Bioscope

L'evolució històrica de la imatge en moviment

 • 500

  INVENCIÓ D'IMATGES EN MOVIMENT

  INVENCIÓ D'IMATGES EN MOVIMENT
  Els precedents de la projecció de la imatge, els trobem en la projecció d'ombres, ja existents entorn de l'any 500 a. de C. a la illa de Java i popularitzades a la Xina, Alemanya i França durant els segles XVIII i XIX.
 • Period: 500 to

  LA INVENCIÓ DEL CINEMA

  La invenció del cinema, des dels seus inicis al 500 aC, fins l'actualitat, fent un repàs a la trajectoria dels Studis Disney.
 • CREACIÓ DE LA LLANTERNA MÀGICA

  CREACIÓ DE LA LLANTERNA MÀGICA
  El s.XVII Atanasius Kircher crea la llanterna màgica basant-se en el disseny de la cambra obscura.
 • EL TAUMÀTROP

  EL TAUMÀTROP
  El taumàtrop: Inventat a París en 1825. Consisteix en un disc amb un dibuix en una cara i un altre dibuix en l'altra cara i dos fils a banda i banda que es giren molt de pressa i, a causa de l’efecte Phi, es percep com una unitat.
 • EL FENAQUISTOSCOPI

  EL FENAQUISTOSCOPI
  El fenaquistoscopi: Inventat per Plateau. Format per un disc amb esquerdes i un dibuix amb moviment seqüencial que es fa girar davant d'un mirall i mirant a través de les esquerdes, es percep el moviment complert.
 • EL ZOÒTROP

  EL ZOÒTROP
  El zoòtrop: S'inspirava en el fenaquistoscopi per donar un moviment cíclic a una imatge dibuixada en una banda i col·locada dins el cilindre del tambor.
 • PRIMERA PEL·LÍCULA

  PRIMERA PEL·LÍCULA
  Roundhay Garden Scene, una pel·lícula experimental d'1,66 segons, filmada per Louis Le Prince l'octubre de 1888 a Leeds, Anglaterra, es reconeix generalment com la primera pel·lícula de la qual es té constància.
 • LA HISTÒRIA DEL CINEMA

  LA HISTÒRIA DEL CINEMA
  La història del cinema comença el 28 de desembre de 1895, data en la qual els germans Lumière van projectar públicament la sortida d'obrers d'una fàbrica francesa a Lió, la demolició d'un mur, l'arribada d'un tren a l’estació de Lió.
 • GEORGES MÉLIÈS

  GEORGES MÉLIÈS
  El mag i propietari d'un teatre parisenc, Georges Méliès, va començar i exhibir pel·lícules el 1896. Els seus films aprofitaven els trucs de màgia i il·lusionisme, i juntament amb alguns trucs cinematogràfics i efectes especials descoberts pel propi Méliès, com l'stop motion, van crear tota una sèrie de pel·lícules fantàstiques i precursores de la ciència-ficció
 • WALTER ELIAS DISNEY

  WALTER ELIAS DISNEY
  Va ser un productor, director, guionista i animador nord-americà; Figura cabdal de la història del cinema d'animació infantil, està considerat una icona internacional gràcies a les seves importants contribucions a la indústria de l'entreteniment durant gran part del segle XX, famós per personatges com l'Ànec Donald o Mickey Mouse. Va fundar amb el seu germà Roy O. Disney la companyia Walt Disney Productions.
 • LAUGH-O-GRAM FILMS

  LAUGH-O-GRAM FILMS
  Al 1922 va fundar l'empresa Laugh-O-Gram Films, Inc. Dedicada a relitzar curtmetratjes animats basats amb contes de fades populars i relats per a nens, com per exemple la Ventafocs i el Gat amb botes.
 • BLANCANEUS I ELS SET NANS

  BLANCANEUS I ELS SET NANS
  Al 1934, va iniciar-se a l'aventura volguent fer llargsmetratges, començant per la mítica pel·lícula de Blancaneus i els set nans, i aquest projecte, es va prolongar fins al 1937; la van batejar com "la bojeria de Disney".
 • NOUS ESTUDIS A BURBANK

