SIGLO XX

  • TRIPLE ALIANÇA

    TRIPLE ALIANÇA
    Fou una coalició inicialment integrada per l'imperi Alemany i l'imperi Austrohongarès. Quan Rússia es va unir amb Anglaterra i França per a formar la Triple Entesa, Alemanya i Àustria-Hongria buscaren Itàlia per unir-s'hi, raó per la qual els integrants d'aquesta coalició passaren a ser coneguts com «els imperis centrals»
  • Period: to

    Pau Armada

    La Pau armada (1871-1914) va ser un període de la història política d'Europa que s'estén des de la fi de la guerra francoprusiana fins a l'inici de la Primera Guerra Mundial i que es caracteritza pel fort desenvolupament de la indústria bèl·lica de les potències i per la tensió creixent en les relacions internacionals.
  • S. Freud escriu "La interpretació dels somnis".

    S. Freud escriu "La interpretació dels somnis".
    La Interpretació dels Somnis (alemany: Die Traumdeutung) és una obra del psicoanalista vienès Sigmund Freud publicada el 4 de novembre de 1899, tot i que a la primera pàgina mostrà la xifra de l'any 1900.[1] Es tracta d'un intent d'aproximar-se a la interpretació dels somnis de manera científica. A la primera edició, Freud descriu la seva obra de la següent manera:
  • Organització internacional del treball.

    Organització internacional del treball.
    L'Organització Internacional del Treball (OIT), en anglès: International Labour Organization i en francès: Organisation internationale du travail, és un organisme de cooperació internacional, fundat l'11 d'abril de 1919, en el marc de les negociacions del tractat de Versalles. Inicialment de caràcter autònom, es va adherir a les Nacions Unides el 14 de desembre de 1946, fet que el va convertir en el primer organisme especialitzat de l'organització.
  • Primera rentadora elèctrica.

    Primera rentadora elèctrica.
    La rentadora, llavadora[1] o màquina de rentar o llavar és un aparell elèctric, que pot ser electrodomèstic o d'ús industrial. Bàsicament, compta un tambor central amb orificis, que gira mentre s'hi introdueix aigua. La porta de les rentadores té un blocatge automàtic que impedeix que puguin ser obertes mentre estan en funcionament.
  • Einstein enuncia la teoria de la relativitat.

    Einstein enuncia la teoria de la relativitat.
    En física, el terme relativitat s'utilitza per a referir-se a les transformacions matemàtiques que cal aplicar per a descriure els fenòmens en diferents sistemes de referència. La teoria de la relativitat es refereix a les teories que Albert Einstein va publicar entre 1905 (teoria de la relativitat especial) i 1916 (teoria de la relativitat general), que tenen en comú el principi de relativitat, que afirma que les lleis de la física són les mateixes per a tots els observadors.
  • TRIPLE ENTESA

    TRIPLE ENTESA
    La Triple Entesa o Triple Entente va ser l'entesa que va unir l'Imperi Rus, la Tercera República Francesa i el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda, després de la signatura de l'Entente Cordiale anglofrancesa de 1904 i de l'Entente anglorussa del 31 d'agost de 1907.
  • Assessinat de l'arxiduc Francesc Ferran.

    Assessinat de l'arxiduc Francesc Ferran.
    L'esdeveniment detonant la primera Guerra Mundial va ser l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran, hereu del tron d'Àustria-Hongria, i la seva esposa, a Sarajevo el 28 de juny de 1914 a mans del jove estudiant nacionalista serbi Gavrilo Princip.
  • Period: to

    I Guerra Mundial

    La Primera Guerra mundial o la Gran Guerra fou un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient entre 1914 i 1918. La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-Hongria, Rússia i especialment Alemanya va originar el conflicte.
  • La Revolució Russa

    La Revolució Russa
    La Revolución de 1917 dio vía libre al nacimiento de la Unión Soviética. Su legado marcó la política del siglo XX y ha dejado una huella indeleble en el mundo contemporáneo. Pero cuando dio sus primeros pasos en el gélido mes de febrero de aquel año, no fueron pocos los revolucionarios que la despreciaron.
  • concessió del refugi femení al Regne Unit.

    concessió del refugi femení al Regne Unit.
    Dut a terme per les sufragistes va ser un moviment reformista social, econòmic i polític que promovia l'extensió del sufragi (això és, el dret al vot) a les dones, advocant pel «sufragi igual» (abolició de la diferència de capacitat de votació per gènere) en lloc del «sufragi universal» (abolició de la discriminació deguda principalment a l'ètnia), ja que aquest últim era considerat massa revolucionari.
  • Els EUA es converteixen en creditors dels països europeus.

