Svenska språkets historia.

  • 300

    Urnordiskan

    Urnordiskan används över hela norden. Texten ristades in i stenar för att skapa minnesmärken. Det fanns bara 24 tecken. Hela norra europa ristade in runor i t.ex trä eller verktyg.
  • 300

    Urnordiskan 300-800 är ett indoeuropeiskt språk

    Det indoeuropeiska språket uppkom för ca 4 000 år sedan. Den spreds till Europa och sedan uppkom urnordiskan. Man brukar dela in det indoeuropeiska språket i olika grenar. Det finns den slaviska, romanska, indoiranska och germanska. Urnordiskan kom fram från den germanska grenen.
  • 800

    Runsvenska

    Runsvenskan är typ samma som urnordiskan bara att runsvenskan har mindre tecken. Det blev enklare att rista i stenar. Det blev mindre tecken för att vissa ljud hade förändrats.
  • 1225

    Fornsvenskan

    Under medeltiden blev sverige kristet och bytte alfabet till det latinska alfabetet. Den äldsta svenska text som är skriven med det latinska alfabetet är landskapslagarna. Man hade många lånord från grekiskan och tyskan ett exempel är bibliotek. De tyska lånorden kom under hansan. Ett exempel på ett tyskt lånord är stad.
  • 1526

    Nysvenskan

    Under nysvenskan så gick sverige ut ur kalmarunionen som var en union där Sverige, Danmark och Norge var med i. Sverige började också att röra sig från hansan och den dåvarande kungen Gustav vasa ville att Sverige skulle ha sitt egna språk som går att använder över hela landet.
  • Nusvenskan

    Det kom en stavningsreform år 1906 där det blev mycket enklare att skriva. Det gjorde det mycket lättare för barn att lära sig att skriva. Det finns inte lika många dialekter i det svenska språket än vad det fanns förr. Det är så för att radio och andra medier har påverkat dialekterna. Vi börjar att prata i samma dialekt. Det svenska språket har några lånord från engelskan för att vi tittar på många amerikanska filmer. Några exempel på lånord är Juice och tejp.