400px simplified language tree in swedish

Svenska- Språkhistoria

By Sima1
  • Period: 1 CE to 2

    Språkens släktträd

    I det sinotibetanska språket som har 250 olika språk är mandarin störst (även världens största språk). Arabiska är det största språket i Afroasiatiska språk, som har 350 olika språk. Språk som man talar i Europa är släkt, dem liknar varandra på olika sätt. Förfäderna till det indoeuropeiska språket är bl.a. svenska, tyska och engelska. Dessa språk talades av folk under stenåldern men utvecklades sedan till egna språk. Det finns även Uraliska språk som t.ex. samiska, Estniska, finska och ungerska
  • Period: 500 to 1050

    Forntid till vikingatid

    Under forntiden talade man ett språk som utvecklats ur protoindoeuropeiskaspårk. Språket spreds när olika indoeuropeiska grupper skildes åt och hittade nya platser att bo på. Detta ledde till att språken förändrades, nya dialekter skapades och med tiden blev till nya språk. Urgermanska utvecklades till Nederländska, tyska, engelska och urnordiska. Urnordiska blev till Fornnordiska och delades i tre delar- Fornvästnordiska, fornöstnordiska och forngutniska.
  • Period: 793 to

    Vikingatid till nutid

    Under vikingatiden använde dem runor för att kommunicera genom skrift. Runor (även kallade Futhark) har använts i norra Europa sedan 100-talet. År 900 tog vikingatiden slut och medeltiden kom till Sverige. Man slutade tro på Otor och Sverige blev istället ett kristet land. Följden blev att man använde man sig av det latinska alfabetet, vilket vi fortfarande gör idag. Nyord kom till Sverige- mest påverkat av engelskan men även från våra nya svenskar. Vårt språk har även spår från grekiskan.
  • Period: 800 to 1526

    De norska språken

    Förr talade Norge, Danmark och Sverige samma språk, vilket vi har bevis på från 150- talet. Dessa tre länder är Nordiska/Urnordiska språk, alla tre språk har samma ursprung. På vikingatiden blev urnordiskan till ett nytt språk, Fornnordiska. Det delade in sig i flera olika grupper- Västnordiska som senare blev isländska, färöiska och norska östnordiska som blev danska och svenska, forngutniska som blev en dialekt i Gotland. 1380-1814 styrdes Danmark och Norge tillsammans som ett land, en union.
  • Period: 1050 to

    Dialekter och standardsvenska

    De svenska dialekterna delas in i 5 olika grupper, Götamål, Sydsvenskamål,Gotländskamål, Sveamål och Norrländskamål. Det som gjorde att det blev skillnad i språket var naturen. Berg,skogar,sjöar och floder låg i vägen för att folk skulle kunna mötas över gränsområdena. Ju mindre kontakt folken hade med varandra, desto mer ändrades dialekterna. På 1600-talet fick vi ett officiellt gemensamt språk som kallas risksvenska. Även som dialekter framstår i talspråk, gör dem inte det i skriftspråk.
  • Period: to

    Lånord

    Det var på 1800- talet som antalet engelska lånord ökade. Det riktiga genombrottet skedde dock under andra världskriget, 1900-2000 talet. Knappt hälften av den svenska orden är lånord. Det störta inflytandet i våra lånord kommer från tyskan, latin, grekiska, franska och på senaste tiden engelskan. Vissa ord har även ändrats eller lagts till av samhällets behov , t.ex. Hen.