    Els EUA es converteixen en creditors dels països europeus.
    El que no és tan conegut és el gran negoci que feren amb aquell conflicte els Estats Units. Gran Bretanya i França —igual que els seus enemics— finançaren la guerra a través de l’augment dels impostos, l’espoliació encara més intensa dels territoris colonials i, sobretot, a través de l’endeutament. Aquest últim fou el factor clau que permeté mantenir l’esforç de guerra en actiu: representà el 80% del finançament bèl·lic. Amb qui s’endeutaren? Evident: els Estats Units.
  • Comunisme de guerra a Rússia.

    Comunisme de guerra a Rússia.
    Va ser el sistema econòmic i polític que existí a la Rússia soviètica durant la Guerra Civil Russa, entre 1918 i 1921. D'acord amb la historiografia soviètica, els bolxevics adoptaren aquesta política amb la intenció de mantenir les ciutats i a l'Exèrcit Roig amb subministraments d'armes i menjar, en unes condicions en les que tots els mecanismes econòmics i relacions comercials estaven sent destruïts per la guerra. El Comunisme de Guerra va ser reforçat pel Consell Econòmic Suprem.
  • Period: to

    Periode d'enteguerres.

    L'eclosió del feixisme i l'establiment de règims d'aquest signe, com el feixisme a Itàlia i el nazisme a Alemanya; la crisi correlativa de la democràcia burgesa; els avenços tecnològics; i el gran contrast entre un gran desenvolupament del capitalisme als anys 20, coneguts com els feliços anys vint, i una de les crisis més grans de la història mundial recent als anys 30, la Gran Depressió.
  • Tractat de Versalles.

    Tractat de Versalles.
    El Tractat de Versalles de 1919[1] va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial. Després de sis mesos de negociacions a la Conferència de París de 1919, el Tractat fou signat com a culminació de l'Armistici de Compiegne de 1918, acordat amb Alemanya l'11 de novembre de 1918, amb el qual s'havia posat fi als combats.
  • Marxa el faixista dels sobre Roma.

    Marxa el faixista dels  sobre Roma.
    La Marxa sobre Roma va ser el nom donat a l'acte pel qual Benito Mussolini i el Partit Nacional Feixista van arribar a prendre el poder a Itàlia l'octubre de 1922. La marxa marca convencionalment el principi del règim feixista i el final del règim parlamentari precedent, però la manera de la qual Mussolini es va convertir en cap de govern estava paradoxalment d'acord amb el Statuto Albertino (constitució italiana). La dictadura va entrar en vigència més endavant.
  • Hiperinflació alemanya.

    Hiperinflació alemanya.
    Ni era la primera ni la més cruenta de la sèrie d'hiperinflacions europees d'eixes dates. Tanmateix, com que va ser el cas més destacat des del naixement de l'economia. La majoria de les situacions surrealistes que hui dia associem a les hiperinflacions foren diagnosticades en Alemanya: augments de preus i taxes d'interès, modificacions del tipus de canvi, abandó de la moneda com unitat d'intercanvi.
  • Primer vol sobre l'oceà Atlàntic sense escales: Charles lindbergh.

    Primer vol sobre l'oceà Atlàntic sense escales: Charles lindbergh.
    Lindbergh va ser el primer pilot que va travessar l'oceà Atlàntic en un vol sense escales en solitari entre el 20 i el 21 de maig de 1927, a bord del Spirit of Saint Louis. Abans d'intentar aquest vol, va ser cap de pilots de la Robertson Aircraft Corporation durant sis mesos. Guanyant amb això el premi Orteig. Quan va intentar el vol ja era un pilot experimentat com a pilot militar, també havia fet nombrosos vols de correu postal a través dels Estats Units.
  • Fleming descobreix la penicil·lina.

