Video cine 10

Evolució històrica de la imatge en moviment

By Altear
  • Fenaquistoscopi

    Fenaquistoscopi
    Va ser la primera joguina òptica, inventada el 1832 per Joseph Plateau i Simon von Stampfer, que permet reproduir imatges en moviment mitjançant l’efecte de la persistència retinal. És un aparell format per dos discos, un amb vàries ranures que és per on s’observa el segon disc, el qual hi ha una sèrie de dibuixos que descomponen la fase d’un moviment. En mirar per una d’aquestes ranures estant davant un mirall i fent-lo rodar es crea la il·lusió de moviment.
  • Zoòtrop

    Zoòtrop
    Aquesta joguina òptica inventada per William George Horner al 1834, consisteix en una caixa cilíndrica giratòria dins la qual hi ha una sèrie de figures que es poden mirar a través d’unes ranures fetes a la paret de la caixa, de manera que fan l’efecte d’estar en moviment gràcies al fenomen de la persistència retinal que crea aquesta il·lusió. Estava inspirat en el fenaquistoscopi però, el zoòtrop permetia que vàries persones el contemplessin alhora.
  • Muybridge

    Muybridge
    Eadweard Muybridge va ser un fotògraf i investigador britànic. Els seus experiments sobre la cronofotografia van servir de base per a la posterior invenció del cinematògraf. El seu experiment més conegut és “Horse in Motion”, resolt en 1872, amb el qual va demostrar que els cavalls quan van al galop, no toquen el terra amb cap pota durant un instant.
  • Étienne Jules Marey

    Étienne Jules Marey
    Va ser un científic i cronofotògraf francès. Considerat pioner de la fotografia i influent en la història del cinema. Marey va ser l’inventor del fusell fotogràfic en 1882, que permetia capturar un moviment continu en una sola placa, a 12 fotogrames per segon i en temps d’obturació de 1/700 s. Va ser el primer invent a captar imatges en moviment en una mateixa placa cromatogràfica, utilitzant un obturador mecànic i va permetre estudiar fàcilment el moviment de vàries aus i del cos humà.
  • Quinetoscopi

    Quinetoscopi
    El dispositiu era un aparell destinat a la visió individual de bandes d’imatges contínues però sense la possibilitat de projectar-se en una pantalla. El visor individual es posava en funcionament introduint una moneda que activava el motor elèctric i oferia una visualització d’uns vint segons. Va ser patentat per Thomas Alva Edison, l’any 1891.
  • Cinematògraf

    Cinematògraf
    És un aparell capaç de filmar i projectar imatges en moviment, inventat pels germans Lumière l’any 1895. Va ser la primera màquina capaç de projectar pel·lícules de cinema, així vaires persones podien gaudir d’aquelles imatges simultàniament. El seu funcionament es basava en l’efecte de la persistència de les imatges sobre la retina de l’ull humà. El cinematògraf utilitzava una pel·lícula fotogràfica perforada de 35 mil·límetres.
  • D.W.Griffith

    D.W.Griffith
    David Wark Griffith va ser un director de cinema estatunidenc. Se’l considera el pare del cinema modern, creador del llenguatge cinematogràfic utilitzant recursos expressius com el primer pla, pla al detall, la transició d’una escena a l’altre, el flashback, la introducció, etc, i també en els moviments de la càmera amb intel·ligència i va innovar en la il·luminació d’exteriors i interiors.
    El seu film més destacat i amb molta repercussió va ser “The Birth a Nation” (1915).
  • Hollywood

    Hollywood
    Hollywood va ser un poble desconegut situat al nord-oest de Los Angeles fins que es van establir allà els estudis cinematogràfics i es va convertir en el centre mundial més famós del cinema. El primer estudi es va fundar en 1911, durant aquest any es van establir 15 estudis més, així el districte de Hollywood ha anat creixent fins a l’actualitat i ha estat anomenat “La Meca del cine”. S’hi allotgen estudis de productores de gran prestigi com Paramount, Columbia, Universal, 20th Century Fox, etc.
  • Charles Chaplin

    Charles Chaplin
    Considerat una de les estrelles més importants dels primers temps de Hollywood. L’actor, humorista, compositor, productor, guionista, director, escriptor i editor britànic va ser molt popular en el cinema mut gràcies a les múltiples pel·lícules que va realitzar amb el seu personatge Charlot. Chaplin va arribar a Hollywood a la primavera de 1913 i un any després ja va estrenar la seva primera pel·lícula “Making a Living”, i en aquest mateix any va rodar 35 films més.
  • Technicolor

