språkhistoria

By Huytran
  • Period: 800 to 1225

    Urnordiska

    Ett språk som talades i Norden. Det som vi vet om urnordiska är väldigt lite men tack vare att det fanns såna runinskrifter som hittades i Norden. Urnordiska språket har också sitt eget alfabet i själva skiftspråket.
  • Period: 1000 to

    Indoariska

  • Period: 1225 to 1526

    Fornsvenska

    Det finns två delar i själva fornsvenska språket. De är klassisk fornsvenska och yngre fornsvenska. Under tiden som fornsvenska dök upp så försvann också runskriften som hade hänt tidigare under urnordiskas tiden. Den som var mest kända kännetecken inom språket var den latinska alfabetet som kom från kristendomen när de kom till Sverige.
  • Period: 1526 to

    Äldre nysvenska

    Nya testamentet översattes första gången till fullständig svenska 1526, vilket var ett historiskt år för svensk historia. Gustav Vasa tryckte för första gången 2000 fullständiga översättningar av Bibeln med hjälp av tryckteknik femton år senare (1541). Svenska folket för första gången fick veta och ta reda på uttryck och ord, svenska språket vid denna tiden sakta blev riktigt svenskt.
  • Period: to

    Yngre nysvenska

    Efter 1732 så utvecklade yngre nysvenska just efter det äldre språket. Yngre nysvenska låtsades som ett smidigare och snabbare språk efter första numret av "Then swänska Argus" som publicerades av författaren Olof Dahlin. Den som är skillnad mellan yngre nysvenska och äldre är att yngre nysvenska har ett eget stavning och man stavar ord på ett annat sätt.