    Fleming descobreix la penicil·lina.
    L'escocès Alexander Fleming va ser el primer a suggerir que el Penicillium, un tipus de floridura, havia de posseir una substància antibacterial, i va ser el primer a aïllar la substància activa que anomenava penicil·lina. Però Fleming no va ser el primer a utilitzar les seves propietats.
  • Crisis de la borsa a New York (crac).

    Crisis de la borsa a New York (crac).
    Molts economistes veuen aquest esdeveniment com el més dramàtic a la història econòmica moderna. El 24 d'octubre del 1929 (amb el Dow Jones que havia passat el seu bec del 3 de setembre de 381.17), el mercat finalment va caure i va començar el pànic que va portar a la venda massiva d'accions.
  • Inici de la Gran Depressió econòmica polítiques autàrquiques els règims feixistes.

    Inici de la Gran Depressió econòmica polítiques autàrquiques els règims feixistes.
    La manca de planificació del sistema capitalista feia consubstancial l'aparició de crisis cícliques: a una fase d'alça de preus, beneficis i producció, en succeïa una altra de depressió, amb caiguda dels preus i de la producció, que ocasionaven l'atur forçós. La crisi va ser quelcom més que una frenada al sistema. L'impacte va ser tan profund que va arribar a canviar la situació econòmica mundial, que descansava en la confiança il·limitada en el capitalisme liberal.
  • Rooselvelt proposa el New Deal: nova política econòmica contra la crisi.

    Rooselvelt proposa el New Deal: nova política econòmica contra la crisi.
    S'entén el conjunt de reformes econòmiques i socials aplicades sota l'administració del president Franklin Delano Roosevelt entre 1933 i 1938, per lluitar contra els efectes de la Gran Depressió. Aquest programa es va desenvolupar amb l'objectiu de donar suport als sectors més pobres de la població, reformar els mercats financers i redinamitzar una economia estatunidenca ferida des del crac del 1929 per la desocupació i les fallides en cadena.
  • Hitler puja al poder.

    Hitler puja al poder.
    El 30 de gener de 1933, després de mesos de negociacions, el president d'Alemanya, Paul von Hindenburg, designarà Hitler canceller d'Alemanya en un govern aparentment dominat pels conservadors.
  • Lleis de Nuremberg (conjunt de lleis de tipus racista i antisemita).

    Lleis de Nuremberg (conjunt de lleis de tipus racista i antisemita).
    L'existència de molts alemanys laics i ateus d'origen jueu i l'adhesió dels nazis a definicions racials van crear la necessitat d'un mètode legal clar per definir qui era jueu. Les lleis de Nuremberg (en alemany «Nürnberger Gesetze» de 1935 van ser les lleis antisemites a l'Alemanya nazi que es van introduir en el míting anual de Nuremberg. Les lleis de Nuremberg van privar els jueus de la nacionalitat alemanya i van prohibir el matrimoni entre jueus i altres alemanys.
  • Nits dels "vidres trencats" episodi de violència coordinat contra els jueus, sent perseguits, assetjats i insultats.

    Nits dels "vidres trencats" episodi de violència coordinat contra els jueus, sent perseguits, assetjats i insultats.
    També conegut com a Reichspogromnacht o Novemberpogrome, va ser un pogrom organitzat per les SS a l'Alemanya nazi contra la població jueva, a la qual consideraven causant de tots els problemes dels alemanys. En la nit del 9 al 10, es van incendiar i destruir unes 1.574 sinagogues, es van profanar cementiris, es van destruir més de 7.000 botigues i 29 magatzems jueus, es van detenir més de trenta mil persones i se'n van assassinar més de 90.
  • Period: to

    II Guerra Mundial

    La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix.
  • Alemanya envaeix Rússia. Japó ataca la base nord-americana de Pearl Harbour .

