Svesnka språkets historia

  • Period: 1 CE to 799

    Indoeuropeiska språket

    Svenskan hör till det indoeuropeiska språket. Språkgruppen har fått sitt namn av huvuddelen i Indien och Europa ingår i den. Ca tre miljarder talar det idag. Det är den största språkgruppen. Man tror att det kommer från Kaspiska havet för 5000 år sedan och dessa stammar hade ett gemensamt språk. Språket spred sig till både Indien och Europa. En av dessa grupperna nådde norra Europa och av forskarna kallas det språket urgermanska.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenskan

    Därför talade man runsvenska istället för urnordiska. Den yngre runraden hade bara 16 tecken vilket betydde att ett tecken kunde ha flera ljud. De flesta har hittats i Sverige och de var skrivna i den yngre runraden och den yngre runraden kallades för futharken efter de sex första runorna. Både urnordiska och runsvenska kännetecknas av diftonger som är två olika vokalljus som glider ihop.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenskan

    Runsvenska pratades mellan 800-1225 och detta vet man för att texterna på runstenar från Sverige, Norge och Danmark har likadan tecken och språk.Vi hade samma runor och en runrad innehöll 24 runtecken. Vikingatiden som var ca 800 då började man överge den gamla runraden och istället ersatt med den yngre.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenskan

    Runsvenska består mest av gamla ord som är nära släkt med tyskan och engelskan och många av orden finns fortfarande kvar.
  • Period: 1225 to 1526

    Fornsvenskan

    Tyska köpmän och hantverkare flyttade hit under 1200-talet och på 1300- talet så hände det väldigt mycket med vårt språk. Den största anledningen är kristendomens införande. Runorna användes parallellt med det latinska språket.
  • Period: 1225 to 1526

    Fornsvenskan

    Fornsvenska varade mellan 1225-1526. Under denna tiden så hände det mycket med vårt språk och den största anledningen var kristendomens införande. Med kristendomen kom det latinska språket och de latinska bokstäverna efter som att den svenska bibeln var på latin. Men det tog ett tag innan runorna blev helt utbytta mot latin. Under medeltiden så använde man både runor och latin.
  • Period: 1225 to 1526

    Fornsvenskan

    Anledningen till att 1225 sätts som en gräns mellan runsvenska och fornsvenska är att då skrevs Äldre Västgötalagen och den skrevs med latinska bokstäver någon gång mellan 1225-1250. Och den är vår första skrift på svenska. Det tyska språket påverkar väldigt mycket under denna tiden.
  • Period: 1526 to

    Äldre nysvenska

    Äldre nysvenska varade mellan 1526-1732. 1526 så översattes nya testamentet på svenska och det var den första boken som trycktes på svenska. Eftersom boken skickades till alla kyrkor i landet så blev den mer betydelsefull än andra böcker för språkets utveckling. I Sverige var kristendomen väldigt stor och förut hade bara bibeln funnits på latin. Men nu ersattes latinet med vårt eget språk. Det har en stor betydelse för den svenska stavningen.
  • Period: 1526 to

    Äldre nysvenska

    slutet av 1400-talet kom boktryckarkonsten till Sverige. Förut hade böckerna varit handskrivna och ingen gemensam stavningsregler. Svenskan såg olika ut beroende på vem som skrev och eftersom boktryckarkonsten kom så började man enas om stavningsreglerna. Så att böckerna blev mer enhetliga. Plötsligt så fanns det flera tusen exemplar av nya testamentet. Men fortfarande hade inte människor böcker hemma.
  • Period: to

    Yngre nysvenska

    Den lästes inte av många men den bidrog ändå till den svenska stavningen. Under 1700-1800 talet så dök engelska lånord upp. De orden hade främst med mat, sjöfart och industri. Men i slutet av 1700- talet så var det ändå franska som hade störst betydelse. Franskan var ett väldigt inflytelserikt land i Europa, det var Paris som allt hände. Där levde utbildad konstnär och författare. Gustav lll hade som uppgift att utarbeta en svensk ordbok.
  • Period: to

    Yngre nysvenska

    Yngre nysvenskan varade mellan 1732-1906. År 1732 så började Olof Dalin dela ut en slags tidning som hette Then Swänska Argus. Det var egentligen bara ett ark men tecken på arket kan liknas som en tidningsartikel. Han gav ut sin tidning en gång i veckan ända fram till 1734. Det blev populärt för att den var skriven på ett lättsamt och modernt sätt. En annan text som skrivs under denna tiden var Swergies rikes lag som kom år 1734.
  • Period: to

    Yngre nysvenska

    Ett arbete som fortfarande håller på att utvecklas.
  • Period: to

    Nysvenska

    Denna svenskan lever vi fortfarande i, det är den vi lever i nu. Perioden startade år 1906 med den senaste stavningsreformen. Namnet på tiden kan man diskutera, det kanske ska hete 1900- talssvenska eller 2000- talssvenska. Den startade år 1906 när den senaste talningsreformen kom och den ser till hur vi ska stava ord. Man bytte stavning på orden som till exempel af som stavades av och täfta blev tävla.
  • Period: to

    Nusvenska

    Många tyckte inte om den nya stavningen och tidningarna demonstrerade genom att skriva de gamla orden i tidningsartikeln. 1943 så skrev några folklärare i en skrivelse att man skulle anpassa stavningen ännu mer efter hur de uttalades. Det blev lite av en folkstorm av deras förslag. Folket tyckte att några av bokstäverna var onödiga. Såsom att cykel kunde stavas sykel osv och alla ord som lätt som j skulle stavas med j.
  • Period: to

    Nusvenska

    . Även nu pågår det en diskussion om förändringar på stavningar. År har förändrats sedan 1990 och det har fyllt på med ord. Ofta har vi löst det med att ta lånord från amerikansk engelska och några av de engelska orden har vi försvenskat.