Språkhistoria

  • Period: Jan 1, 1225 to Jan 1, 1526

    Fornsvenska

    När Sverige blev en del av den kristna kulturkretsen så ersattes runorna av det latinska alfabetet (vilket vi använder än idag). Först användes den nya skriften endast i klosterskolor och kyrkor men kom sedan ut i samhället. Svenskan påverkades mycket av tyskan under denna tid också, tyska handelsmän som kom till Sverige tog med sina ordförråd hit och vi har många låneord från tyskan som bland annat: Stad, mynt, straff, betala, skomakare, skräddare & snickare.
  • Jan 1, 1350

    Dalalagen

    Dalalagen är en samling lagar som är nedtecknad i handskrift. Man tror att den uppkom ca 1300talet. Dock är detta en omdiskuterat ämne i och med att vissa forskare menar att det är lagar för Dalarna och att den kan ha funnits sen 1200 - 1320 talet.
  • Period: Jan 1, 1526 to

    Äldre Nysvenska

    En av förutsättningarna för att Sverige skulle få ett lite mer stabilt skiftspråk var att boktryckarkonsten kom till landet under 1400-talet. En annan viktig faktor var reformationen då svenskan ersatte latinet som kyrkospråk. Två viktiga översättningar var de två bibelöversättningarna Nya testamentet från 1526 och Gustav Vasas bibel från 1541. Eftersom bibelöversättarna försökte skapa ett begripligt och folkligt språk blev språket en blandning av både gammalt och av olika stilar.
  • Jan 1, 1541

    Gustav Vasa bibeln (översättning)

    Gustav Vasa översatte och gav ut det Nya Testamentet år 1526 innan han, 1541 skrev ”sin egen” bibel, vars namn är Gustav Vasas Bibel eller Vasabibeln. Det är den första översättningen av hela bibeln till Svenska & byggde främst på Martin Luthers tyska översättning av Gamla Testamentet.
  • Period: to

    30-åriga kriget

    Det 30-åriga kriget ägde rum under 1618 - 1648 & var en serie militära konflikter som utspelades i Centraleuropa, huvudsakligen i dagens Tyskland. Man har delat upp kriget i olika faser, i den tredje & fjärde fasen nämner man Sverige. Den tredje fasen var mellan Sverige & Tyskland. Då ledde Gustav II Adolf den svenska armén. I den fjärde fasen stod det mellan Sverige & Frankrike.
    Kriget slutade när den Westfaliska freden slöts i Osnabrück & Münster.
  • Period: to

    Yngre Nysvenska

    Författaren Olof Dalin lanserade i tidskriften ”Then Swänska Argus” en mer rapp och journalistisk svenska än man tidigare använt. Dalin föredrog att man skrev ungefär som det talades och föredrog talspråkliga kortformer som ha, bli och ta framför de tyngre hafwa, blifwa och taga. Under 1800-talet så lånade svenskan ord från både tyskan, franskan och engelskan. Andra saker som utmärkte 1800-talets svenska var komplicerad satsbildning och verbböjning.
  • 1800-talets svenska

    Under 1800-talet hade tyskan stor påverkan på det svenska språket igen. Man införde det svenska språket i skolorna och universitet vilket gjorde att det svenska språket blev mer använt, detta underlättade för alla då man förstod varandra bättre. I slutet av 1800-talet hade vi flera svenska författare som levde på att skriva, bland annat August Strindberg & Selma Lagerlöf.
  • Nusvenska

    Dagens svenska har visat att det blir allt viktigare att kunna uttrycka sig kort och koncist. Det mest påfallande draget i den moderna skriftspråket är påverkan från talspråket då ord som hörde till talspråket har blivit normalformer i skrift. Verbens särskilda pluralformer (vi springa, vi sprungo) har även avskaffats. Ett annat väldigt påfallande drag i dagens svenska är att svenskan blir allt mer påverkad av engelskan då det är vanligt att använda engelska låneord i språket.
  • Urdordiska

    Urnordiskan är det äldsta skriftligt belagda språk i Norden. Än idag är det fortfarande oklart om hur Urnordiskan skrevs och ännu mindre om hur den talades. Det enda källmaterialet som finns dokumenterat är 200 korta ruinskrifter. Den urnordiska runraden bestod av 24 tecken. Dessa skrev inte bara i sten som man skulle kunna tro utan också i trä och ben. Runorna och runalfabetet skapades under de två första århundrade efter Kristus. Därför tror man att dessa har påverkats av det romerska och g
  • Period: to Jan 1, 1225

    Runsvenska

    Man brukar säga att man ersatte Urnordiska med Runsvenskan ca 800. Språket började utvecklas snabbare än vad den tidigare hade gjort. Det äldre alfabetet hade fler bokstäver (24 st) än den nya (16 st). Ord förkortades, vilket gjorde att ändelser i långa ord föll bort. Dessutom sker uppkomsten av vokalljuden y, ä och ö. Det finns betydligt saker dokumenterade om Runsvenskan än Urnordiskan. I Sverige ha man funnit omkring 3 000 skrifter.