    Alemanya envaeix Rússia. Japó ataca la base nord-americana de Pearl Harbour .
    L'atac a Pearl Harbor, o Operació Hawaii com era anomenada pel Quarter General Imperial, va ser un atac per sorpresa portat a terme per la Marina Imperial Japonesa contra la base naval nord-americana de Pearl Harbor, a l'illa Oahu de Hawaii, durant el matí del 7 de desembre de 1941 (data hawaiana), el qual provocà de manera imminent l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial i l'abandonament de la seva política d'aïllament.
  • Desembarc a Normandia (Dia D)

    Desembarc a Normandia (Dia D)
    L'Operació Overlord és el nom clau per a la invasió del nord-oest europeu durant la II Guerra Mundial pels exèrcits aliats. S'inicià amb el desembarcament de Normandia de 6 de juny de 1944, conegut com a «dia D» i fou l'assalt amfibi més gran de la història.
  • Fi de la posició del Regne Unit com a superpotència global i l'emergensia dels Estats Units i la Unió Soviètica com a poders dominats pel mon.

    Fi de la posició del Regne Unit com a superpotència global i l'emergensia dels Estats Units i la Unió Soviètica com a poders dominats pel mon.
    En resum, l'any 1991, la Unió Soviètica, que era la superpotència del Bloc de l'Est, es va enderrocar econòmicament i territorial a causa de les reformes (Perestroika) dutes a terme per Mikhaïl Gorbatxov a la vista del col·lapse econòmica de la Unió Soviètica, que van consistir en passar ràpidament d'una economia planificada socialista a una economia de mercat llibre similar a la de la Xina. A aquestes reformes, s'oposava la part més conservadora del Partit Comunista.
  • Explosió de les primeres bombes atòmiques a Hirososhima i Nagasaki.

    Explosió de les primeres bombes atòmiques a Hirososhima i Nagasaki.
    Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki es produïren el 6 (Hiroshima) i el 9 d'agost de 1945 (Nagasaki), efectuats pels Estats Units segons l'ordre del president Harry S. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. Aquests actes de guerra representen els únics bombardejos nuclears fins ara. El bombardeig atòmic va ser precedit per un període de sis mesos d'intens bombardeig estratègic amb bombes convencionals sobre 67 ciutats japoneses.
  • Pla Marshall (ajuda econòmica).

    Pla Marshall (ajuda econòmica).
    El Pla Marshall, nom popular de l'European Recovery Program (ERP) era un pla dels Estats Units per a la reconstrucció dels països europeus després de la Segona Guerra Mundial. La iniciativa va rebre el nom del Secretari d'estat americà George Marshall i fou dissenyat principalment pel Departament d'Estat, en especial per William L. Clayton i George F. Kennan.
    El pla de reconstrucció es va desenvolupar en una cimera el juliol de 1947.
  • Period: to

    La Guerra Freda

    El terme Guerra Freda o Primera Guerra Freda va ser un model de relacions internacionals que va desenvolupar-se després de la Segona Guerra Mundial, fonamentat entre els blocs antagònics liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica amb els seus respectius aliats. Aquest fenomen es va iniciar després de la Segona Guerra Mundial (1945).[1] La guerra freda pròpiament dita va començar, però, l'any 1947, després de molta tensió política entre un bloc i un altre.
  • Creació de l'Otan.

    Creació de l'Otan.
    La Organización del Tratado del Atlántico Norte (en inglés, North Atlantic Treaty Organization, NATO; en francés, Organisation du Traité de l'Atlantique Nord, OTAN), también conocida como la Alianza Atlántica, es una alianza militar intergubernamental que se rige por el Tratado del Atlántico Norte o Tratado de Washington, firmado el 4 de abril de 1949.
  • Creació del pacte de Versovia.

    Creació del pacte de Versovia.
    El Pacte de Varsòvia, oficialment anomenat Tractat d'Amistat, Col·laboració i Assistència Mútua, fou un acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental, en el marc de la Guerra Freda. Fou constituït el 14 de maig de 1955 a Varsòvia i es va desintegrar oficialment en l'any 1991.
  • Tractat de Roma ,es crea la Comunitat Econòmica Europea.

    Tractat de Roma ,es crea la Comunitat Econòmica Europea.
    El 25 de marzo de 1957 se firmaron dos tratados: el Tratado constitutivo de la Comunidad Económica Europea (CEE) y el Tratado constitutivo de la Comunidad Europea de la Energía Atómica (CEEA o Euratom). En las dos nuevas Comunidades, el Consejo adopta las decisiones sobre la base de una propuesta presentada por la Comisión. La Asamblea Parlamentaria tiene una función consultiva y emite opiniones dirigidas al Consejo. La Asamblea se amplía hasta 142 diputados.
  • Creació del mur de Berlín.

