensores d'aquest moviment.
 • INCIDENTS DEL CU-CUT

  INCIDENTS DEL CU-CUT
  Assalt per part dels militars del exèrcit espanyol a la revista satírica catalanista: CU-CUT.
 • REFORMA AGRÀRIA

  Pretén repartir les terres agràries entre els pagesos en comptes de ser totes d'un mateix propietari el qual no les cultiva.
 • MOVIMENT INSURRECIONAL D'ASTÚRIES

  Protestació dels miners i obrers impuslada pels comunistes i socialistes a mans de Franco.
 • NEW DEAL

  NEW DEAL
  Va ser un programa de política econòmica posat en marxa per el president d'Estats Units (Roosevelt) l'any 1933. El principal objectiu era lluitar contra els efectes de la gran depressió en el país.
 • HITLER CANCELLER

  HITLER CANCELLER
  A les eleccions del 1932, el partit nazi va aconseguir més vots que qualsevol altre partit però necessitava governar per coalició. El genr de 1933, el president Hindenburg va anomenar canceller a Hitler.
 • Period: to

  BIENNI CONSERVADOR

  Noves eleccions legislatives en les que l'esquerra es presenta dividida i en canvi, la dreta, es presenta unida per la CEDA
 • CEDA

  CEDA
  Va ser una coalició espanyola de partits catòlics i de dretes que es va gestar durant el bienni progressista de la Segona República Espanyola, i que va governar del 1933 al 1935, durant el bienni conservador o bienni negre.
 • ELECCiONS 1933

  ELECCiONS 1933
  Van ser les segones eleccions generals de la Segona República Espanyola per a les Corts i les primeres en les que va haver-hi sufragi universal a Espanya. Aquestes eleccions les van guanyar els partits de dretes. Aquest fet es el que va desencadenar i donar començament al bienni conservador o bienni negre que va durar de l'any 1934 al 1935.
 • HITLER "FÜHRER"

  Al cap de pocs dies de que Hitler fos anomenat canceller, els esquadrons nazis van incendiar el Reichstag (Parlament) i en van acusar als comunistes, excusa que van fer servir per il·legalitzar el seu partit. Exigint plens poders després d'haver eliminat tots els altres partits, es proclama Führer (líder) i canceller del III Reich (Imperi) i va transformar Alemanya en una dictadura que controlava tots els aspectes de la vida de la gent.
 • FETS D'OCTUBRE

  FETS D'OCTUBRE
  El 6/10/1934 per la tarda, el president Lluís Companys va proclamar des del balcó del Palau de la Generalitat “l’Estat Català de la República Federal espanyola”. L’acció de Companys va ser caracteritzada: un greu error polític, un cop separatista o, fins i tot, un presagi del què succeiria amb l’inici de la guerra civil. Quan ens referim al 6 d’octubre ens referim a l’experiència democratitzadora de la Segona República i la conjuntura històrica del món d’entreguerres.
 • LLEIS DE NUREMBERG

  Es persegueix als jueus per desviar-se del model físic i ideològic de la raça ària i se'ls nega la ciutadania alemanya i es prohibeixen els matrimonis mixtos. El 1938 van ser obligats a portar un distintiu.
 • FRENTE POPULAR

  FRENTE POPULAR
  Va ser una coalició electoral espanyola creada al gener de 1936 pels principals partits d'esquerra. El 16 de febrer, va aconseguir guanyar les últimes eleccions durant la Segona República abans del cop d'Estat que desencadenaria la Guerra Civil.
 • Period: to

  PROCESSOS DE MOSCÚ

  Un violent aparell policial va empresonar, executar o portar a camps de treballs forçats (Gulags) als dissidents.
 • Period: to

  ELECCIONS 1936

  Van ser les terceres eleccions generals, i últimes, de la Segona República Espanyola. Van donar una majoria d'esquerres del Front Popular.
 • ASSASINAT CALVO SOTELO

  ASSASINAT CALVO SOTELO
  Fou assassinat per una unitat de la Guàrdia d'Assalt. Aquest fet, que tingué un gran impacte emocional.
 • LA NIT DELS VIDRES TRENCATS

  LA NIT DELS VIDRES TRENCATS
  Va ser una nit on es van donar actes de violència massiva contra la comunitat jueva. Durant la nit es van cremar sinagogues i es van destrossar botigues, hospitals i cementiris jueus. La policia no va intervenir perquè s'havia enviat una ordre de no intervenir en les accions contra els jueus.
 • LA SOLUCIÓ FINAL (holocaust)

  Per assolir la puresa racial, els nazis persegueixen a qualsevol que es desvia del model físic i ideològic de la raça ària i proposen la solució final: l'holocaust. Jueus, homosexuals, gitanos, llatins, minusvàlids i comunistes son enviats a camps de concentració i extermini. L'holocaust té fi amb la rendició d'Alemanya.