1826

Història de la fotografia

 • 1500

  Cambra obscura

  Cambra obscura
  Antigament coneguda com a “caixa màgica”, la cambra obscura és capaç d’obtenir la projecció plana d’una imatge sobre la part de la seva superfície interior: la llum pot projectar una imatge inversa a un suport, entrant per un petit orifici.
  s. IV a.C. Aristòtil va ser un dels filòsofs que es va plantejar aquesta qüestió.
  s. XV Leonardo Da Vinci va ser el primer en realitzar una descripció per complet de la càmbra obscura.
 • Primera fotografia (heliografia)

  Primera fotografia (heliografia)
  Aquesta va ser feta per al científic francés Nicéphore Niepce, va obtenir les primeres imatges fotogràfiques inèdites, a través de la cámara oscura. És la fotografia més antiga que es conserva. La imatge és una reproducció del que veia desde la seva habitació, per fer-la va tardar 8 hores. Niepce va anomenar aquesta nova tècnica de captar imatges com a heliografia.
 • Daguerrotip

  Daguerrotip
  Louis Daguerre entra amb contacte amb Niepce per perfeccionar la fixació de la imatge produïda per la cambra obscura, per obtenir una millor qualitat d’imatges i amb més lluminositat. Daguerre, amb ajut d’un químic, crea un nou mètode fotogràfic, el daguerrotip. Ell no explica com ha fet les fotografies, sinó que les ensenya. Aquest nou mètode fa les fotografies amb 15-20 minuts. Al 1839, l’estat francès li compra el daguerrotip per 3000 francs.
 • Calotip

  Calotip
  A part de Niepce i Daguerre, hi havien més químics que volien aconseguir plasmar la realitat, un d’ells és William Fox Talbot. Talbot va crear un nou sistema que no es basava amb planxes de metall, sinó amb paper sensible i el va anomenar el calotip.
 • Fotografia de viatges

  Fotografia de viatges
  Daguerre es va aliar amb un òptic i va treure el primer kit fotogràfic, és a dir, la primera camara comercial de la historia. Aquest kit fotogràfic costava 200 francs, tothom volia ser el primer en fer una foto, d’una platja, d’un moviment...
 • Primer fotògraf de guerra

  Primer fotògraf de guerra
  Fenton és considerat el primer fotògraf de guerra per les seves obres a la Guerra de Crimea. Fenton, després de visitar la Gran Exposició en Hyde Park a Londres, va quedar impressionat amb les fotografies que estaban allà. Per això se’n va anar a Paris, per aprendre el procés del calotip.
 • Primera fotografia aeria.

  Primera fotografia aeria.
  Gaspard-Félix Tournachon, més conegut com Nadar, es va dedicar a retratar a la gent famosa com escriptors, pintors, cantants... El seu estudi s’especialitzava a fer retrats psicològics, és a dir, que el retrat parles d’aquest mateix (del retratat). Buscaven que les fotografies parlessin. Nadar també va fer la primera fotografia aerea, realitzada amb una càmera fotogràfica des d’un globus aerostàtic.
 • Primera fotografia en color

  Primera fotografia en color
  L'escocés James Clerk Maxwell va captar una fotografia composta per tres imatges en blanc i negre, cadascuna de les quals va ser presa a través d’un filtre de color vermell, verd i blau. Les transparències que es veuen d’aquest procés són projectades a través de tres filtres similars per crear la fotografia a color.
 • Gelatinobromur de plata

  Gelatinobromur de plata
  Creat per R.L.Maddox i millorat per Charles I. Bennett. És un preparat de gelatina i bromur d’argent, molt sensible a la llum. El procés consisteix en utilitzar una placa de vidre, on a sobre d’aquesta s’estén una solució de bromur de cadmi, aigua i gelatina sensibilitzada amb nitrat d’argent. Quan Charles I. Bennett va millorar-la, va aconseguir que el temps d’exposició fos més curt.
 • Escopeta fotogràfica

  Escopeta fotogràfica
  Étienne-Jules Marey va ser un metge, fotògraf i investigador francés. Va fundar un petit laboratori a Paris, on estudiava la circulació de la sang. Va publicar els seus resultats i va despertar l'interès Eadweard Muybridge a fer les seves investigacions a través de la fotografia. Marey va quedar admirat amb els resultats de Muybridge, això va fer que estudies fotografia. Al 1882 va perfeccionar la escopeta fotogràfica.
 • Cinematògraf

