Unknown 1

CAPTAR LA IMATGE: De l'inici a l'era digital

  • 1027

    Al-Hazen

    Al-Hazen
    «el pare de l'óptica» Alhazen és considerat un dels físics més importants de l'Edat Mitjana. Els seus treballs fonamentals es van referir a l'òptica geomètrica. Va dur a terme també diversos estudis referits a la reflexió i la refracció de la llum, a l'origen de l'arc iris i a l'ocupació de les lents, a través de la denominada cambra fosca.
  • 1490

    Leonardo da vinci

    Leonardo da vinci
    Va impulsar el desenrotllament de la cambra fosca utilitzant-la per a aprofundir en el funcionament de la visió i de la llum. Es pot concloure que Leonardo da Vinci va ser el primer a afegir una lent a l'orifici per on entra la llum, a fi d'obtindre imatges més nítides
  • Zahn

    Zahn
    Johann Zahn (1631-1707) va ser un monje, autor d'Oculus Artificialis Teledioptricus Sive Telescopium (Würzburg, 1685) . Esta obra conté moltes descripcions i diagrames, il·lustracions i esbossos tant de la cambra fosca i llanterna màgica. La primera càmera fotogràfica, va ser creada per Zahn en 1685, encara que seria quasi 150 anys abans de que la tecnologia arribara a un punt en què fóra possible construir-la.
  • Niepce

    Niepce
    Les primeres fotografies, anomenades heliografies van ser realitzades cap al 1827 per Niepce que va aconseguir una imatge mitjançant la utilització de la càmera obscura. Es tractava de fotografies de possitiu directe. Va fer la primera foto que es conserva.
  • Jose Plateau

    Jose Plateau
    El 1829 publicà els seus primers estudis sobre els efectes de la persistència de les imatges a la retina.
    Tres anys més tard, el 1832, construí un aparell que produïa la il·lusió de moviment i que anomenà Fenaquistoscopi. Constituïa el primer dispositiu capaç de crear la il·lusió d'una imatge en moviment a partir d'una seqüència d'imatges fixes.
  • William George Horner

    William George Horner
    William George Horner (1786-1837) fou un professor i matemàtic aficionat anglès, conegut per haver estat l'inventor del zoòtrop sota el nom de Daedaleum. És una joguina òptica inventada per William George Horner el 1834 i distribuït el 1867. Es basa en el fenomen de la persistència de la visió o persistència retinal per crear la il·lusió de moviment, i funciona col·locant una seqüència d'imatges que mostra les diferents fases del moviment dins el cilindre del tambor.
  • Daguerre

    Daguerre
    En el 1832 el diorama va ser un espectacle visual dissenyat per Daguerre en el qual es mostraven unes imatges de paisatges naturals, interiors de capelles o altres vistes que incloïen moviments com el dels núvols o el d'un sol que en passar canvia les tonalitats del paisatge. En 1839 El daguerreotip el seu invent més important no permetia obtindre còpies, ja que feia una imatge positiva única. A més, els temps d'exposició eren llargs i el vapor de mercuri era molt tóxic.
  • Talbot

    Talbot
    Va patentar al 1842 els dibuixos fotogénics aquestos es basen en Aquestos es basen en posar elements naturals (pedres, flors,..) per damunt de plaques de metall, deixant que la seua ombra produïsca un contrast de color. Al 1841 el calotip. Aquest aparell va revolucionar el món de la fotografia perque permetia fer fotografies en negatiu i fer cópies d'aquestes fotografies posteriorment
  • James Clerck Maxwell

    James Clerck Maxwell
    Maxwell va presentar la primera demostració de fotografia en color del món pel principi d'anàlisi i síntesi de tres colors. *Aplicant tres filtres de colors un roig, un vert i un blau a una foto en blanc i negre.
  • Edward Muybridge

    Edward Muybridge
    1873 va produir unes imatges, en les quals va ser possible reconèixer la silueta d'un cavall. Aquesta sèrie de fotografies mostrava les quatre potes del cavall per sobre del sòl, totes en el mateix instant de temps. . Va inventar un aparell que utilitzava la llum per a projectar imatges seqüenciant-les mitjançant l'ús d'un disc de cristall, invent al que va batejar amb el nom de zoopraxiscopi.
  • Charles-Émile Reynaud

    Charles-Émile Reynaud
    Charles-Émile Reynaud fou un inventor i pioner del cinema d'animació francès que va perfeccionar el zoòtrop i va inventar el praxinoscopi el 1877.El praxinoscopi està format per un tambor giratori, un cilindre central immòbil envoltat de miralls acoblats i una tira de 12 dibuixos fixada a la part interior del tambor que componen un moviment cíclic; de manera que quan gira el tambor, si es mira un dels miralls de l'interior, la successió d'imatges crea la impressió de moviment.
  • Marey