  NOUS ESTUDIS A BURBANK
  L'èxit de la Blancaneus permetre a Disney construir uns nous estudis a Burbank, que es van inaugurar el 24 de desembre de 1939. Al 1940, els estudis van produir dos llargmetratges més: Pinotxo i Fantasia. La segona, en concret, constituïa una aposta bastant arriscada: sense un argument unitari, consistia en la posada en imatges animades de vuit peces de música clàssica. Alhora, seguien creant-se nous curts de les estrelles de la casa (Mickey, Donald, Goofy i Pluto).
 • NOVA PRODUCCIÓ

  NOVA PRODUCCIÓ
  A finals de la dècada de 1940, l'estudi s'havia recobrat prou com per continuar amb la producció de noves pel·lícules: La Ventafocs va ser el primer autèntic llargmetratge produït pels estudis Disney des de Bambi, el 1942. seguit d'Alícia al país de les meravelles i Peter Pan. Tots dos films van ser molt criticats per edulcorar les obres originals, descartartant tots els seus elements pertorbadors i convertint-les en faules intranscendents i innòcues.
 • TEMPS DE GUERRA

  TEMPS DE GUERRA
  Tot i que Pinotxo i Fantasia no van aconseguir l'èxit extraordinari de Blancaneus, varen provar sort amb la tendresa de Dumbo, la producció no va poder ser detinguda per la vaga, es va estrenar finalment a l'octubre de 1941 i va ser un gran èxit, convertint-se en una important font d'ingressos per l'estudi.
 • CRISIS ALS ESTUDIS

  CRISIS ALS ESTUDIS
  No obstant això, els estudis van travessar una època de certa estretor econòmica. Els films propagandístics no generaven beneficis, i Bambi, el següent llargmetratge de Disney, no va produir els resultats desitjats quan es va estrenar a l'agost de 1942.
 • LLARGMETRATGES D'ÈXIT

  LLARGMETRATGES D'ÈXIT
  En la vida de Disney, el departament d'animació crear diversos llargmetratges d'èxit: La dama i el vagabund (a Cinemascope, 1955), 101 dàlmates (1961), La bella dorment (en Super Technirama 70mm, 1959), i Merlín l'encantador (1963). Entre moltes altres.
 • ÈXITS

  ÈXITS
  En els principis dels anys seixanta, l'imperi Disney va ser un gran èxit, i Walt Disney Productions es va consolidar com l'empresa més important dedicada a l'entreteniment familiar del món. Després de dècades d'intents, Disney va aconseguir finalment els drets dels llibres de PLTravers sobre una institutriu amb poders màgics, i el 1964 es va estrenar la pel·lícula Mary Poppins, que combinava animació i acció real, i va ser un altre dels grans èxits de la factoria Disney.
 • LA MORT DE WALT DISNEY

  LA MORT DE WALT DISNEY
  Walt Disney va morir el 15 de desembre de 1966 a causa d'un càncer de pulmó.
 • L'ACTUALITAT DE DISNEY

  L'ACTUALITAT DE DISNEY
  Actualment, el petit estudi d'animació que el 1923 van fundar Walt i Roy Disney s'ha convertit en una de les empreses en l'àmbit de l'entreteniment, amb ingressos anuals de 36.000 milions de dòlars. The Walt Disney Company gestiona divuit parcs d'atraccions, trenta-nou hotels, vuit estudis cinematogràfics, onze canals de televisió per cable i un terrestre.
 • L'ACTUALITAT DE DISNEY 2

  L'ACTUALITAT DE DISNEY 2
  Walt Disney Pictures, l'estudi cinematogràfic més important propietat de l'empresa, continua produint llargmetratges d'animació, a un ritme aproximat d'un per any. A més, al maig de 2006 The Walt Disney Company va adquirir els estudis d'animació Pixar, les pel·lícules, distribuïdes per Disney, havien aconseguit en anys anteriors un èxit més gran que les produïdes per Walt Disney Pictures.