Språkhistoria

  • 3800 BCE

    Urindoeuroperna

    För ca 6000 år sedan, under forntiden, fanns de så kallade urindoeuropeerna. De fanns mestadels norr om det svarta havet och talade ett språk som grundar sig i protoindoeuroperernas språk, källor kring det språket är mestadels hypotetiska då det inte finns tillräckligt med källor. Det var då urindoeuropeerna som tog med sig språket ut i värden. Många vandrade åt olika håll och med färdens gångar ändrades och utvecklades språken och blev som nya.
  • 16 BCE

    Ur-germanska

    Ungefär 2000 år sedan hade en utav de urindoeuropeeiska grupperna vandrat och kommit till norra Europa. Språket de talade var ur-germanskan som sedan har gett upphovet till ur-nordiska men också de närliggande språken tyska, engelska, nederländska och ungerska.
  • Period: 100 to 1300

    Runor

    Under vikingatiden var runor ett sätt att skriva ner saker. Runor är speciella tecken, liknar bokstäver, man ristade in i stenar som sår ut som en orm slinga. Här användes många vardagliga ord och orden beskrev en liten upplevelse eller historia som hänt. Orden som användes då använder vi än i dag och nu kallas de för arvord då vi ärvt orden av våra förfäder under vikingatiden.
  • 800

    Ur-nordiska till förnordiska

    Nu började vikingatiden och urnordiskan utvecklades till för-nordiska som kom att dela sig i tre olika delar. Fornvästnordiska som kom att bli norskan och isländskan, Fornöstnordiska som kom att bli danskan och svenskan och till sist forngutniskan som kom att bli det språk man talade på Gotland.
  • 1100

    Medeltiden

    Medeltiden har kommit och nu börjar Sverige gå från asatron till Kristendomen. Prästerna börjar tala latin och det är också ifrån det latinska språket som vårt alfabet kommer ifrån. Under denna period fick vi också olika influenser från grekiskan och tyskan. Ord som vi tagit och gjort om till våra egna kallas för lånord.
  • Period: to

    Fransk påverkan

    Under 16-1700-talet började det franska språket och kulturen att beundra de högre samhällsklasserna och det började bli mer och mer vanligt att tala franska. I kungahuset i Stockholm var det endast franskan som gällde. I och med denna period fylldes den svenska ordboken på mer lånord.
  • Period: to

    Industriella revolutionen

    Den industriella revolutionen kom till Sverige med ursprung i det brittiska språket, engelskan. Detta gjorde också att vi fick fler lånord som hörde till det industriella livet som ex jobb och.
  • Dagens påverkan

    I dagen samhälle från sent 1900 tal och fram till nu är det amerikanskan i USA som influerar oss mycket. Detta handlar mer om nöjesrelaterade begrepp som hamburgare, internet och smartphone. Detta är för att USA är det land som kommit längst i den tekniska utvecklingen samt att det är det är där som det mesta produceras.