G266zia5kjpvthnafa3y7blyj36jc3sachvcdoaizecfr3dnitcq 3 0

Svensk Språkhistoria

By Anja123
  • 3000 BCE

    Forntidens utveckling

    Forntidens utveckling
    På forntiden talades det ett språk som kom ifrån indoeuropéerna. Efter en tid valde folket att dela upp sig och hitta nya hem där de kunde bosätta sig. Under tiden de vandrade förändrades sättet att tala, de uppstod nya dialekter. Då bildades det flera nya språk. Ett specifikt språk som uppstod kallades för ur-germanska, där hade Nederländska, Tyska, Engelska och ur-nordiska sitt ursprung.
  • 22

    Vikingatiden börjar

    Vikingatiden börjar
    Urnordiskan som varade under forntiden har nu utvecklats till förnordiska. Det delar sig i tre olika delar som är fornvästnordiska, fornöstnordiska och forngutniska. Runstenar användes under vikingatiden, det var ett sätt för folket att skriva. Tecken som liknar bokstäver kallas för runor. De flesta orden som används idag kommer ifrån vikingatiden, t.e.x moder, hus, sten och yxa. Runor fanns i norra Europa lång tillbaka, och det användes ett runalfabet eller ett så kallat Futhark som det heter.
  • 1105

    Medeltiden tar en ny svängning

    Medeltiden tar en ny svängning
    Sverige blev ett kristet land efter vikingatiden. Det talades endast latinska i kyrkan, därför förstod inte folket någonting. I samband med kyrkan så kom det latinska alfabetet. Vi har fått många ord från latin och grekiska som vi använder idag, t.e.x kyrka och kors. Det flyttade även tyska köpmän och hantverkare till Sverige som tog med sig nya ord till Sverige. Ord som skomakare, snickare, skåp och tröja skapades.
  • Period: 1526 to

    Äldre nysvenska

    Översättningen av Nya Testamentet genomfördes år 1526, då började den period som kallades för äldre nysvenska. Det skedde en utveckling inom kristendomen, och den första bibelöversättningen skapades av Gustav Vasa. Därför bytte man ut latin till svenska som ett religiöst språk i Sverige.
  • Franska revolutionen tar över

    Franska revolutionen tar över
    Under 1700-talet så talades det endast franska på Stockholms slott. Vi fick ytterligare nya ord: paraply, balett, applåd, fåtölj och kalsong. Det sågs som en självklarhet att alla invånarna talade franska.
  • Period: to

    Yngre nysvenska

    Det som kännetecknar yngre nysvenska är tidskriften Then swänska Argus, det är en publicering av Olof von Dalins. Tidskriften var viktig då den skapade en vanlig svensk prosastil.
  • Industriella revolutionen på väg till Sverige

    Industriella revolutionen på väg till Sverige
    Den industriella revolutionen tog över Sverige under 1800-talet, det resulterade till nya låneord. Orden handlade om affärer, arbetsliv och politik. Det var bland annat: jobb, bojkott, strejk, konservativ, intervju och reporter.
  • USA ger oss nya låneord

    USA ger oss nya låneord
    Vi lånar än idag nya ord från USA, det är ord som rör nöjen, mat, teknik och sport. Ord som t.e.x Pop, Hip hop, Hamburgare, popcorn, Smartphone, selfie och airbag. Det finns mycket fler ord som vi har lånat från det engelska språket.
  • Nusvenska

    Nusvenska
    Det utfördes en stavningsreform år 1906, det innebar att man i framtiden skulle stava v-ljud med v istället för f och fv. Samtidigt så skulle tt ersättas med dt. Det kom ut en språkriktighetshandbok med sitt första upplagan år 1939, där diskuterades den korrekta svenskan.