Siglo xx 300x291

S.XX

  • Period: to

    La Paz Armada

    es un periodo de paz aparente donde los estados se preparaban para la guerra.
  • Triple Alianza

    Triple Alianza
    Alemanya, Austria y Italia
  • Fundació de la Organització Internacional del Treball

    Fundació de la Organització Internacional del Treball
    es un organisme de cooperació internacional fundat el 11 de abril, en el marc de negociacions del Tractat de Versalles
  • Einstein anuncia La Teoria de la Relativitat

    Einstein anuncia La Teoria de la Relativitat
    s'utilitza per a referir-se a les transformacions matemàtiques que cal aplicar per a descriure els fenòmens, en diferents sistemes de referència
  • Triple Entente

    Triple Entente
    Francia, Russia i Gran Bretaña
  • Funk identifica les vitamines

    Funk identifica les vitamines
    L'any 1912 el bioquímic polonès Kazimierz Funk va aïllar el mateix complex de micronutrients i va proposar anomenar-lo “Vitamina”
  • Assasinat de l'Arxiduc Francesc Ferran

    Assasinat de l'Arxiduc Francesc Ferran
    La Jove Bòsnia o Mà Negra, com altres fonts diuen que és com s'anomenava el grup nacionalista, va enviar a 6 assassins, amb pistoles i bombes, per matar a l'arxiduc. El pla era, tirar la bomba o disparar i suïcidar-se, perquè no els poguessin capturar, i així no delatar al seus companys.
  • Incorporació de la dona al mon laboral

    Incorporació de la dona al mon laboral
    un canvi en la mentalitat femenina, que es va haver d’incorporar al món laboral quan els homes van anar al front i una vegada finalitzada la Segona Guerra Mundial, van decidir continuar al mercat laboral, és en aquest moment que es comença a parlar de la dona com un element de la societat productiu i no reproductiu.
  • Period: to

    I Guerra Mundial

    fou un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient entre 1914 i 1918. La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-Hongria, Rússia i especialment Alemanya va originar el conflicte. El detonant de l'esclat de la guerra fou l'assassinat, el 28 de juny de 1914 a Sarajevo (Bòsnia), de l'hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d'Àustria.
  • Revolucio Russa

    Revolucio Russa
    fou un procés polític que culminà el mateix any amb l'establiment d'una república que substituí el sistema tsarista anterior i que porta a l'establiment de la Unió Soviètica. La revolució, es dividí en dues fases. La primera, «la revolució de Febrer», en la qual es derrocà el règim autocràtic del tsar Nicolau II i s'estableix una república de caràcter liberal. En la segona, «Revolució d'Octubre»
  • Comunisme de guerra a Rússia

    Comunisme de guerra a Rússia
    va ser el sistema econòmic i polític que existí a la Rússia soviètica durant la Guerra Civil Russa, entre 1918 i 1921. D'acord amb la historiografia soviètica, els bolxevics adoptaren aquesta política amb la intenció de mantenir les ciutats i a l'Exèrcit Roig amb subministraments d'armes i menjar, en unes condicions en les que tots els mecanismes econòmics i relacions comercials estaven sent destruïts per la guerra.
  • Concessió del sufragi femeni al Regne Unit

    Concessió del sufragi femeni al Regne Unit
    El moviment internacional pel sufragi femení dut a terme per les sufragistes va ser un moviment reformista social, econòmic i polític que promovia l'extensió del sufragi (això és, el dret al vot) a les dones, advocant pel «sufragi igual» (abolició de la diferència de capacitat de votació per gènere) en lloc del «sufragi universal» (abolició de la discriminació deguda principalment a l'ètnia), ja que aquest últim era considerat massa revolucionari.
  • Els EUA es converteixen en creditors dels paisos europeus

    Els EUA es converteixen en creditors dels paisos europeus
    La crisi del deute llatinoamericà va ser una crisi financera que es va desenvolupar a inicis dels anys 1980 (i en alguns països la dècada abans), quan els països llatinoamericans van arribar a un punt en el qual el seu deute extern va excedir el seu poder adquisitiu i no eren capaços de fer front als compromisos adquirits de pagament.
  • Period: to

