språk

  • Period: 1 CE to 800

    indoeuroperisk språk

    namnet indoeuropeiskt språk kommer från att de flesta som talar detta bor i Europa eller i Indien. runt 3 miljarder har idag någon koppling till de forna språket, detta gör att indoeuropeiska språket är en av de språkgruppen största idag
    man tror att språkgruppen härstammar från någonstans runt Kaspiska havet för över 5000 år sen men spred senare till största delen av Europa och Indien.
  • Period: 800 to 1225

    runsvenska

    Runsvenskan är ett urnordiskt språk som talades fram till 1000 talet. Detta bekräftades genom att man har hittat flera olika runstenar. Både Norge och Danmark har liknande stenar från samma tid. Språket hade först 24 olika runor som ristades in i sten men de yngre stenarna har endast 16 stycken. Detta betyder att visa runor hade olika ljud.
  • Period: 1225 to 1526

    fornsvenskan

    under den här tiden förändrades det svenska språket mycket. detta var mest för att kristendomen hade kommit till sverige och med kristendomen kom också det latinska språket som påverkade “svenskan” väldigt mycket. bland annat så skrevs bibeln om till den “nya” svenskan. Allt eftersom fler och fler personer blev kristna. Dock så används fortfarande runorna parallellt och det tog rätt lång tid innan den nya svenskan helt hade tagit över runorna.
  • Period: 1526 to

    Äldrenysvenska

    år 1526 så började det nya testamentet i bibeln översättas och började också tryckas på svenska. det var här som Å,Ä & Ö som svenskarna själva uppfann började användas på riktigt. men det var fortfarande vanligt att man skrev ord med till exempel E om det var ett Ä ljud.
  • Period: to

    yngrenysvenska

    1732 så börjades en tidning producerar och ge uts som hette then swänska argus. tidningen var mer som ett blad men textmassan var uppbyg ungefär på samma sätt som en tidning är idag. ungefär samtidigt som tidningen kom ut så kom också sweriges rikes lag. lagboken lästes inte av många men bidrog ändå till språkutvecklingen.
  • Period: to

    Nusvenskan

    svenskan som vi talar nu kallas för nusvenska, denna svenskan kanske inte alltid kommer talas som vi gör nu utan kommer antagligen förändras. Så namnet Nusvenska kan vara lite kontroversiellt då vi inte vet hur länge det kommer att vara nu.