Segona Guerra Mundial

 • Els passos prèvis

  Els passos prèvis
  Condicions humiliants del Tractat de Versalles (28 juny 1919) per Alemanya: li prenia territoris, reduïa l’exèrcit i li imposava reparacions econòmiques importants. Hi havia una greu crisi econòmica de misèria i atur. Es va produir una gran inflació acompanyada d'una gran caiguda del marc alemany. La República de Weimar es veu amenaçada pels moviments revolucionaris d’esquerra (Espartaquistes) i per diferents intents de cop d'Estat per part de l'extrema dreta.
 • Fundació del partit NSDAP

  Fundació del partit NSDAP
  Adolf HItler funda el 24 de gener de 1920 el Partit Nacionalista dels Treballadors d’Alemanya (NSDAP). També crea una organització paramilitar, les seccions d'assalt o SA. Pel·lícula: El Reinado del mal - Discursos de Hitler
 • Ascens del feixisme a Itàlia

  Ascens del feixisme a Itàlia
  Sorgeix la figura de Benito Mussolini que va crear els fasci de combat, els anomenats camises negres. Eren grups paramilitars per frenar la revolta obrera.
  Els fasci van crear un partit polític: Partit Nacional Feixista (fundat a Roma el 7 de novembre de 1921) que de seguida va comptar amb el suport de la petita burgesia i el finançament dels grans propietaris, també comptava amb la tolerància de l’església catòlica i del monarca Víctor Manuel III. Pel·lícula: Novecento
 • Benito Mussolini arriba al poder

  Benito Mussolini arriba al poder
  El 27 d’octubre de 1922 els camises negres van esclafar una vaga general, Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força amb la Marxa sobre Roma dels camises negres. El rei cedí i el va nomenar cap de govern.
 • Period: to

  ll Duce

  Entre el 1922 i el 1925 Mussolini, anomenat Il Duce (el guia de la nació), va dur a terme un procés de restricció de les llibertats i persecució dels seus adversaris.
  - És prohibeixen els partits polítics no simpatitzants amb el règim així com vagues i sindicats.
  - Control social, econòmic i mitjans de comunicació
  - Adoctrinament dels joves i creació de grups de treball per nens amb la idea de crear el Nou Italià
 • Mein Kampf

  Mein Kampf
  Hitler recull la seva ideologia en el llibre La meva lluita (Mein Kampf) en varis volums, el primer publicat el 28 de juliol de 1925, on expressa el menyspreu per la democràcia, defensa l’antisemitisme, la superioritat de la raça ària i a necessitat de forjar un gran imperi. En els seus discursos utilitza la demagògia: promet treball per tothom, millores en els salaris. També acusa de ser responsables de la crisi als jueus, comunistes i demòcrates.
 • Primeres eleccions

  Primeres eleccions
  Al 1932 hi havia més de 6 milions d’aturats. El malestar social va decantar una bona part de la població cap a les propostes dels partits extremistes, burgesos arruïnats, pagesos i obrers desesperats es van sentir atrets per les promeses nazis. En les eleccions del 31 de juliol de 1932 el partit nazi va aconseguir 13 milions de vots (un 37,27% dels vots)
 • Hitler es proclama Canceller

  Hitler es proclama Canceller
  Al cap de pocs mesos de les eleccions els esquadrons nazis van provocar un incendi al parlament alemany (Reichstag) i en van acusar als comunistes.
  Aquest incident va servir de pretext a Hitler per eliminar als seus adversaris i exigir poders plens. 30 de gener de 1933 Hitler és proclamat Canceller del III Reich.
 • Camps de concentració

  Camps de concentració
  Entre 1933 i 1939 es desenvolupa el sistema de camps de concentració nazi, on es confinen els opositors, reals o suposats, al règim (comunistes, socialistes, demòcrates...). Inicialment ho controlaven els soldats de la SA ( Soldats d'assaltament) però a partir de 1937 passen a ser responsabilitat de les SS (Schutzstaffel - escamots de protecció-). El seu cap era Heinrich Himmler.
  Inicialment el nombre de camps era molt limitat només hi havien 3. Pel·lícula: Lista de Schindler, La vida es bella
 • La dictadura del III Reich

  La dictadura del III Reich
  Es dissolen tots els partits i sindicats
  Es clausura el Parlament
  Es suprimeixen les eleccions i les llibertats individuals
  Es comença la persecució dels opositors
  Es depura l’administració pública
  L’educació, l’art i la cultura han de seguir les consignes nazis
  Es censuren les produccions literàries i artístiques, es fan llistes D’autors prohibits. Es creen actes públics per cremar llibres.
  S’assegura l’adoctrinament dels joves: es creen les joventuts hitlerianes. Pel·lícula: Ladrona de libros
 • Eix Roma-Berlín