    Technicolor
    Nom que va rebre el procés químic fotogràfic que va aconseguir introduir el color en els fotogrames de les pel·lícules. Aquest nou sistema de filmació, inventat en 1916, generava tres pel·lícules simultànies amb un filtre de color diferent cada una, que posteriorment combinats recreaven els colors reals de la imatge reproduïda.
    Les primeres pel·lícules a color més exitoses van ser “Gone with the Wind” i “The Wizard of Oz”.
  • Alfred Hitchcock

    Alfred Hitchcock
    Va ser un director de cinema i productor britànic. Alfred va començar a apassionar-se i es va introduir en el món del cinema cap al 1920 que va treballar com a dissenyador de rètols per als famosos jugadors Lasky de la Paramount. Va ser pioner en moltes de les tècniques que caracteritzen els gèneres cinematogràfics del suspens i el thriller psicològic. Hitchcock es va traslladar a Hollywood després de ser considerat el millor director d’Anglaterra.
  • Cinema 3D

    Cinema 3D
    El primer sistema de cinema en 3D que es va patentar va ser en 1890 per William Freese-Greene però no va ser fins a 1922, que es va poder veure la primera pel·lícula en 3D (“The Power of Love”) en sales comercials utilitzant el sistema de dos projectors. Fins als anys 50 no van arribar les pel·lícules en 3D a color. Els sistemes han anat evolucionant fins a l’actualitat, que comptem amb el sistema IMAX 3D que s’utilitzen dues lents de la càmera per representar als ulls dret i esquerre.
  • Televisió

    Televisió
    És un sistema per a la transmissió i recepció d’imatges en moviment i so a distància, aquesta transmissió pot ser efectuada mitjançant ones de ràdio o per xarxes especialitzades de televisió per cable. Les primeres emissions públiques de televisió les va efectuar la BBC a Anglaterra en 1927. Així ha anat evolucionant amb millores i noves possibilitats fins a l’actualitat que optem amb televisions d’alta definició, possibles de connectar a la xarxa, opció de visualitzar en 3D, etc.
  • Cinema sonor

    Cinema sonor
    Fa referència a les pel·lícules que ja portaven el so incorporat sincronitzat amb la imatge. Inicialment s’enregistrava el so per una banda i les imatges per altres, o sigui amb dos aparells individuals, i posteriorment es reproduïa a la vegada. El primer llargmetratge presentat originalment com una pel·lícula sonora va ser “El cantant de jazz”, estrenada l’octubre de 1927.
  • Oscars Awards

    Oscars Awards
    Anteriorment coneguts com “Academy Awards”, són un conjunt de premis per mèrits artístics i tècnics a la indústria cinematogràfica americana, que anualment atorga l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques. Els guanyadors de les diferents categories reben una estatueta xapada en or. És la cerimònia d’entrega de premis més antiga en els mitjans de comunicació,i aquesta es transmesa en viu anualment per més de cent països.
  • Orson Welles

    Orson Welles
    Va ser un actor, director, guionista i productor de cinema nord-americà. Considerat un dels artistes més versàtils del segle XX en el camp del teatre, la ràdio i el cinema, va aconseguir l’èxit als 23 anys gràcies a l’obra radiofònica “La guerra dels mons”, que va causar commoció als Estats Units quan molts oients del programa van pensar que es tractava d’una retransmissió veritable d’una invasió extraterrestre.
  • Norman McLaren

    Norman McLaren
    Va ser animador i director de cine, reconegut pels seus treballs en el National Film Board of Canada. McLaren és famós pels seus experiments amb la imatge i el so, en dibuixar directament sobre la pel·lícula, fins i tot la banda sonora. Va utilitzar recursos com raspar el cel·luloide per provocar nous sons òptics. “Neighbours” és la seva pel·lícula més famosa, i per la qual va guanyar innombrables premis arreu del món.
  • Neorealisme italià

    Neorealisme italià
    Moviment cinematogràfic italià que va sorgir a l’acabament de la Segona Guerra Mundial i del feixisme, amb l’objectiu de reflectir el dia a dia de la gent treballadora del país. Algunes productores decidien no contractar actors professionals i utilitzar localitzacions i il·luminacions reals per tal d’apropar-nos més a la realitat. Aquest moviment va durar fins cap al 1952, quan el profund canvi econòmic, polític i social que experimentà el país va canviar les orientacions cinematogràfiques.
  • Nouvelle vague

    Nouvelle vague
    És un moviment creat per un grup de nous cineastes francesos a finals de la dècada de 1950. Aquests joves autors van reaccionar contra les estructures i limitacions que el cinema imposava fins a aquest moment, demanant com a màxima aspiració la llibertat d’expressió, narrativa i tècnica en el cinema.
  • Saul Bass

