Images

LITERATURA CATALANA

 • Period: Jan 1, 999 to Jan 1, 1500

  SEGLES X-XV

  En aquell moment la societat estava estructura per la piramide estamental , on , hi havien dos grups: els privilegiats( Rei , nobles i clero) i els no privilegiats( pagesos , artesans..). Durant aquesta amplia epoca es van donar temps en el qual hi havien moments molt bons i moments en els que era tot el contari.
 • Jul 1, 1050

  poesia trovadoresca

  poesia trovadoresca
  va nèixer al sud de frança i es va estendre cap a alatres terres com itàlia i Catalunya. Va ser la primera poesía culta en una llengua romànica, reflectia els ideals de la societat feudal( guerra, honor i amor).Van ser tractats pels trobadors. Hi havia tres estils: el trobar lleu, el trobar clus i el trobar ric. El tema principal és l'amor cortès( el trobador es declara vassall de la dama). El trovador usava una senyal, sota la cual ocultava el nom de la dama.
 • Feb 24, 1200

  Llibres de cavalleries

  Llibres de cavalleries
  Els llibres de cavalleries deriven de les novel·les artúriques . Aquest tipus d'obres es caracteritzen per la presència d'elements meavellosos , fantàstics i inversemblants , per les qualitats sobrehumanes , aventuras impossibles ... Els seus personatges són el model de l'ideal cavalleresc.
  Exemple de llibres de cavalleries: Lancelot.
 • Apr 16, 1232

  Ramón Llull

  Ramón Llull
  Ramon Llull , mallorquí , va viure entre el 1232 i 1316 . Important escriptor prolífic i polifacètic, que es va expressar en llatí, en català i en àrab. Als trenta anys va abandonar la vida de cortesà, la poesia trobadoresca, la dona i els fills, per la difondre el que ell anomenava "Art".
  La seva primera obra va ser El Llibre de contemplació en Déu i entre les nombroses obres que va fer , s'en podria destacar "Blaquerna o el Fèlix.
 • Feb 24, 1300

  Guerra Civil a Castella

  Guerra Civil a Castella
  Pedro I , va iniciar una guerra civil contra el seu germanastre Enric de TRastamera per el tron de Castella. França i Gran Bretanya van passar la seva rivalitat a Castella anant cada un a favor de un candidat diferent.
 • Feb 24, 1315

  Petita edad de gel

  Petita edad de gel
  Va ser un etapa que va durar fins al 1317 on va les grans glasades van fer que la gent del camp perdés totes les seves collites. Això va comportar un aepoca de fam per la humanitat.
 • Feb 24, 1348

  LA PESTE NEGRA

  LA PESTE NEGRA
  Epidemia que va patir tota europa i va fer que baixes la població d'una manera molt brusca. Les rates eren les portadores d'aquesta enfermetat i apart la mala higiene dels carres i de les persones ajudava a que la malatia avances. Es caracteritzava per la sortida de taques negres i malestar.
 • Jan 1, 1397

  Ausias March

  Ausias March
  Primer poeta en escriure en llengua catalana. Va donar un gir a la poesia trovadoresca. La seva poesia gira al voltant dels temes del bé i el mal , el bon i el mal amor, el pecat i la virtud, el dolor i la mort i la lluita amb si mateix. L'amor es el tema que més es troba entre les seves poesies. El poeta distingeix tres tipus d'amor: l'honest, el delitable i el cque compon el cos. Té 5 grans cicles, pero els dos primers es consideren més importants: 1) Plena de Seny 2) Llir entre cards.
 • Feb 24, 1400

  Novel·les cavalleresques

  Novel·les cavalleresques
  Les novel·les cavalleresques , són caracteritzats per la falta de elements maravellosos , on els seus protagonistes són molt forts i valents , però en proporció humana , terres conegudes , és a dir , històries creïbles.
  Exemple: Curial e Güelfa
 • May 1, 1400

  Narrativa cavalleresca

  Narrativa cavalleresca
  La narrativa cavalleresca es va escriure durant l'edat mitjana s'inspirava en narracions de fets cavallerescos i també en l'èpica tradicional i en llegendes sobre l'antiguitat grecoromana . Aquests fets originaren dos tipus d'obres: Els llibres de cavalleries i les novel·les cavalleresques.
 • Feb 24, 1413

  Joan Martorell

  Joan Martorell
  Conegut per ser l'autor de Tirant lo Blanc
 • Oct 24, 1447

  Plena de Seny (S.XV)

  Plena de Seny (S.XV)
  Poesia de Ausias March, on recull un amor primerenc. Sembla que estimava molt la dama, i ella en canv, l'estimava poc. Per això els versos són amarats d'enyorança, melancolia i amargor
 • Feb 24, 1490