    Període de D'entreguerres

    Es tracta de dues dècades marcades pel canvi radical en la relació de forces internacional; la consolidació de la Unió Soviètica; el desenvolupament del moviment comunista internacional entorn de la III Internacional; l'eclosió del feixisme i l'establiment de règims d'aquest signe, com el feixisme a Itàlia i el nazisme a Alemanya; la crisi correlativa de la democràcia burgesa; els avenços tecnològics;
  • Tractat de Versalles

    Tractat de Versalles
    va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial. Després de sis mesos de negociacions a la Conferència de París de 1919, el Tractat fou signat com a culminació de l'Armistici de Compiegne de 1918, acordat amb Alemanya l'11 de novembre de 1918, amb el qual s'havia posat fi als combats.[2] Va ser el tractat de pau més important, en què els aliats van acordar la pèrdua de les colònies alemanyes, la pèrdua de territoris de l'Imperi Otomà.
  • Entrada en vigor de la Llei Seca

    Entrada en vigor de la Llei Seca
    Prohibició i instauració del vot femení als Estats Units
  • Marxa Feminista de "les camises negres". Sobre Roma

    Marxa Feminista de "les camises negres". Sobre Roma
    Mussolini pren el poder a Italià
  • hiperinflacio alemanya

    hiperinflacio alemanya
  • Fleming descobreix la penicil·lina

    Fleming descobreix la penicil·lina
  • crisi de la borsa a Nova York (crac)

    crisi de la borsa a Nova York (crac)
    El martes 29 de octubre de 1929, el pánico se apoderó de los inversores de la Bolsa de Nueva York, que se deshicieron de más de 16 millones de acciones provocando el caos financiero y el desplome del valor de las acciones de las empresas más importantes del país.
  • Inici de la gran depressió econòmica

    Inici de la gran depressió econòmica
    Política autàrquiques en el regim feixistes
  • Rooselvelt proposa el New Deal

    Rooselvelt proposa el New Deal
    Nova política econòmica contra la crisi
  • Hitler puja al poder

    Hitler puja al poder
    fou un polític austríac, principal ideòleg i cap del nazisme. Esdevingué, escollit democràticament, canceller d'Alemanya, però progressivament anà eliminant els mecanismes de separació de poders dins l'estat alemany aglutinant-los en la seva persona i esdevenint de facto un dels dictadors més poderosos del segle xx. Liderà el Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys i fou canceller del Tercer Reich.
  • Lleis de Nuremberg

    Lleis de Nuremberg
    Conjunto de lleis racista i antisemita
  • Nit dels "vidres trencats"

    Nit dels "vidres trencats"
    Episodi de violència coordinat contra els jueus, sent perseguits, assetjats i insultats.
  • Alemanya ocupa Polonia

    Alemanya ocupa Polonia
    La Campanya o invasió de Polònia fou una sèrie de batalles que es van dur a terme a Polònia el 1939 al principi de la Segona Guerra Mundial. L'intent de reconstrucció de l'imperi Alemany en el que van anomenar Tercer Reich implicava obtenir el control sobre la ciutat lliure de Danzig i un corredor de terra entre aquesta ciutat i Alemanya. El 28 d'abril Adolf Hitler denuncia el pacte de no-agressió de 1934 amb Polònia.
  • Period: to

    II guerra mundial

    fue un conflicto militar global que se desarrolló entre 1939 y 1945. En ella se vieron implicadas la mayor parte de las naciones del mundo, incluidas todas las grandes potencias, así como prácticamente todas las naciones europeas, agrupadas en dos alianzas militares enfrentadas: los aliados de la Segunda Guerra Mundial y las potencias del eje.
  • Alemanya envaeix Russia

    Alemanya envaeix Russia
    Japo ataca la base nord americana de Pearl Harbour
  • Derrota Alemanya a Stalingrado

    Derrota Alemanya a Stalingrado
    va ser una gran i decisiva batalla de la Segona Guerra Mundial en la que l'Alemanya Nazi i els seus Aliats van combatre la Unió Soviètica pel control de la ciutat de Stalingrad (actualment Volgograd), al sud-oest de la Unió Soviètica. La batalla va tenir lloc entre el 23 d'agost de 1942 i el 2 de febrer de 1943,
  • Explosio de les primeres bombes atomiques de hiroshima i nagasaki

