Charlasfotograficas fernandomarcos02

Història de la fotorafia

 • 300 BCE

  Càmera obscura

  Càmera obscura
  Instrument òptic capaç d'obtenir la projecció plana d'una imatge sobre part de la seva superfície interior.
  Consisteix en una gran caixa hermèticament tancada en la que entren els raigs de llum reflectits pels objectes de l'exterior únicament a través d'un petit orifici en una de les seves parets. L'orifici funciona com una lent i projecta a la paret una imatge de l'exterior invertida verticalment i horitzontalment, més petita i amb els colors fidels a la realitat.
 • 1r fotografia

  1r fotografia
  Feta per: Joseph Nicéphore Niépce
  Títol: Vista des de la finestra a Le Gras
  Amb 8 hores d’exposició
 • Daguerrotipo

  Daguerrotipo
  El daguerrotipo és un procés pel qual s'obté una imatge en positiu a partir d'una placa de coure recoberta de iodur de plata.
 • Calotipo

  Calotipo
  Mètode creat per William Fox Talbot, basat en un paper sensibilitzat amb nitrat d'argent i àcid gàlic que després de ser exposat a la llum era posteriorment revelat amb ambdues substàncies químiques i fixat amb hiposulfit.
 • Fenton

  Fenton
  Roger Fenton va ser un dels primers fotògrafs de guerra.
  Va ser criticat per les seves fotos "suaus" de la querra.
  Utilitzava plaques de vidre per fer les seves fotografies.
 • Inici de la fotografia de viatges

  Inici de la fotografia de viatges
  Entre els primers fotografs de viatges hi ha Serguei Mikhàilovitx Prokudin-Gorski, George Wilson Bridges, Maxime Du Camp, George Washington Wilson, Solomon Nunes Carvalho, Francis Frith i James Ricalton.
 • Nadar

  Nadar
  Nadar va ser el primer en fer fotografies aéreas, realitzades amb una càmera fotogràfica des d'un globus aerostàtic.
 • Primera fotografia a color

  Primera fotografia a color
  La primera fotografia amb color permanent va ser presa el 1861 pel físic britànic James Clerk Maxwell. Va presentar el seu mètode additiu de fotografia en color a Londres, amb la intenció de demostrar que qualsevol color es podia obtenir barrejant llums dels tres colors primaris (vermell, verd i blau) en diferents proporcions. Va provar la teoria fent passar la llum a través de filtres acolorits combinats i projectant el resultat en una pantalla. Va ser el primer sistema additiu permanent.
 • Gelatinobromur de plata

  Gelatinobromur de plata
  És un preparat de gelatina i bromur d’argent, molt sensible a la llum, que dóna nom a un procediment fotogràfic.
  En els seus inicis, aquest procés consistia a emprar una placa de vidre sobre la qual s'estenia una solució de bromur de cadmi, aigua i gelatina sensibilitzada amb nitrat d'argent. Aquesta placa no calia que es mantingués humida constantment.
 • Eadweard Muybridge

  Eadweard Muybridge
  Els seus experiments sobre la cronofotografía van servir de base per al posterior invent del cinematògraf.
  Cronofotografía: procés de visualització del moviment a partir d'una seqüència d'imatges gravades en una sèrie d'intervals iguals.
  Va ser el creador del mètode que fotografiava al cavall en les diferents etapes del seu galop i que proporcionaria una vista completa de tot el trajecte recorregut.
 • Étienne-Jules Marey

  Étienne-Jules Marey
  Marey va ser un científic i cronofotògraf francès. Pare de la tècnica cinematogràfica i el creador de l'escopeta fotogràfica.
  Aquest instrument és capaç de prendre 12 fotografies per segon, i tots els marcs enregistrats en el mateix quadre.
 • Primera projecció cinematogràfica

  Primera projecció cinematogràfica
  Els germans francesos Louis i Auguste Lumière van aconseguir, després de molts intents fallits, presentar en públic el seu invent. Es va organitzar una demostració de pagament als baixos del Grand Cafè de París, organitzada per Clément Maurici. L'entrada valia un franc i asisistir 33 persones. Els germans Lumière van cridar «cinématographe» a l'instrument que servia al mateix temps per a la presa d'imatges en moviment i la seva projecció en una pantalla.
 • Autochrome

