500px simplified language tree in swedish

Svensk språkhistoria

  • Period: 800 to 1225

    Runsvenska

    Från ungefär år 800, i början av vikingatiden, kan man urskilja svenska som ett eget språk. Den första epoken, som sträcker sig fram till 1225, kallas för den runsvenska tiden, eftersom att de äldsta skriftliga källorna från denna period är inskrifter med runor.
  • 1536

    Vasabibeln

    Vasabibeln
    Gustav Vasas bibel hade stor betydelse för hur det svenska språket utvecklades. Det var det första fullständiga översättingen av bibeln till svenska. Den bidrog till att göra stavningen och grammatiken mer enhetlig i svenskan, införa nya bokstäver (åäö) och förenkla språket. På den tiden varierade språket mycket beroende på var man bodde och vilken social grupp man tillhörde, men genom att använda samma regler i bibeln bidrog man till att skapa en gemensam språk norm.
  • Engelska, det första främmande språk i svensk skola

    Engelska, det första främmande språk i svensk skola
    År 1946 blev engelska det första främmande språket i svenska skolor. Efter andra världskriget förändrades influenserna från Tyskland till USA och Storbritannien, vilket ökade engelskans betydelse. Argumentet för bytet var att engelska var lättare att lära. Det ledde till importer av engelska ord, kultur och vanor, vilket har ökat sedan dess.
  • Meänkieli tillåts på raster

    Meänkieli tillåts på raster
    Under 1800-talet försökte staten få de finsktalande i Tornedalen att prata svenska. Undervisningen hölls på svenska, och många elever förbjöds att använda sitt modersmål på rasterna. De som hördes tala tornedalsfinska, numera känt som meänkeili, kunde straffas. Först 1957 blev det tillåtet att prata andra språk än svenska i Tornedalen.
  • Du-reformen

    Du-reformen
    Den 3/7 1967 meddelade Bror Rexed, som ny chef för Medicinalstyrelsen, att han skulle lägga bort alla formella titlar och börja säga "du" till sina anställda. Tidigare var "du" bara för familj/nära vänner, men under 1900-talet blev det vanligare, särskilt bland arbetare och ungdomar. Syftet var du-reformen var att göra samhällsklasser och hiarkier mindre tydliga och skapa mer informell och jämlik kommunikation.
  • Sms kommer till Sverige

    Sms kommer till Sverige
    Lanseringen av SMS år markerade en språklig och kommunikativ revolution. Begränsningen av antalet tecken tvingade användarna att skriva kortfattade meddelanden med hjälp av förkortningar och symboler.
  • Sverige får minoritetspråk

    Sverige får minoritetspråk
    När riksdagen gick med på kraven i Europarådets minoritetspråkskonvention fick Sverige 5 erkända nationella minoritetsspråk: finska, samiska, meänkieli, romska oc jiddish. Gemensamt var att de 5 språken hade talats i landet i flera hundra år.