    Marey
    La pistola cronofotogràfica de Marey es va fer el 1882. Aquest instrument és capaç de prendre 12 fotografies per segon, i el més interessant és que tots els marcs s'enregistren en el mateix quadre. Fent servir aquestes imatges estudiava animals. Alguns ho anomenaven el "zoològic d'animació" de Marey.
  • George Eastman (Kodak)

    George Eastman (Kodak)
    La càmera Kodak introduïda l'any 1888 als Estats Units d'Amèrica és el model original de càmera fotogràfica creada per George Eastman. La Kodak era una càmera caixa amb forma de paral·lelepípede. Estava dissenyada de manera que a la seva part superior tenia una clau giratòria, en un dels costats el botó per activar l'obturador i en la part frontal la lent de la càmera La Kodak de 1888 va utilitzar una sèrie de eslògans publicitaris que van aconseguir popularitzar la marca.
  • Thomas A. Edison

    Thomas A. Edison
    Thomas A. Edison va ser un inventor d'Estats Units que va crear molts aparells importants. Va ser un dels primers inventors que va aplicar els principis de la producció en massa a la invenció. Fou el precursor del projector de pel·lícules modern desenvolupat per Thomas Edison. La funció principal de l'aparell era reproduir imatges en moviment, les quals es visionaven a través d'una pantalla d'augment, prèviament dipositant una moneda i de forma individual.
  • Germans Lumière

    Germans Lumière
    Van ser uns físics, inventors i treballadors industrials francesos. Reconeguts per la invenció del cinematògraf, el qual va ser fruit de la combinació de diferents invents anteriors (càmera fotogràfica, fusell fotogràfic, pel·lícula de 35 mm, llanterna màgica, etc.). El cinematògraf, domina quatre tècniques fonamentals. La fotografia, la projecció, anàlisi del moviment, síntesi moviment.
  • George Meliès

    George Meliès
    Va ser director del teatre Robert Houdin de Paris, mag il·lusionista, director de teatre i director de cinema. És considerat un dels pioners a crear efectes especials al cinema i el constructor del primer estudi de cinema a Europa. Méliès introduí al cinema la màgia i la ficció i, per fer-ho, utilitzà un gran nombre d'efectes especials creats per ell mateix.Stop trick, Fosa, sobreimpressió, escenes de transformació desaparicions, aparicions, objectes que es mouen sols, personatges voladors...
  • Oskar Barnack

    Oskar Barnack
    Va ser un inventor i fotògraf alemany que va construir, al 1913, la primera càmera fotogràfica de 35 mm anomenada Leica a Ernst Leitz Optische Werke (la fabrica Leitz) a Wetzlar. Entre 1913 i 1914 va adaptar per a ús fotogràfic el format de la pel·lícula de 35 mm que s'utilitzava al cinema construint la primera càmera fotogràfica de format petit. Els rodets de pel·lícula perforada al lateral permetien realitzar un major nombre de fotos sense la necessitat de canviar de placa a cada fotografia.
  • Robert J. Flaherty (Nanook of the North)

    Robert J. Flaherty (Nanook of the North)
    És una pel·lícula muda de l’any 1922 escrita i dirigida i produïda per Robert J. Flaherty amb gent de l’ètnia esquimal altrament, i preferiblement, dits inuit. Està rodada a l'àrtic del Canadà. La pel·lícula és considerada com el primer documental del cinema, encara que s'ha criticat al seu autor per fer-hi ús d'escenes preparades
  • Alan Crosland (El cantor de jazz)

    Alan Crosland (El cantor de jazz)
    És el primer llargmetratge comercial amb so sincronitzat. Va ser dirigit per Alan Crosland i es va estrenar el 6 d'octubre de 1927. Aquesta pel·lícula va tenir dues versions posteriors. Al 1996, la pel·lícula va ser considerada "cultural, històrica i estèticament significativa" per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units i seleccionada per a la preservació al National Film Registry.
  • Televisió

    Televisió
    És un sistema de telecomunicació per a l'emissió i per a la recepció de sons i d'imatges en moviment a distància. La prehistòria de la televisió arrenca, en sentit estricte, dels descobriments tècnics més elementals que van fer possible la transmissió a distància de la imatge en moviment.En un principi la television utilitzava la pel.lícula fotoquímica, per a registrar imatges, però utilitzarà un suport magnetic que els permet registrar imatge i so de forma conjunta.
  • El videogravador

    El videogravador
    És un sistema de registrament i de reproducció d’imatge i so que ha sustituït al cinema, sobretot, als cicuits domèstics.
    1970 a la venda, videogravadores a bon preu per al public, que no necessitaven coneixements tècnics molt complexes. El material visual gravat es guardava en xicotetes caixes amb bon nivell de reproducció. Ampex introdujo la primera grabadora de cinta de vídeo comercialmente exitosa en 1956.