  Autochrome
  L'autocrom va ser el primer sistema de fotografia en color, patentat pels francesos germans Lumière el 1907, a obtenir resultats considerables, a una velocitat raonable.
 • Primera Leica, amb pel·lícula de 35mm

  Primera Leica, amb pel·lícula de 35mm
  En 1923 apareix al mercat una màquina fotogràfica lleugera, versàtil i nova: la Leica. Aquesta càmera de 35 mm, que requeria pel·lícula petita i que estava, al principi, dissenyada per al cinema, es va introduir a Alemanya el 1925. Va ser creada per Oscar Barnack, un dependent de la fàbrica alemanya d'òptica Leit.
 • Primera càmera comercial Polaroid

  Primera càmera comercial Polaroid
  La invenció de les càmeres instantànies comercials fàcils d'usar s'atribueix generalment al científic americà Edwin Herbert Land, Land, qui va inventar la primera càmera instantània comercial: el model 95 Land Camera, el 1948, un any després de descobrir la pel·lícula instantània a Nova York . La càmera instantània més primitiva, la qual consistia en una càmera i una cambra fosca portàtil en un sol compartiment, va ser inventada el 1923 per Samuel Shlafrock.
 • Agència Magnum

  Agència Magnum
  Magnum va ser fundada pels reporters de guerra Robert Capa, David Seymour "Chim", Henri Cartier-Bresson, George Rodger i Bill Vandivert, a més de Maria Eisner i Rita Vandivert sent aquesta agència una de les primeres cooperatives en el món de la fotografia. Per primera vegada eren els propis fotògrafs els que tenien els seus drets, ja que fins llavors l'empresa que comprava les fotografies les podia usar sempre que desitgés sense pagar més als fotògrafs
 • Primera càmera digital a l’empresa kodak

  Primera càmera digital a l’empresa kodak
  La càmera Kodak introduïda l'any 1888 als Estats Units d'Amèrica és el model original de càmera fotogràfica creada per George Eastman. Es tractava d'una càmera en forma de caixa recoberta de pell amb una lent circular i un botó a un costat per a disparar les fotografies.
 • Primera versió d’adobe photoshop

  Primera versió d’adobe photoshop
  Thomas Knoll, un estudiant de la Universitat de Michigan va escriure un programa en Macintosh Plus per mostrar imatges a escala de grisos en pantalles monocromàtiques. Aquest programa, anomenat Display, va cridar l'atenció del seu germà, John Knoll, un treballador d'Industrial Light & Magic, que va recomanar a Thomas convertir el seu programa en un programa complet editor d'imatges.
 • Format JPG

  Format JPG
  JPEG (acrònim de Joint Photographic Experts Group) és un algorisme dissenyat per a comprimir imatges estacionàries amb 24 bits de profunditat o en escala de grisos.
  El 1982 es va iniciar el grup JPEG al que s'uneix el SGVII el 1986. La primera versió de l'estàndard va ser aprovada el 1991.
 • Primer mòbil amb càmera fotogràfica

  Primer mòbil amb càmera fotogràfica
  Abans dels smartphones, van existir els híbrids telèfon-càmera. El primer de tots va sortir l'any 2000 per part de la companyia japonesa Sharp i J-Phone. Aquest telèfon-càmera era capaç de prendre fotografies amb una resolució de 0.1 megapíxels per a un display de 256 colors.
  El telèfon es deia J-SH04 i tenia capacitat per emmagatzemar 500 números de telèfon.
 • Instagram

  Instagram
  Instagram "va ser creat pels joves Kevin Systrom i Mike Krieger. Aquesta aplicació es va pensar en principi només per a Iphone, Ipad i Ipod. A partir d'abril de 2012 es va estendre a Android arribant a 100 milions d'usuaris actius.
 • Gigapixel càmera

  Gigapixel càmera
  Una gigafoto és una imatge digital que es compon de mil milions (109) de pixels (elements d'imatge), més de 1.000 vegades la informació capturada per una càmera digital d'un megapíxel.
  A principis de 2011, van aparèixer unes poques càmeres de fotos capaces de crear una gigafoto en un sol escombrat de l'escena, com la Pa-STARRS PS1 i la càmera Gigapxl.