Segle XVIV

By Aina M.
  • Revolució Franesa (1789)

    La revolució Francesa va ser un conflicte social i polític, amb diversos periodes de violencia, que va convulsionar a França i per extensió de les seves implicacións, a altres nacións d'Europa que enfrentaven a partidaris i opositors del sistema conegut com el Antic regimen. Se va iniciar amb la proclamació del tercer estat com asamblea nacional en 1789 i va finalitzar amb el cop d'estat d'en Napoleó Bonaparte en 1799.
  • Guerra de l'independència Espanyola (1814)

    La guerra de l'independencia espanyola, va començar el 1807 en declarar França i Espanya la guerra a Portugal, tradicional aliat del Regne Unit. També va tenir un important component de guerra civil a nivell nacional entre afrancesats i patriotes. El conflicte es va desenvolupar en plena crisi de l'Antic Règim i sobre un complex rerefons de canvis socials i polítics profunds impulsats pel sorgiment de la identitat nacional espanyola i la influència en el camp.
  • Regnat de n'Isabel II (1833)

    El regnat d'Isabel II d'Espanya és el període de la història d'Espanya en que l'estat es constitueix com una monarquia constitucional després de la mort de Ferran VII de Castella el 1833 i la promulgació de la Constitució espanyola de 1837. Acabada la Guerra del Francès (1808-1814) el retorn al tron de Ferran VII de Castella suposà la derogació de la Constitució Espanyola de 1812 elaborada a les Corts de Càdis i la restitució de la monarquia absoluta borbònica.
  • Sexenni democràtic (1868)

    L'any 1866, tot un conjunt d'opositors al règim monàrquic d'Isabel II acordaren l'anomenat pacte d'Oostende, tractat amb el qual pretenien posar fi a la dinastia borbònica, així com amb el seu contemporani govern corrupte de Narváez. Com a resultat d'aquest pacte, al setembre de 1868, a Cadis, s'inicià la coneguda Revolució de 1868, també dita La Gloriosa.
  • Caquicisme (1875)

    La concreció electoral del caciquisme era tan sols una de les múltiples formes de manifestar-se la influència dels cacics en una societat de clienteles, tot i que va ser la principal característica. Tal sistema de clientelisme ja existia a l'antiga Roma. En un sentit ampli, l'estructura de clienteles en la societat espanyola no es va crear en l'època de la Restauració, sinó que enfonsa les seves arrels molt més enrere.
  • Regnat d'Alfons XIII (1902)

    Fill del rei Alfons XII d'Espanya que era fill de la reina Isabel II d'Espanya i de l'infant Francesc d'Assís d'Espanya i de l'arxiduquessa Maria Cristina d'Àustria filla de l'arxiduc Carles d'Àustria i de l'arxiduquessa Elisabet d'Àustria.
    Alfons, com a fill pòstum d'Alfons XII, i amb la seva mare com a reina regent, en néixer el 17 de maig de 1886, es va convertir en rei d'Espanya i Ràpidament es va anunciar a Madrid el naixement d'un nen.