  Eix Roma-Berlín
  Aliança signada per Roma i Berlín com col·laboradors en tots els àmbits.
 • Pacte Antikomintern

  Pacte Antikomintern
  El Pacte Antikomintern o Tractat Antikomintern va ser signat el 25 de novembre de 1936 entre l'Imperi del Japó i l'Alemanya nazi. Segons els termes d'aquest acord, ambdues nacions es comprometien a prendre mesures per salvaguardar-se de l'amenaça de la III Internacional o Komintern, liderada per la Unió Soviètica. Un més després s'afegirà també Itàlia
 • Anschluss

  Anschluss
  Anschluss és el nom amb què es coneix l'annexió d'Àustria al Tercer Reich pel règim nazi el 12 de març de 1938.
 • Camps d'extermini

  Camps d'extermini
  Degut a que els detinguts dels països conquerits també eren ingressats als camps de treball, és van veure obligats a la construcció de més camps de concentració i extermini: Neuengamme, Ravensbrück i Mauthausen
  Paral·lelament a les conquestes el sistema nazi instaurà el sistema de camps de concentració a tots els països conquerits: Stutthof, prop de Danzig , Flössenbürg i Auschwitz , Gross-Rosen, a Struthof , Majdanek i Theresienstadt , Belzec i Treblinka , o Bergen-Belsen.
 • Conferència de Munich

  Conferència de Munich
  Reconeixement per part del governs britànics i Francés de la annexió dels Sudets Txecs
 • Pacte no agressió

  Pacte no agressió
  Pacte signat entre Alemanys i soviètics que evitava l'agressió entre els dos països
 • Invasió de Polònia

  Invasió de Polònia
  Guerra llampec: el 1 de setembre de 1939 amb la invasió de Polònia per les tropes hitlerianes va començar la Segona Guerra Mundial. S’anomena guerra llampec perquè es basava en l’ús d’atacs sorpresa i s’avançava ràpidament, els bombarders atacaven les línies del front, tot seguit els blindats trencaven les línies de defensa i encerclaven l’enemic. Pel·lícula: El pianista
 • Declaració de Guerra

  Declaració de Guerra
  El 3 de setembre de 1939 França i Anglaterra declaren la guerra a Alemanya.
 • Operació Weserübung

  Operació Weserübung
  9 abril 1940 invasió de Dinamarca i Noruega
  Els alemanys van creuar la frontera danesa violant la seva neutralitat. Per evitar un inútil vessament de sang, el govern danès es va rendir gairebé immediatament, i com a recompensa se'ls va respectar la seva autonomia i es va permetre la fuita de la comunitat jueva. La campanya alemanya contra Dinamarca va ser la més breu de la història militar.
 • Itàlia entra en Guerra

  Itàlia entra en Guerra
  Itàlia (Mussolini) declara la guerra a França el 10 de juny de 1940.
  Alemanya inicia la invasió de Luxemburg, Països Baixos i Bèlgica per poder arribar fins a França.
 • El miracle de Dunkerque

  El miracle de Dunkerque
  Victoria tàctica d'Alemanya. Les tropes aliades es van veure obligades a fugir cap Anglaterra degut a la pressió de l'exèrcit alemany. Durant 10 dies es van evacuar més de 300.000 soldat ajudats per la població anglesa al Canal De La Mantxa. Pel·lícula: Dunkerke
 • Hitler a París

  Hitler a París
  França signa l'armistici el 22 de juny de 1940. Va ser signat a Rethondes, al bosc de Compiègne. Sent triat expressament com a lloc ja que allà es va signar l'armistici de l'11 de novembre de 1918 que indicava el final de la I Guerra Mundial amb la derrota d'Alemanya, signant-se a l'anomenat vagó de l'armistici, el mateix que s'havia usat el 1918. Pel·lícula: Malditos Bastardos
 • Bombardeigs sobre Anglaterra

  Bombardeigs sobre Anglaterra
  La Batalla d'Anglaterra és el nom atorgat a l'esforç estratègic que la Força Aèria Alemanya van llançar durant l'estiu i la tardor de 1940 per obtenir la superioritat aèria sobre la Royal Air Force britànica, especialment sobre el Comandament de Caces.
 • Japó entra a la guerra

  Japó entra a la guerra
  El Japó (en aquell temps, Imperi japonès) va declarar la guerra als Estats Units i al Regne Unit, declaració que va ser resposta l'endemà mateix per americans, britànics i també australians.
 • Declaració de guerra de Alemanya als EEUU

  Declaració de guerra de Alemanya als EEUU
  El dia 11 de desembre de 1940, Alemanya va declarar la guerra als EUA, tot i que segons el pacte Tripartit de 1940 no hi estava obligada.
 • Operació Barba Roja

  Operació Barba Roja
  El 22 de juny de 1941 Hitler començà l’Operació Barba-Roja, va atacar Rússia.
 • Pearl-Harbor

