Latijnsamerika tijdlijn

Latijns Amerika 1945 - heden

  • Period: to

    Augusto José Ramón Pinochet Ugarte

    Pinochet was een generaal en politicus uit Chili. Door een staatsgreep in 1973 met hulp van Amerika werd Pinochet dictator. Zijn politieke visie van neoliberaal en Pinochet zette economische liberalisering ingang in Chili. Ook was hij verantwoordelijk voor de privatisering van de gezondheidszorg en het afschaffen van vakbonden. Door onderdrukkende acties tegen zijn tegenstanders en het ingang zetten van economische ongelijkheid door zijn beleid word hij gezien als een omstreden leider.
  • Period: to

    Fidel Castro

    Fidel Alejandro Castro Ruz was een revolutionair en politicus in Cuba. Van 1959 tot 1976 was hij minister president van Cuba en van 1976 tot 2008 president. Ook was hij eerste secretaris van de communistische partij van Cuba.
    Samen met zijn broer Raul Castro en Che Guevara verzamelde hij een groep revolutionaire en leidde een guerrillaoorlog
    Ook had Castro een alliantie met de sovjet unie wat uiteindelijk leidde tot de Cuba crisis.
  • Period: to

    Che Guevara

    Che Guevara was lid van de revolutionaire beweging van Fidel Castro. Hij bekleedde verscheidene posities in de Cubaanse regering na de revolutie. In 1966 verlaatte hij de regering om revolutie in andere landen te verspreidde. In 1967 werd hij opgepakt door de Amerikaanse CIA. Hij werd kort hierna geëxecuteerd.
    Door vele word hij gezien als een vrijheidsheld.
  • Invoering Embargo door de Verenigde Staten tegen Cuba

    Als gevolg van de hechte relatie tussen Cuba en de Sovjet-Unie stelt de Verenigde Staten een Embargo in tegen Cuba. Dit gebeurde onder President John..F. Kennedy. Door later Presidenten zijn er een aantal wijzigingen geweest voor het vrij reizen over en weer. Als laatste President, Obama, is een deel van het embargo opgeheven welke recent door President Trump teniet is gedaan. Het volledige embargo is nog steeds niet van de baan.
  • Period: to

    De FARC

    De FARC werd in 1964 opgericht. De organisatie kwam voort uit boerenzelfverdedigingsgroepen, die al vanaf de jaren veertig tijdens la Violencia streden tegen de conservatieve Colombiaanse regering. De FARC wilde de Colombiaanse liberaal-conservatieve regering ten gunste van een communistisch bestuur omverwerpen. Begin 2012 startte het Colombiaanse leger, financieel gesteund door de Verenigde Staten, een nieuw en groots offensief tegen de FARC. Na vele onderhandeling is de FARC inactief geworden.
  • Period: to

    De "Vuile Oorlog" van Argentinië

    De Vuile Oorlog (Spaans: Guerra Sucia) is de naam die door de "junta" zelf gegeven werd aan de periode van staatsterrorisme door de militaire dictatuur in Argentinië van 1976 tot 1983. In het proces tegen Miguel Etchecolatz, voormalig politieofficier van de provincie Buenos Aires en uiteindelijk veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, is het grootschalige geweld als genocide gekenschetst
  • Period: to

    Comité van Nationale Wederopbouw

    Nadat de familie Somoza het land decennialang wist te regeren op een uitermate corrupt en dictatoriaal manier werden ze omver geworpen door de Sandinisten, een socialistische guerrillabeweging. Zij vormden een Comité van Nationale Wederopbouw dat het land regeerde tot de Sandinist Daniel Ortega in 1985 president werd. Tot 1990 was hij president. Bij verkiezingen opgevolgd door Violet Barrios de Chamorro. In november 2006 werd Ortega weer herkozen en is tot op heden president.
  • Period: to

    Falkland Oorlog

    De Falkland Eilanden kwamen in 1833 onder Brits gezag te staan ondanks dat ze door Argentinië werden opgeëist. Leopoldo Galtieri die in 1982 aan de macht was probeerde de internationale aandacht van de slechte toestand van zijn land de Falkland Eilanden in bezit te nemen. Groot Brittanie liet dit echter niet toe en middels een Militair ingrijpen waren de eilanden na twee maanden weer onder Brits bewind.
  • De Derde Democratische Periode van Brazilië.

    Na steeds afwisselende periodes van dictatuur en democratie werd Brazilie na 20 jaar (1964-1984) Militaire Dictatuur weer een democratie. In 1984 besloten de militairen dat Brazilie weer een democratie moest worden. Na het opstellen van een nieuwe grondwet is het land tot op heden een democratie. Deze transitie wordt wel de Redemocratização genoemd. (Herdemocratisering)
  • Cuba weer tot Communistische Staat uitgeroepen

    De Grondwet van 1976, die Cuba definieert als een socialistische republiek, werd in 1992 vervangen door een nieuwe grondwet gebaseerd op de ideeën van José Martí, Marx, Engels en Lenin. De grondwet beschrijft de Communistische Partij van Cuba als de "leidende kracht van de samenleving en van de staat"
  • Period: to

    Pink Tide (Draai naar links)

    De Draai naar Links (Pinke Tide of roze getij) is een term die wordt gebruikt in de 21e-eeuwse politieke analyse in de media en elders om de groeiende invloed van linkse partijen te beschrijven in Latijns Amerika. Pink Tide: een golf van progressieve regeringen in Latijns-Amerika. De dictators van de jaren 70 en 80 waren afgezet, corruptie werd aangepakt en de economie groeide. De laatste paar jaar groeit de onrust weer in deze landen als gevolg van een teruglopende economie.
  • Programma van Neoliberale Hervormingen

    In het begin van 1999 overwoog de Argentijnse regering om de economie officieel te dollariseren. Zij onderhandelden met de Noordamerikaanse regering over een gedeeltelijke
    teruggave van de geldscheppinginkomsten, maar de VS wilden niet toegeven aan deze eis. . Op 9 januari 2000 ging Ecuador tot dollarisering over door middel van een decreet van
    Jamil Mahuad, de toenmalige president, die kort daarna afgezet zou worden. De steun van het IMF leidt nu tot vele protesten van het land.
  • Eerst vrouwelijke lesbische burgemeester in Colombia

    De linkse centrumkandidate Claudia Lopez is als eerste vrouw verkozen tot burgemeester van de hoofdstad Bogotá. Lopez is openlijk lesbisch en staat symbool voor de strijd tegen de corruptie. Dit na de eerste lokale verkiezingen sinds de ondertekening van het vredesakkoord van drie jaar geleden tussen de regering en de FARC-rebellen.