sv språkets historia

By moaalm
  • Period: 300 to 800

    Urnordiskan 300-800

    Dem äldsta runorna kommer från 300 talet och vi vet att det fanns ett gemensamt språk för norden som man kallar urnordiskan. Sen använde man runor för att kommunicera.
  • Period: 300 to 800

    Urnordiskan 300-800 är ett indoeuropeiskt språk

    I denna språkfamilj tillhör dem flesta språken i europa och i västra asien ända till indien. Men vet inte var den härstammar från men man har som teori att dem levde i någonstans mellan europa och asien för 4000 år sedan. Därefter ska dem flyttat runt och tagit med sig sitt språk som sedan blivit till flera olika språk.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenska 800 till 1225

    Framväxten av det svenska språket hänger ihop med förändringar under 1000-talet. Det var först här som det bildades kungariken i dem olika nordiska länderna. Att urnordiskan ändrades till flera språk hänger ihop med detta. Människorna i Sverige fortsatte att skriva med runor och resa runstenar. Den äldre runraden byttes ut till en kortare med 16 tecken detta för att visa ljud ändrades och runor som va svåra att rista in i sten ändrades.
  • Period: 1225 to 1526

    Fornsvenska

    Under medeltiden så blev nordens kristet och vilket ledde till att dagens latinska alfabet började användas. Många texter från den tiden finns sparade på papper eller pergament.
  • Period: 1526 to

    Nysvenska

    På 1500-talet bröt sig Sverige loss från kalmarunionen med kungen Gustav Vasas ledning. Detta betydde att Sverige inte längre va i union med Danmark och Norge. Den tyska hansans betydelse över handeln började också avta. Detta betydde att Sverige som sin egna union kunde växa sig starkare och därför ville Gustav Vasa skapa ett riksspråk som skulle funka över hela Sverige.
  • Period: to

    Nusvenska

    Under 1906 skedde en stavningsreform som skulle förenkla stavningen. Senare under 1900-talet restes också röster för att ord skulle skrivas som dem uttalades.