  Tirant lo blanc

  Tirant lo blanc
  Ha estat definida una novel·la total: de cavalleria, fantàstica... L'obra dividida en 487 capítols narra la història d'un jove caballer i les seves batalles. Destquen sobretot els elements sentimentals i els cavallerescos. Un dels trets més caracteristics és el erotisme. Tirant lo Blanc va representar un trencament amb la narrativa anterior,ja que el protagonista moria , es feria i no era invensible. Tampoc surten animals fantastics com dracs. Es considera la precursora de l a novel·la moderna
 • Mar 31, 1492

  Reconquesta de la Península Iberica

  Reconquesta de la Península Iberica
  Després de l'arribada de els musulmans a la Península Ibèrica al 711, Espanya havia anat perdent territori. En aquest any , els reys catolics van acabr la reconquesta de la `Península recoberant Granada.
 • Oct 12, 1492

  Descubriment D'America

  Descubriment D'America
  Descobriment de America per Cristobal Colon. Això va suposar una abans i un despres en aquella època. Va aportar més riqueses a l'imperi espanyol.
 • Period: Jan 1, 1500 to

  Decadència

  És el període de la literatura catalana que comença amb l'Edat Moderna i dura fins la Renaixença.
  Coincideix amb la castellanització de tota Espanya i amb la unió de la Corona de Castella i la d'Aragó pel casament d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó. Amb aquesta unió es van degenerar les institucions de la Corona d'Aragó, a més de fer desaparèixer la cancelleria reial.
  La decadència va ser contrarestada amb l'esplendor del Segle d'Or de la literatura castellana.
 • Feb 24, 1500

  Llir entre Cards

  Llir entre Cards
  Segon cicle de la poesia d'Ausiàs March .
  Destacat per ser el cicle amorós més ampli , i s'adreça a una sola dama , Teresa. El poeta n'està molt enamorat , però ella no l'estima de veritat . Aquesta situació provoca una forta tensió espiritual i sensual , que duu a terme a pensar només en la mort per aconseguir deslliurar-se de tanta angoixa.
 • Feb 24, 1510

  Cristòfol Despuig (1510-1574)

  Cristòfol Despuig (1510-1574)
  Fou un important escriptor i humanista. Formava part de la noblesa.
  La seva principal obra va ser Los Col.loquis de la insigne ciutat de Tortosa, una obra en prosa catalana escrita en forma dialogada.
 • Feb 24, 1550

  Segle XVI, Renaixement

  Segle XVI, Renaixement
  Durant el segle XVI el moviment literari que es va donar va ser el Renaixement, que donava començament a l'Edat Moderna. S'hi reflectien els ideals del humanisme, i es pretén recuperar l'expressió literària culta i defineix una consciència diferencial catalana a més d'incorporar alguns corrents de la literatura europea com el Romanticisme o el Realisme. Situa l'home com a centre de l'univers i trenca amb la tradició artística de l'Edat Mitjana
 • Francesc vicent

  Francesc vicent
  També conegut com a Rector de Vallfogona, fou un poeta i eclesiàstic català. Va ser el primer gran escriptor de literatura catalana barroca.
 • Segle XVII, Barroc

  Segle XVII, Barroc
  Durant el segle XVII, es va donar el Barroc, un moviment que utilitzava de manera deliberada els recursos de la retòrica, la sintaxi, versificació i tots els recursos del seu art. Responia a la crisi dels dogmes fonamentals del Renaixement: la confiada admiració pels antics i l'optimisme racionalista. Destaca el poeta català Francesc Vicent.
 • Segle XVIII, Neoclassicisme i Il.lustració

  Segle XVIII, Neoclassicisme i Il.lustració
  Durant el segle XVIII van sorgir diversos moviments literaris. Per una part, el neoclassicisme, un moviment estètic, inspirat en l'Antiguitat grecoromana i relacionat amb la Il.lustració, recuperant els models clàssics. D'altra banda, va sorgir l'Il.lustració, un corrent filosòfic i cultural que va néixer a França i es va estendre per tot Europa. Aquest pensament es basava en totalment en la raó, canalitzava els fenòmens i circumstàncies en relació a l'ésser humà.
 • Primera constitució

  Es va firmar la primera constitució espanyola al 1812.
 • XIX, Renaixença

  XIX, Renaixença
  La Renaixença va ser un moviment de recuperació de la llengua i la literatura catalana entre els anys 1840 i 1880, que va prendre consciència progressiva de la identitat llengua i pàtria. Abasta tota la cultura i s’estudia com a moviment i no pas com a època. La Renaixença va produir un canvi molt important en el comportament del poble català envers el seu idioma, juntament amb l’aparició del catalanisme polític que s’enfronta amb el centralisme de Madrid.
 • XIX, Renaixença