    Explosio de les primeres bombes atomiques de hiroshima i nagasaki
    Creacio de la ONU. -es produïren el 6 (Hiroshima) i el 9 d'agost de 1945 (Nagasaki) per iniciativa del govern dels Estats Units, seguint l'ordre del president, Harry S. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. Aquests actes de guerra representen els únics bombardejos nuclears fins ara. El bombardeig atòmic va ser precedit per un període de sis mesos d'intens bombardeig estratègic amb bombes convencionals sobre 67 ciutats japoneses.
  • Pla Marshall (ajuda econòmica)

    Pla Marshall (ajuda econòmica)
    fue una iniciativa de Estados Unidos para ayudar a Europa Occidental, en la que los estadounidenses dieron ayudas económicas por valor de unos 12 000 millones de dólares de la época 1​ para la reconstrucción de aquellos países de Europa devastados tras la Segunda Guerra Mundial. El plan estuvo en funcionamiento durante cuatro años desde 1948. Los objetivos de Estados Unidos eran reconstruir aquellas zonas destruidas por la guerra, eliminar barreras al comercio.
  • Bloqueig soviètic de Berlín i inici de la Guerra Freda

    Bloqueig soviètic de Berlín i  inici de la Guerra Freda
    és el bloqueig que la Unió Soviètica va imposar a Berlín Oest entre el 24 de juny de 1948 i el 12 de maig de 1949. El bloqueig fou la reacció soviètica a la reforma monetària de les zones d'ocupació occidentals (Berlín Oest inclòs) i va provocar que la ciutat s'hagués d'abastir per aire mitjançant el pont aeri de Berlín.
  • creació de l’OTAN

    creació de l’OTAN
    L'organització del Tractat de l'atlàntic Nord, OTAN, a vegades coneguda també com a l'aliança Atlàntica, és una organització internacional establerta l'any 1949 amb l'objectiu de col·laborar en la defensa en els camps polític, econòmic i militar.
  • Descobriment de la pastilla anticonceptiva

    Descobriment de la  pastilla anticonceptiva
    s un mètode contraceptiu (o anticonceptiu o anticoncepcional) femení que consta d'una pastilla que conté hormones sexuals femenines, que s'administra per via oral i impedeix que l'ovari produeixi òvuls.[1] La seva eficàcia depèn dels estudis realitzats, i pot oscil·lar entre el 0,3 i el 8 embarassos/dona/any.
  • Creació del pacte de Varsovia

    Creació del pacte de  Varsovia
    El Pacte de Varsòvia, oficialment anomenat Tractat d'Amistat, Col·laboració i Assistència Mútua, fou un acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental, en el marc de la Guerra Freda
  • Tractat de Roma

    Tractat de Roma
    es crea la Comunitat Econòmica Europea. Generalment el nom de Tractat de Roma (en singular) és donat al tractat constitutiu de la CEE, mentre que el nom en plural es refereix als dos tractats. Aquests tractats foren signats a la ciutat de Roma el 25 de març de 1957 per part de la República Federal Alemanya, França, Itàlia i els tres països del Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg). Entrà en vigor l'1 de gener de 1958.[
  • C. Barnard efectua el primer transplantament de cor

    C. Barnard efectua el  primer transplantament de  cor
    fou un cirurgià cardiovascular sud-africà que va ser el primer a fer amb èxit un trasplantament de cor entre humans.
  • inici de la guerra dels Sis Dies entre àrabs i israelians

    inici de la guerra dels Sis Dies entre àrabs i israelians
    s'inscriu dintre del conjunt de guerres lliurades entre Israel i els seus veïns àrabs, després de la creació de l'Estat d'Israel (1947) en la Palestina del mandat de Gran Bretanya. Aquesta guerra va tenir lloc entre el 5 i el 10 de juny de 1967 a causa de principalment a dos factors: el moviment de tropes egípcies en la península del Sinaí (el que anticipava una nova agressió contra Israel) i el bloqueig egipci dels estrets de Tiran, entrada natural al port israelià d'Eilat.
  • incorporació del microprocessador als ordinadors

    incorporació del microprocessador als ordinadors
    és un processador miniaturitzat fins al punt de fer possible de tenir un únic circuit integrat amb totes o la major part de les seves funcionalitats
  • crisi del petroli

    crisi del petroli
    va ser una crisi econòmica de llarga durada, iniciada el 1973 a causa de l'alça sobtada dels preus internacionals del petroli, que va comportar una profunda transformació de les estructures econòmiques dels països desenvolupats. Les seues manifestacions més importants van ser la devaluació del dòlar estatunidenc, la reducció de la demanda, la caiguda de la producció i l'increment de l'atur
  • Guerra dell Golf

