svenska språket historia

  • Period: 300 to 800

    Urnordiskan

    Man använde sig av runskrift och de äldsta runorna hittade man runt 300 talet. Det var inte bara i norden man skrev med detta utan också i norra europa använde man sig av detta språket.
  • Period: 300 to 800

    Urnordiskan 300-800 är ett indoeuropeiskt språk

    Enligt teorin ska urindoeuropeiskan har uppstått någonstans mellan europa och asien och spridit sig med människor som har flyttat. språket har delat upp sig i grenar som slaviska, romanska, indoiranska och många fler.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenska

    Framväxten av det svenska språket hänger ihop med förändringar under 1000 talet. Först då bildades kungariken i de olika nordiska länderna. Att urnordiskan utvecklades till flera språk hänger alltså ihop med uppkomsten av dessa kungariken.
  • Period: 1225 to 1375

    Fornsvenska

    Under medeltiden kristnades människorna som levde i Norden vilket ledde till att dagens latinska alfabet började användas. De äldsta handskrivna texterna på svenska med latinskt alfabet är landskapslagarna. Den äldsta är Äldre Västgötalagen från år 1225.
  • Period: 1526 to

    Nysvenska

    Under 1500 talet bröt sig Sverige loss från Kalmarunionen under kungen Gustav Vasas ledning. Sverige var därmed inte längre i unionen med Norge och Danmark. Gustav Vasa gav order om att Bibeln skulle översättas till svenska för första gången.
  • Period: to

    Nusvenska

    År 1906 genomfördes en stavningsreform som skulle förenkla stavningen. Inte minst lärarna hade under slutet av 1800-talet arbetat för att en stavningsreform skulle komma till. Stavningen blev nu mer lik uttalet av orden. Under 1900 talet fram till idag har den förändring som inleddes under 1800 talet fortsatt när det gäller dialekter. Den fortsatta industrialiseringen i första halvan av 1900-talet inflyttningen till städerna från landet och nya medier som tv och radio