  XIX, Renaixença
  GÈNERES I AUTORS:
  1. Poesia:
  - Oda a la Pàtria, la primera poesia romàntica amb dignitat literària d’Aribau- Lo vot complert, el primer poema romàntic en català de Pere Mata.- Oda a Barcelona, L'Atlàntida , Canigó poesia patriòtica de Jacint Verdaguer
  2. Novel·la:
  - Julita de Genís- Lo Coronel d’Anjou de Bofarull- L’escanyapobres, La Febre d’or, La Bogeria, Pilar Prim : de Narcís Oller.
 • XIX, Renaixença

  XIX, Renaixença
 • Period: to

  La Renaixença

  La Renaixença va ser un moviment de recuperació de la llengua i la literatura catalana, que va prendre consciència progressiva de la identitat llengua i pàtria. Abasta tota la cultura, s’estudia com a moviment i no pas com a època. Va produir un canvi molt important en el comportament del poble català envers el seu idioma. La Renaixença fa referència a la recuperació cultural i política que va viure Catalunya al llarg del segle XIX, així com la recuperació de la llengua.
 • Poesia contemporània

  Es basa en el realisme, parlant de temes generals i de persones corrents, amb llenguatge senzill, i amb caràcter narratiu, i en l’avantguardisme i el formalisme.
 • Primera guerra mundial

  Primera guerra mundial
  Primera Guerra mundial , que va acabar al 1917. Les conseqüències d'aquesta guerra van ser molt grans. S'enfrontaven totes les grans potencies mundials dividides en dos bandols.
 • Joan Brossa

  Joan Brossa
  Joan Brossa va ser dramaturg i poeta, l'avantguardista més important de la meitat del segle XX.
  Té moltes obres tant de poesia literaria com de visual i poemes objecte entre d'altres.
 • Gabriel Ferrater

  Gabriel Ferrater
  Va ser poeta, crític literari, traductor i lingüista.
  Té tres obres poètiques recorrides en una de sola, Les dones i els dies. On mostra la realitat personal del poeta.
  Es va suicidar al 1972.
 • Vicent Andrés Estellés

  Vicent Andrés Estellés
  Va ser el poea valencià més important de la segona meitat del segle XX.
  Era periodista i té una obra poètica molt extensa que combina la història, la geografia i la literatura mediterrània.
  Parla sobretot de la mort i el sexe.
 • Miquel Martí i Pol

  Miquel Martí i Pol
  Durant el final dels anys cinquanta va participar en moviments culturals i polítics contra el franquisme.
  Les seves primeres obres van patir diversos problemes.
  A partir del 1970 la tematica va començar a ser més intimista per la malaltia que el va afectar.
  El 1991 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
 • Guerra Civil Espanyola

  Guerra Civil Espanyola
  Va esclatar la Guerra civil espanyola
 • Segona -Guerra Mundial

  Segona -Guerra Mundial
  Segona Guerra mundial que va acabar al 1945. Poc després de que acabes la primera guerra mundial i hi hagues un periode de pos guerra va exclatar la segona guerra per diferents causes , una de les quals, era la derrota de la primera guerra mundial d'un dels vandols.
 • Narcís comadira

  Narcís comadira
  Pintor i poeta.
  La seva poesia era narrativa, parlant dels aspectes de la vida quotidiana ha passat a ser més reflexiva i contemplativa. També hi destaca la ironia.
 • Montserrat Roig

  Montserrat Roig
  Treballava la narrativa literària i la periodística.
  En els seus llibres parla dels joves i les seves grandeses i febleses.
  Va col·laborar en diversos diaris i revistes.
 • Jaume Cabré

  Jaume Cabré
  Era novel·lista i guionista de sèries i progtames de televisió que el van permetre professionalitzar-se com a escriptor i dedicar-se a llegir i escriure.
  Alterna l'estil directe i l'indirecte.
 • Ferran Torrent

  Ferran Torrent
  Era escriptor de novel·la negra (d'intriga, policiaca), fins que va presentar un parell d'autobiografies sobre els seus anys d'adolescència. Les últimes novel·les tornen a ser de l'estil negra.
 • Maria-Mercè Marçal

  Maria-Mercè Marçal
  Escribia poesia i novel·les, i als anys seixanta va començar a publicar les seves primeres obres.
  El 1994 va guanyar el premi Carlemany de novel·la.
  La seva poesia és feminista i encara que també parla de l'amor i la solitud, sempre hi és present.
 • Quim Monzó

  Quim Monzó
  És escriptor de contes, també escriu novel·les, però sobretot articles periodístics.
  Normalment les seves narracions tracten sobre el sentit de l'humor.
 • Narrativa contemporània

  Apareixen nous autors de narrativa, on encara que es van mantenir velles tendències, també en van apareixer de noves, portant a la literatura catalana a una situació de "normalitat".
 • Mort Francisco Franco

  Mort Francisco Franco
  Després de els seus anys com a dictador a espanya , va morir al 1975 als 83 anys.