    Guerra dell Golf
    va ser un conflicte bèl·lic entre Iraq i una coalició de forces de 34 estats sota un mandat de les Nacions Unides i liderades per l'exèrcit dels Estats Units. Les hostilitats, anomenades pels americans Operació Tempesta del Desert, van començar el gener de 1991 i van aconseguir l'objectiu aliat inicial d'expulsar els iraquians de Kuwait. La Guerra del Golf va acabar el 28 de febrer de 1991 amb la rendició de l'Iraq.
  • Els membres de la UE signen el Tractat de Maastricht

     Els membres de la UE signen el Tractat de Maastricht
    es el nom amb què es coneix el Tractat de la Unió Europea (TUE)[1] (el nom ve donat per la ciutat neerlandesa de Maastricht, on se signà l'acord i on es van dur a terme les negociacions finals durant el mes de desembre de 1991). Fou un acord signat el 7 de febrer de 1992[2] pels membres de la Comunitat Europea (CE). Entrà en vigor l'1 de novembre de 1993
  • Guerra a Bosnia Hercegovina

    Guerra a Bosnia Hercegovina
    va ser un conflicte civil armat a l'antiga República de Bòsnia i Hercegovina, que va durar del 6 d'abril de 1992 al 14 de desembre de 1995. La guerra implicava unes quantes faccions ètnicament definides dins de Bòsnia i Hercegovina, cada una de les quals afirmava representar una de les poblacions constitutives del país:
  • primer clon a partir d’una cèl·lula d’un mamífer adult

    primer clon a partir d’una cèl·lula d’un mamífer adult
    és el procés de crear una còpia idèntica de quelcom. El terme clonatge prové de κλών (klon), la paraula grega per dir branca, branqueta, en referència al procés mitjançant el qual es pot crear una nova planta a partir d'una branqueta. En biologia, es refereix col·lectivament als processos utilitzats per crear còpies de fragments. El primer mamífer clonat reeixit a partir de cèl·lules somàtiques fou l'ovella Dolly a l'Institut Roslin d'Escòcia l'any 1996.
  • Unió Econòmica i Monetaria d'Europa

    Unió Econòmica i Monetaria d'Europa
    és l'àrea formada pel conjunt de països, dins de la Unió Europea, que comparteixen un mateix mercat, i una mateixa moneda, l'euro, i on s'executa una política monetària única.
  • Eclosió d’internet i la telefonia mòbil

     Eclosió d’internet i la telefonia mòbil
    és un sistema de comunicació sense fils a través de dispositius desplaçables més enllà d'un entorn local (edifici) que permet l'accés a serveis de telefonia i telemàtica (missatgeria, internet, etc.) universals. El mitjà de transmissió és l'aire, ja que el missatge o conversa es transmet per ones electromagnètiques després d'haver accedit a la xarxa de telecomunicacions homònima (xarxa de telefonia mòbi
  • ocupació israeliana de les ciutats autònomes

    ocupació israeliana de les  ciutats autònomes
    d'aquesta llista són les ciutats d'Israel i assentaments israelians amb estatut de ciutat en l'Àrea de Judea i Samaria (Cisjordània). Jerusalem inclou la part oriental de la ciutat: Jerusalem Est. La llista es basa en l'índex actual de l'Oficina Central d'Estadístiques d'Israel (OCEI). Dins del sistema de govern local d'Israel, a un municipi urbà se li pot concedir un consell municipal, per part del Ministeri de l'Interior,
  • Entrada en circulació de l’Euro

    Entrada en circulació de l’Euro
    és la unitat monetària de dinou dels vint-i-set estats que formen part de la Unió Europea (i també d'alguns de fora de la Unió). Els estats, coneguts conjuntament com la zona euro, són Alemanya, Àustria, Bèlgica, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Portugal i Xipre.