Revolució Russa

  • Diumenge Sagnant

     Diumenge Sagnant
    Va haver una marxa pacífica de protesta a Petrograd, que tenia com a objectiu lliurar al Tsar una petició de millores laborals. La marxa la formaven famílies treballadores senceres. Va ser salvatgement aixafada per soldats d'infanteria i cosacs, col•locats enfront el Palau d'Hivern, corbant-se un milers de vides. Aquesta repressió va provocar una onada de protestes a tota Rússia, trencant així el amor del poble pel seu Tsar, que era qui havia ordenat la matança.
  • Rússia entra a la 1a Guerra Mundial

    Rússia entra a la 1a Guerra Mundial
    L'any 1914 va esclatar la 1a Guerra Mundial i les aliances internacionals que havia portat a terme el govern tsarista amb la Triple Entesa amb Anglaterra i França van portar Rússia a participar des del primer moment en el conflicte. A més, Rússia havia de defensar els pobles eslaus d'Alemanya i Àustria. Aquest fet va provocar que la majoria de les fàbriques es transformessin en indústries de guerra. L'escassetat i la fam es van accentuar i els preus van pujar.
  • Revolució del Febrer

    Revolució del Febrer
    El 23 de febrer, els ciutadans de Petrograd van sortir al carrer per demanar la fi de la guerra, i una millora de les condicions de vida. Aquest moviment es va estendre per altres ciutats de l'imperi i es va convocar una vaga general. Es van formar soviets arreu del país, i aquests van dirigir la revolució.
  • Abdicació del Tsar

    A causa de la forta pressió social provocada per la revolució de febrer i de que la major part de l'exèrcit volia retirar-se de la guerra, el tsar Nicolau II va abdicar i es va establir un govern provisional liderat pel príncep Livov. El govern de Livov es va comprometre a fer reformes polítiques i socials i a convocar una assemblea constituent per decidir el destí polític rus, però es va negar a retirar-se de la guerra.
  • Tesis d'abril

    Les Tesis d'abril són una sèrie de punts exposats pel líder dels bolxevics russos, Lenin, que plantejava la ruptura amb el Govern Provisional. Les tesis van ser exposades en un discurs pronunciat al Palau Táuride el 4 d'abril de 1917, després de la seva tornada el dia abans a Rusia del seu exili a Suïssa. Aquestes tesis postulaven el pas a la segona fase de la revolució: la conquesta del poder per part del proletariat i la pagesia dels soviets.
  • Jornades de Juliol

    Jornades de Juliol
    Hi va haver revoltes dels moviments dels mariners de Kronstadt , que van ser reprimides pel govern.
  • La dualitat de poders

    La dualitat de poders
    Les reformes empreses pel govern provisional no avançaven, i Livov va ser substituit per un socialista moderat partidari d'accelerar les reformes, però no d'abandonar la guerra anomenat Kerenski. El nou govern es va enfrontar amb el soviet de Petrograd i va inicar una forta persecució. A causa del cop d'estat de Kornilov sofocat gràcies a l'ajuda dels bolxevics, aquests van guanyar molta popularitat. Lenin va pendre la iniciativa i va convencer al partit bolxevic de la necessitat d' unarevolució
  • Revolució d'octubre

    Revolució d'octubre
    El 25 d'octubre les forces insurrectes (bolxevics, guàrdia roja i alguns menxevics i esserites) es van apoderar ,de matinada, dels llocs i dels serveis claus de la capital. Es va aconseguir fer l'ocupació del Palau d'Hivern sense necessitat d'obrir foc. Aquest triomf va ser decisiu i el govern va dimitir. La revolució es va estendre a Moscou i als nuclis industrials de Rússia.
    Finalment Lenin pren el poder del govern.