Svenska språkets historia

  • Period: 300 to 800

    Urnordiska

    Det är ett gemensamt språk för norden och delar av nordeuropa som är från 300-talet. Mellan 300-talet och 700-talet skrevs runor likadant i Sverige, Norge och Danmark. I norden ristades runorna in i stenar som minnesmärken. Under tiden hade runraden 24 tecken och den kallades för futharken. Eftersom norden pratade samma språk på den tiden så är norska, svenska och danska samma språk. Det är snarare dialekter, inte olika språk. Urnordiska är ett indoeuropeiskt språk.
  • Period: 300 to 800

    Urnordiska

    Det språket kom till för 4000 år sedan i asien och har sedan spridit sig bort till europa. Det finns olika grenar som slaviska, romanska, indoiranska och många fler. Det grenen som är urnordiska kallas för germanska.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenska

    Sverige utvecklades från urnordiska till runsvenska under 1000-talet då det första kungariket kom till. Språket förändrades i alla dom nordiska länderna och det är därför vi inte pratar samma språk idag. Människorna då fortsatte att skriva runor men den äldre runraden byttes ut mot en kortare med 16 tecken. Denna futharken kom i 2 varianter, normalrunor och kortkvistrunor. Normalrunor fanns mest på stenar och kortkvist var det mer vardagliga språket. Det flesta orden i runsvenskan var arvord.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenska

    Dom ord som gått i arv från indoeuropeiska urnordiskan. Vi har än idag kvar sådana ord som kommer ända från den tiden.
  • Period: 1225 to 1526

    Fornsvenska

    Under medeltiden blev det nordiska folket kristna och då börjades det latinska alfabetet användas. Många texter från den tiden finns kvar på papper och pergament. Dom äldsta texterna med det latinska alfabetet är landskapslagarna och den äldsta där skrevs 1225. Det var när fornsvenskan kom till som man började böja på ord. Många grekiska och latinska ord lånades in på medeltiden eftersom kyrkan hängde ihop med språken. Senare började man låna in tyska ord i fornsvenskan.
  • Period: 1225 to 1526

    Fornsvenska

    Under medeltiden skedde en till språkindelning mellan norr och söder denna gång. I söder började man prata mer som danskarna och i norr började man prata mer som norrmännen. Det är därför det är sån stor dialektal skillnad på dom som bor i norrland och dom som bor i skåne.
  • Period: 1526 to

    Nysvenska

    Under 1500-talet lyckades Sverige ta sig ur kalmarunionen med danmark och norge. Den tyska hansan över handel började också avta. Detta betydde att Sverige kunde växa som en egen nation. Gustav Vasa som var kung i Sverige på den tiden tyckte att Sverige skulle ha ett riksspråk som skulle funka över hela Sverige. Gustav Vasa gav ordern att bibeln skulle översättas till svenska då den tidigare hade lästs på latin i den katolska kyrkan. Bibeln fick en stor betydelse för riksspråket.
  • Period: 1526 to

    Nysvenska

    Texterna blev som ett mönster för hur språket skulle skrivas. Stavningen och grammatiken blev mer enig i hela landet. Många stavade dock lite hur dom ville och det blev en liten personlig prägel på texterna. 1786 grundades den svenska akademin. Den har haft stor betydelse för att få det svenska språket enigt i landet. De började även med en ordbok från a till ö 1786.
  • Period: 1526 to

    Nysvenska

    Den räknades att bli klar 2017 och då fick man ändra lite i början av boken då det fanns ord som inte alls stämmer med dagens språk. Under 1800-talet började alla i Sverige lära sig att läsa och skriva. 1842 öppnades allmän skola och skolplikt kom till. Det gjorde att språket utvecklades och allt fler lärde sig
  • Period: to

    Nusvenska

    1906 genomfördes en stavningsreform som skulle förenkla stavningen av dom svenska orden. Stavningen blev nu mer likt uttalet. Senare på 1900-talet röstades det också om orden skulle skrivas exakt som dom uttalades. Det slog inte igenom eftersom det blev svårt att se ordens sammanhängande. Dialekterna har minskat mer och mer, men folk vill värna om dialekterna för att det är ett kulturarv och man vill ha kvar det. Under 1900-talet kom det till fler och fler engelska lånord, vilket sker än idag.
  • Period: to

    Nusvenska

    Dator- och mobilutvecklingen har gjort att sättet man skriver det svenska språket genom sms har ändrats. I dagens samhället är det inte viktigt att det är rättstavat när man skickar sms utan att det ska gå fort. Därför har det kommit till många förkortningar för korta meningar och långa ord.