Svenska språkets historia

By hala123
  • Period: 300 to 800

    Urnordiskan

    Urnordiska är det gemensamma språket för norden. Språket skrivs likadant oavsett var det var. Men det var inte bara norden som skrev de språket utan norra Europa kunde också skriva med runor. Norra Europa används runor till inskrifter i t.ex trä smycken vapen .m.m.
  • Period: 300 to 800

    Urnordiskan är ett indoeuropeiskt språk

    Urnordiskan är ett indoeuropeiskt språk. Det indoeuropeiska språket uppkom för cirka 4 000 år sedan i Asien, men har sedan spridit sig över delar av Asien och Europa. Språket har delat upp sig i olika grenar som slaviska, romanska, indoiranska språk, och många fler. Urnordiskan utvecklades ur den germanska grenen. Andra germanska språk är engelska, holländska och tyska.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenska

    Framväxten av det svenska språket hänger ihop med förändringar under 1000-talet. Först då bildades kungariken i de olika nordiska länderna. Att urnordiskan utvecklades till flera språk hänger alltså ihop med uppkomsten av dessa kungariken. Och så är det oftast. Språket förändras i samband med att samhället runt omkring förändras.
  • Period: 1225 to 1526

    Fornsvenska

    Under medeltiden kristnades människorna som levde i Norden vilket ledde till att dagens latinska alfabet började användas. Många texter från den här tiden finns bevarade på pergament eller papper.
  • Period: 1526 to

    Nysvenska

    Under 1500-talet bröt sig Sverige loss från Kalmarunionen under kungen Gustav Vasas ledning. Sverige var därmed inte längre i unionen med Norge och Danmark. Den tyska Hansans betydelse över handeln började också avta.
  • Nusvenska

    Nusvenska är den svenska som talas och skrivs sedan sekelskiftet 1900. Man brukar koppla August Strindbergs verk till början av den nusvenska epoken. 1900-talet kännetecknas språkligt av att ett standardspråk, "rikssvenska", blir allt vanligare beroende huvudsakligen på masskommunikation genom radio och TV.