  Pearl-Harbor
  Durant el matí del 7 de desembre de 1941, avions japonesos procedents d'un portaavions van atacar la base naval nord-americana de Pearl Harbor, a l'illa Oahu de Hawaii. Els americans van ser agafats completament per sorpresa i van patir a prop de 2.400 baixes. Pel·lícula: Pearl Harbor
 • Holocaust

  Holocaust
  Entre 1942 i 1945 els camps de concentració reben l'apel·latiu de camps de la mort per l'increment de morts entre els presoners. Es tracta d'extermini per treball.
  Els jueus foren objecte d'exterminació sistemàtica, i certs camps foren especialment determinats per aquesta tasca: Auschwitz, Chelmno, Treblinka, Belzec, Majdanek, Sobibor... La majoria situats a Polònia. Els seus cossos eren cremats en forns crematoris. Pel·lícula: El fotografo de Mauthausen, El niño del pijama de rayas
 • Nous temps de guerra

  Nous temps de guerra
  El juny de 1942, la situació de la guerra va fer un tomb quan l’URSS i els Estats Units van reforçar els aliats: els nord-americans van frenar els japonesos al Pacífic i els britànics als alemanys al nord d’Àfrica, mentre arribava el primer gran fracàs de Hitler a Stalingrad (URSS). Pel·lícula: Midway
 • La batalla de Stalingrad

  La batalla de Stalingrad
  La Batalla de Stalingrad va ser una gran i decisiva batalla en la que les tropes alemanyes van combatre la Unió Soviètica pel control de la ciutat de Stalingrad, al sud-oest de la Unió Soviètica. La batalla va tenir lloc entre el 23 d'agost de 1942 i el 2 de febrer de 1943, i va estar marcada pel combat cos a cos i per la quantitat de víctimes civils i militars. El sisè exercit alemany es va rendir a principis de febrer. Pel·lícula: Stalingrado
 • Detenció de Mussolini

  Detenció de Mussolini
  La invasió aliada de territori italià va provocar que, el 24 de juliol, el rei d'Itàlia Víctor Manuel III ordenés la detenció de Mussolini i nomenés el mariscal Badoglio nou president del país.
 • Rendició d'Itàlia

  Rendició d'Itàlia
  El nou govern italià va iniciar de seguida converses de pau amb els aliats que van culminar el 3 de setembre, quan Itàlia va signar la rendició.
 • Desembarcament de Normandia

  Desembarcament de Normandia
  Els aliats van començar una gran ofensiva amb el desembarcament nord-americà a Normandia (6 de juny 1944) per avançar des de l’oest europeu, mentre els russos tancaven els alemanys per l’est. Pel·lícula: Salvar al soldado Ryan
 • Suïcidi d'Adolf Hitler

  Suïcidi d'Adolf Hitler
  Adolf Hitler juntament amb la seva dona Eva Braun es suïciden a la cancelleria. Tot així Russos i Americans es troben amb unes tropes mermades i plenes de soldant joves (quasi nens) que donen alguna resistència. Poc després es produeix el rendiment d'Alemanya. Pel·lícula: El hundimiento i Corazones de acero
 • Hiroshima

  Hiroshima
  Desde l'abril de 1945 els diplomàtics Japonesos van intentar negociar una pau proposant unes condicións que els aliats no acceptaren, com ara el manteniment del rang de potencia imperial per el Japó. EEUU dirigit per Truman decidí llençar una bomba atòmica sobre la ciutat d'Hiroshima
 • Nagasaki

  Nagasaki
  Com que el govern japonès no es va rendir immediatament, el 9 d'agost una altra bomba va ser llançada sobre Nagasaki, que provocà una mortaldat i una destrucció semblants.
 • FINAL DE LA GUERRA

  FINAL DE LA GUERRA
  Després dels bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki van donar un balanç de més de 220.000 morts, Japó es va rendir però no va ser fins el dia 2 de setembre que va ser oficial.
 • Creació de la ONU

  Creació de la ONU
  El 24 d’octubre de 1945 es va crear un nou organisme internacional anomenat les Nacions Unides. A diferència del seu predecessor, les Nacions Unides han pres un paper més actiu en el món, lluitant contra epidèmies i proveint ajuda humanitària a les nacions en problemes. Les Nacions Unides també van servir com a front diplomàtic durant la guerra freda. També van ser responsables de la creació del modern estat d'Israel, en part com a resposta a l'Holocaust.
 • Period: to

  LA GUERRA FREDA

  El final de la Segona Guerra Mundial va marcar la fi de la posició del Regne Unit com a superpotència global i l'emergència dels Estats Units i la Unió Soviètica com a poders dominants en el món. Les friccions entre aquestes dues superpotències van anar augmentant i van portar a l'esclat de la guerra freda.