    Creació del mur de Berlín.
    El mur de Berlín (en alemany, Berliner Mauer) formava part de la frontera interalemanya i separava el Berlín Oest del Berlín Est. També va formar part de la República Democràtica Alemanya (RDA) del 13 d'agost de 1961 al 9 de novembre de 1989. Aquest mur és el símbol més conegut de la Guerra freda i de la divisió d'Alemanya. Almenys 86 persones van morir a mans de les forces de seguretat de l'RDA[cal citació] mentre intentaven fugir cap a l'Oest.
  • Inici de la guerra del Vietnam.

    Inici de la guerra del Vietnam.
    La guerra de Vietnam llamada también Segunda Guerra de Indochina​ y conocida en Vietnam como Guerra de Resistencia contra Estados Unidos ​ fue un conflicto bélico librado entre 1954​ y 1975. Esta guerra enfrentó al gobierno comunista de Vietnam del Norte y sus aliados en Vietnam del Sur, o el Viet Cong, respaldados China y la URSS , contra el gobierno de Vietnam del Sur y su principal aliado, Estados Unidos.
  • Inici de la guerra dels Sis Dies entre àrabs i Israelians.

    Inici de la guerra dels Sis Dies entre àrabs i Israelians.
    S'inscriu dintre del conjunt de guerres lliurades entre Israel i els seus veïns àrabs, després de la creació de l'Estat d'Israel (1947) en la Palestina del mandat de Gran Bretanya. Aquesta guerra va tenir lloc entre el 5 i el 10 de juny de 1967 a causa de principalment a dos factors: el moviment de tropes egípcies en la península del Sinaí (el que anticipava una nova agressió contra Israel) i el bloqueig egipci dels estrets de Tiran, entrada natural al port israelià d'Eilat.
  • Maig Francès.

    Maig Francès.
    El Maig francès o Maig del 68, és el nom amb què es coneixen una sèrie d'importants protestes, vagues i manifestacions succeïdes a França en la primavera de 1968. Els fets van iniciar quan es van produir una sèrie de vagues estudiantils en nombroses universitats i instituts de París, seguides de confrontacions amb la universitat i la policia. Els estudiants protestaven contra el capitalisme, el consumisme, l'imperialisme americà i les institucions tradicionals de l'establishment.
  • Crisis del petroli.

    Crisis del petroli.
    La crisis del petróleo de 1973 , comenzó el 16 de octubre de 1973, a raíz de la decisión de la Organización de Países Árabes Exportadores de Petróleo (que agrupaba a los países árabes miembros de la Organización de Países Exportadores de Petróleo (OPEP) con miembros del golfo pérsico de la OPEP (lo que incluía a Irán) de no exportar más petróleo a los países que habían apoyado a Israel durante la guerra de Yom Kipur , que enfrentaba a Israel con Siria y Egipto.
  • 2a crisi del petroli.

    2a crisi del petroli.
    La crisis del petróleo de 1979, también conocida como segunda crisis del petróleo, tras la habida en 1973, se produjo bajo los efectos conjugados de la revolución iraní y de la guerra Irán-Irak. El precio del petróleo se multiplicó por 2,7 desde mediados de 1978 hasta 1981.El 8 de septiembre de 1978 es el Viernes Negro en Teherán: se producen revueltas en contra del Sha (a pesar de que se había declarado la ley marcial) duramente reprimidas por el ejército.
  • Gorbatxov inicia la perestroika.

    Gorbatxov inicia la perestroika.
    En 1985, Gorbachov y sus ministros de economía introdujeron las reformas necesarias de lo que sería conocido como Perestroika. La Perestroika es una reforma basada en la reestructuración del sistema económico llevada a cabo en la Unión Soviética, en la década de 1980.
  • Entrada d'Espanya i Portugal en CEE.