    Saul Bass
    Va ser un dissenyador gràfic i cineasta, conegut principalment pel disseny de títols d’entrada per a pel·lícules i cartells de cinema, també va destacar per ser el creador del disseny d’algunes de les identitats corporatives més importants dels Estats Units.
    Bass va utilitzar diferents tècniques pels projectes cinematogràfics, així com; animació de retalls, muntatge, acció real i disseny de noms. És l’autor dels cartells de cinema “Psicosis”, “Vertigen”, “Exodus”, etc.
  • Vídeoart

    Vídeoart
    És tracta d’un moviment artístic sorgit als Estats Units i Europa cap al 1963 i que encara actualment segueix vigent. Es basa amb imatges en moviment i s’adapta amb vídeos i/o àudio. Així el Videoart pot prescindir d’actors, diàleg y narrativa i el seu objectiu consisteix en la investigació de les possibilitats artístiques de la televisió, com el color, la brillantor i el moviment, i el vídeo, tant en la reproducció instantània com al muntatge.
  • Videoclip

    Videoclip
    És una peça curta de vídeo que s’ha popularitzat molt en Internet en els últims temps. Generalment va associat a la representació o interpretació visual d’una cançó. YouTube és un dels portals més utilitzats per a la visualització de videoclips. Es diu que The Beatles va ser el primer grup a crear un videoclip, com que no podien assistir a tots els programes de televisió als quals eren convidats, el 1966 van decidir produir vídeos per acompanyar la música de les cançons.
  • Internet

    Internet
    Va aparèixer en 1969 quan el Departament de Defensa dels EUA va desenvolupar ARPANET, una xarxa d’ordinadors creada durant la Guerra Freda que tenia com a objectiu eliminar la dependència d’un Ordinador Central, i així fer molt menys vulnerables les comunicacions militars nord-americanes. Així van desenvolupar una forma d’enviar i rebre informació basada en paquets commutats. La World Wide Web ha estat un dels serveis que més èxit ha tingut en Internet.
  • Video mapping

    Video mapping
    És una tècnica que consisteix en projectar imatges sobre d’objectes, edificis o estructures de grans dimensions. Aquest tipus d’imatges solen ser animades (en 2 i 3D) i vénen acompanyades de música o sons. Aquest tipus de projeccions se solen realitzar en edificis històrics o monuments. El vídeo mapping té els orígens a Xina, ja que aquí es realitzava l’espectacle de representacions de les ombres xineses.
  • Realitat virtual

    Realitat virtual
    És un sistema informàtic que genera en temps real representacions de la realitat, que no són més que il·lusions, ja que es tracta d’una realitat perceptiva sense cap suport físic i que únicament es dóna en l’interior dels ordinadors. L’aplicació de la realitat virtual, inicialment està centrada en l’àmbit de l’entreteniment i els videojocs, però s’ha estès a molts altres camps, com la medicina, l’arqueologia, la creació artística, l’entrenament militar o les simulacions de vol.
  • Kyle Cooper

    Kyle Cooper
    És director i dissenyador de seqüències de títols de pel·lícules i sèries. Ha produït i dirigit més de 350 seqüències d’efectes visuals i de títols principals en una àmplia gamma de pel·lícules i diversos mitjans de difusió, destacant “Spider Man”, “The Mummy”, “The Incredible Hulk”, “Final Destination 5” i “The Walking Dead”. Ha guanyat cinc nominacions al premi Emmy i una victòria pel seu treball en els 81 Premis Anuals de l’Acadèmia.
  • Mòbil intel·ligent

    Mòbil intel·ligent
    Actualment conegut amb el terme anglès “smartphone”. Es tracta d’un telèfon mòbil amb capacitats d’ordinador de butxaca i amb un sistema que permet la instal·lació de programes per incrementar les seves possibilitats com la connectivitat a internet, gestió de correus, videojocs, agenda electrònica, xarxes socials, etc. El terme “telèfon intel·ligent” no va aparèixer fins al 1997 quan la companyia Ericsson va descriure el seu prototip GS 88 “Penelope” com a tal.
  • YouTube

    YouTube
    Plataforma web dedicada a compartir i visualitzar vídeos. Va ser creat en 2005 per tres antics empleats de PayPal, tot i que a l’any següent va ser adquirit per Google a canvi de 1650 dòlars. Actualment és la plataforma audiovisual d’aquest estil més important i que concentra més usuaris. S’hi poden trobar vídeos tant de temàtica informativa, com videoclips musicals, d’entreteniment, etc.