Svenska språkets historia

  • Period: 1 CE to 799

    Indoeuropeiskt språk

    Svenska är ett språk som tillhör det indoeuropeiska språket och idag talar ungefär 3 miljarder människor något indoeuropeiskt språk. Det gör gruppen till den största språkgruppen. Man vet inte riktigt vilket språkgruppen “hemland” var från början men man tror indoeuropeiska stammar levde i närheten av Kaspiska havet för lite över 5000 år sen.
  • Period: 1 CE to 799

    Runsvenska språket

    Man talade runsvenska fram till 1000-talet. Det vet man för att texterna på runstenar i Sverige, Norge och Danmark har likadana tecken och ord. Man började överge den gamla runraden och ersätta den med den yngre vd vikingatiden cirka år 800. Det är därför man talar runsvenskan istället för urnordiska. Största delen av runstenarna man hittat i Sverige är ristade med den yngre runsten, som bara hade 16 tecken men då kunde ett tecken ha flera ljud.
  • Period: 1 CE to 799

    Fornsvenska språket

    Den största anledningen till att det hände mycket med vårt språk var kristendomens införande under 1200 och 1300 talet. Det latinska språket och de latinska bokstäverna kom med kristendomen eftersom den bibeln som användes i svenska kyrkor var på latin. Det tog lång tid innan de latinska bokstäverna hade ersatt runorna helt, runorna användes samtidigt med de latinska bokstäverna under större delen av medeltiden.
  • Period: 1 CE to 799

    Yngre nysvenska språket

    År 1732 började en slags tidning delades ut av Olof Dalin, tidningen hette Then swänska Argus. Det såg ut som en slags tidningsartikel med det var egentligen bara ett ark. Olof Dalin delade ut sin så kallade “tidning” en gång i veckan fram till slutet av 1734. Texten var skriven på ett modernt och lättsamt sätt vilket gjorde tidningen väldigt populär. En annan viktigt skriv som kom samtidigt som denna var Sveriges rikes lag från 1734.
  • Period: 1 CE to 799

    Äldre nysvenska språket

    Nya testamentet översattes och trycktes på svenska år 1526. Det var dock inte den första boken som trycktes på svenska men eftersom den skickades ut till alla kyrkor i landet blev den mer betydelsefull. Innan hade bara bibeln funnits på latin men nu ersattes latiner av vårt eget språk i kyrkorna. Det fic en stor betydelse för det svenska språkets stavning. Boktryckarkonsten kom 1400- talet genom det blev språket mer lika.
  • Period: 1 CE to 799

    Nusvenska språket

    Nusvenskan startade 1906 och vi lever fortfarande i denna period. Namnet på den här perioden kan man diskutera för hur länge kommer det att vara “nu”?. Istället borde man kanske tala om 1900-talssvenska och 2000-talssvenskan. Det kom nu stavningsformer och det var många som tyckte att den gamla stavningen hörde till den svenska traditionen och var tjusigare än den nya. 1943 skrevs några folkskollärare att man skulle anpassa stavningen till uttalet ännu mer och det förslaget skapade folkstorm.