    Entrada d'Espanya i Portugal en CEE.
    El Acta de Adhesión de España a las Comunidades Europeas es un tratado por el que España ingresó en la Comunidad Económica Europea —en la actualidad, la Unión Europea— y que fue firmado el 12 de junio de 1985 en el Salón de Columnas del Palacio Real de Madrid para entrar en vigor el 1 de enero de 1986. Esta incorporación se realizó al mismo tiempo que la de Portugal. Tras esta adhesión, se produjo en España un periodo de prosperidad económica, en el que durante cinco años seguidos.
  • Catàstrofe nuclear de Txernobil.

    Catàstrofe nuclear de Txernobil.
    El accidente de Chernóbil1​ fue un accidente nuclear sucedido el 26 de abril de 1986 en la central nuclear Vladímir Ilich Lenin, ubicada en el norte de Ucrania, que en ese momento pertenecía a la Unión Soviética. Es considerado el peor accidente nuclear de la historia, y junto con el accidente nuclear de Fukushima I en Japón en 2011, como el más grave en la Escala Internacional de Accidentes Nucleares.
  • Caiguda del mur de Berlín. Descomposició dels bloc socialista de l'Europa oriental.

    Caiguda del mur de Berlín. Descomposició dels bloc socialista de l'Europa oriental.
    La caiguda del mur de Berlín és l'esdeveniment que marca de forma material la fi d'un període d'aïllament de l'Alemanya Oriental. El mur de Berlín va començar a ser enderrocat primer de forma popular el dia 9 de novembre de 1989 i, posteriorment, amb mitjans industrials i de forma oficial, el 10 de novembre de 1989.
  • Reunificació d'Alemanya.

    Reunificació d'Alemanya.
    La reunificació alemanya va ocórrer el 3 d'octubre de 1990, data en què les àrees de l'antiga República Democràtica Alemanya (comunament anomenada "Alemanya Oriental") van ser incorporades a la República Federal Alemanya (comunament anomenada "Alemanya Occidental"). Després de les primeres eleccions lliures de l'Alemanya Oriental el 18 de març de 1990 van començar les negociacions entre Alemanya Oriental i Alemanya Occidental les quals van culminar en el Tractat d'Unificació
  • Guerra del Golf.

    Guerra del Golf.
    El inicio del conflicto comenzó con la invasión iraquí a Kuwait, el 2 de agosto de 1990. Durante los siguientes meses, EE. UU. y el resto de miembros de la coalición enviaron tropas y armamento a Arabia Saudita mientras los iraquíes se fortificaban en sus posiciones. La guerra para expulsar a las tropas iraquíes de Kuwait comenzó con un bombardeo aéreo y naval el 17 de enero de 1991, que continuó durante cinco semanas. La guerra del Golfo (2 de agosto de 1990-28 de febrero de 1991)
  • Guerra a Bosnia.

    Guerra a Bosnia.
    La guerra de Bosnia fue un conflicto internacional que se desarrolló en la actual Bosnia y Herzegovina del 6 de abril de 1992 al 14 de diciembre de 1995. Fue causada por una compleja combinación de factores políticos y religiosos: exaltación nacionalista, crisis políticas, sociales y de seguridad que siguieron al final de la Guerra Fría y la caída del comunismo en la antigua Yugoslavia.
  • Els membres de la UE signen el Tractat de Maastricht.

    Els membres de la UE signen el Tractat de Maastricht.
    El Tractat de Maastricht és el nom amb què es coneix el Tractat de la Unió Europea (TUE)[1] (el nom ve donat per la ciutat neerlandesa de Maastricht, on se signà l'acord i on es van dur a terme les negociacions finals durant el mes de desembre de 1991). Fou un acord signat el 7 de febrer de 1992[2] pels membres de la Comunitat Europea (CE).
  • Entrada en la circulació de l'euro.

    Entrada en la circulació de l'euro.
    La història de l'euro és la creació de l'euro com a moneda comuna de divuit Estats membres de la Unió Europea. Es va introduir per primera vegada el 1999, com a unitat de compte virtual; la seva introducció en forma de diners en efectiu, es va produir per primera vegada el 2001, en dotze dels quinze Estats de la Unió Europea. Als anys següents, la moneda ha estat gradualment adoptada per altres estats membres.