  Cinematògraf
  Els germans Lumière van crear un aparell que servia com a camera i com a projector: el cinematògraf. Llavors, el 13 de febrer de 1895, el cinematògraf va ser legalitzat. Després d’un temps, els Lumière van decidir a fer una exhibició comercial de les pel·lícules que havien fet. D’aquesta manera, es va convertir en la primera projecció pública del cinematògraf amb pagament d’entradas.
 • Autochrome

  Autochrome
  L’autocrom va ser el primer sistema de fotografia en color, patentat pels germans Lumiere. Els germans Lumiere volien aconseguir un sistema definitiu per a la fotografia en color. Van fer moltes combinacions químiques fins trobar la matèria primera per al seu futur invent, la plata. Va retallar plaques dels colors primaris llum fins fer farina molt fina, les va afegir a una placa fotogràfica i ho va enganxar tot. Les fotografies resultants van ser anomenades autocroms.
 • Leica

  Leica
  Creada per Oscar Barnack, qui abans treballava com a dependent de la fàbrica alemana d’òptica leit, aquesta càmera de 35 mm. requeria d’una pel·lícula petita, ja que en un principi estava disenyada per al cinema. Gràcies a la seva petita grandària i el seu petit cost, es va fer famosa entre els fotògrafs professionals.
 • Polaroid

  Polaroid
  Edwin H Land va evolucionar un sistema de fotografia instantània, en la qual el resultat que s’obtenia era una còpia en paper d’una fotografia presa segons abans. Va desenvolupar el primer filtre polaritzador sintètic. Al 1932 va fundar els laboratoris Land-Wheelwright on, al 1935, es va anomenar Polaroid. Al 1937 va començar la comercialització del producte. Aquesta va ser un gran èxit.
 • Agència Magnum

  Agència Magnum
  És una agència internacional de fotografia. Cadascun dels fundadors va posar 400 dolars, sent aquesta agencia una de les primeres cooperatives en el món de la fotografia. Com que l’agència era de fotògrafs, aquests tenien més independència ja que els hi permetia esollir els temes a fotografiar, la seva edició i la seva publicació.
 • Primera càmera digital, Kodak

  Primera càmera digital, Kodak
  La primera càmera d'enregistrament digital pesava aproximadament 4 kg i tenia la mida d'una torradora. Feia fotos en blanc i negre amb una resolució de 0,01 megapíxels, que enregistrava les imatges en una cinta de casset amb una tardança de 23 segons per capturar la seva primera imatge. Aquesta càmera fotogràfica era un prototip tècnic, no previst per a la producció i comercialització
 • Format JPG

  Format JPG
  El JPG és un algorisme de compressió amb pèrdua. Això significa que en descomprimir la imatge no obtenim exactament la mateixa imatge que teniem abans de la compressió.
 • Photoshop

  Photoshop
  Thomas Knoll, un estudiant de doctorat a la Universitat de Michigan va escriure un programa en Macintosh Plus per mostrar imatges a escala de grisos en pantalles monocromàtiques. Finalment el va convertir un programa complet editor d'imatges. Amb el nom de Photoshop, va negociar un tracte amb el creador d'escànners Barneyscan per distribuir còpies del programa amb un total de 200 còpies de Photoshop distribuïdes.
 • Primer mòvil amb càmera fotogràfica

  Primer mòvil amb càmera fotogràfica
  Philippe Kahn va idear el primer model de telèfon amb càmera fotogràfica. El primer que va fer va ser enviar imatges seves nu al seu lavabo.
 • Instagram

  Instagram
  El desenvolupament d'Instagram es va iniciar a San Francisco, per Kevin Systrom i Krieger Mike. El producte va ser llançat a l'Apple App Store el 6 octubre de 2010 i va rebre el nom d'Instagram. Poc després del llançament de l'aplicació, Josh Riedel es va unir a l'equip com a Gerent de la Comunitat. Al novembre del 2010, Shayne Sweeney es va unir a l'equip com a enginyer i Jessica Zollman va ser contractada com un evangelista de la Comunitat a l'agost de 2011.
 • Càmera gigapíxel

  Càmera gigapíxel
  La càmera gigapíxel sincronitza 98 càmeres diminutes i és capaç de capturar imatges amb una resolució 5 vegades superior a la que l'ull humà és capaç de captar.