Sverige1 clnzqg (1)

Språkhistoria

  • 16 BCE

    Urgermanska

    Urgermanska
    På stenåldern kring svarta havet och Kaspiska havet började språk bildas. Folket flyttade runt, då bildades det nya dialekter och nya språk. Svenska, engelska och tyska tillhör de urgermanska språken,
  • Period: 300 to 1130

    Runstenar/fornnordiska

    Runstenar var stenar där man ristade in forntida bokstäver. Runstenar lyftes ofta för att hedra någon som hade gått bort. Detta var då de fornnordiska skriftspråket
  • 800

    Fornnordiska

    Fornnordiska
    Det gemensamma språk som talades i Norden före vikingatiden kallas urnordiska. Ungefär från och med vikingatidens början omkring år 800 kan man urskilja svenska som eget språk.
  • Period: 1050 to 1500

    Låneord

    Svenskan lånade många lånord från tyskan under medeltiden och på 15-talet lånade svenskan många ord från franskan.
  • Period: 1100 to 1200

    Dialekter

    Dialekter finns för att blandningen av gammalt och nytt i språket skiljer sig åt från plats till plats. Olika nyheter har uppkommit i olika områden. Efterhand som tiden gått har det därför blivit större och större skillnader mellan dialekter runtom i landet. Det talades 5 olika dialekter runt om i Sverige. Men nu finns det många fler dialekter.
  • Period: 1500 to

    Nutida lånord

    Många lånord kommer idag från engelskan och från personer som migrerat till Sverige. Exempel är sushi-japanska, jalla-arabiska, skateboard-engelska, hajde-kroatiska, tjej-romani. Window är ett ord engelskan lånat och gjort om från svenskans ord "vindöga". Sverige har också gjort om tyskans venster och gjort det till ordet fönster.
  • Rikssvenska

    Rikssvenska
    Det talades ofta olika dialekter i de olika delarna i Sverige. På 16-talet bildades då rikssvenska.
  • Svenskan, ett skyddat språk.

    Svenskan, ett skyddat språk.
    I samband med minoritetsspråken bestämdes det att svenskan också skulle bli ett skyddat språk i Sverige. Därav att man inte ville att språket skulle dö ut och även talas i framtiden.