Noche estrellada

FETS ARTÍSTICS: Gerard Contreras

 • Period: to

  Els estralls de la guerra de Goya

  És una sèrie de 82 aiguaforts del pintor espanyol Francisco de Goya, realitzada entre els anys 1810 i 1820. L'horror de la guerra de la independència espanyola es mostra amb especial cruesa en aquesta sèrie. Les estampes detallen les crueltats comeses pels soldats napoleònics en la lluita amb el poble espanyol, en armes contra l'ocupació francesa. En vida de Goya només es van realitzar dues edicions completes.
 • Els afusellaments del 3 de Maig de 1808 Goya

  Els afusellaments del 3 de Maig de 1808 Goya
  És una pintura a l'oli realitzada per Francisco de Goya el 1814 i que actualment està exposada al Museu del Prado a Madrid. Forma una sèrie amb el quadre El dos de maig.
  El quadre és una instantània de la nit del 2 matinada del 3 de maig de 1808 quan els soldats francesos executen els presoners espanyols que havien fet en el transcurs de la batalla en represàlia a la revolta del 2 de maig durant la Guerra de la Independència Espanyola.
 • El naufragi de la fragata Medusa, Gericault

  El naufragi de la fragata Medusa, Gericault
  És una pintura del pintor francès Théodore Géricault, pintat el 1819. El tema del quadre fa referència al naufragi d'un vaixell francés, La Medusa, a les costes africanes, en el qual la immensa majoria dels viatgers va morir. Aquesta pintura es pot veure en l'actualitat al Museu del Louvre de París.
 • El caminant sobre un mar de núvols Caspar Friedrich pinta “”

  El caminant sobre un mar de núvols Caspar Friedrich pinta “”
  És un oli pintat el 1818 pel pintor romàntic alemany Caspar David Friedrich. Actualment, el llenç es conserva al Kunsthalle Hamburg d'Hamburg (Alemanya). El sublim poder de la natura fou un tema dominant en les pintures de Caspar David Friedrich (1774-1840). El paisatge de la seva Alemanya nadiua fou una font d'inspiració per a l'artista, però la seva història personal també podria explicar la tensió que va saber plasmar.
 • Period: to

  Goya pinta les pintures negres

  És el nom que reben una sèrie de catorze quadres de Francisco de Goya pintats amb la tècnica d'oli al secco, sobre la superfície d'arrebossat de la paret, com a decoració dels murs de la seua casa, anomenada la Quinta del Sordo, casa que el pintor va adquirir al febrer de 1819. Les pintures van ser traslladades a llenç entre els anys 1874 i 1878, i actualment es conserven en el Museu del Prado de Madrid.
 • Nicéphore Niépce fa la Vista des de la finestra a Le Gras

  Nicéphore Niépce fa la Vista des de la finestra a Le Gras
  Vista des de la finestra a Le Gras (La cour du domaine du Gras) és la fotografia permanent més antiga que es conserva. Va ser presa per Joseph Nicéphore Niépce el 1826, des d'una finestra.
  Niépce va capturar la foto amb una cambra fosca enfocada en un full de 20×25 cm tractat amb asfalt. Com a resultat de les 8 hores d'exposició, la llum del sol il·lumina els edificis d'ambdós costats.
 • La llibertat guiant al poble de Delacroix

  La llibertat guiant al poble de Delacroix
  És una obra del pintor francès Eugène Delacroix. Es tracta d'una pintura al·legòrica, de la Revolució de Juliol de l'any 1830, pintada el mateix any, que tingué lloc a París, on apareixen els diferents estaments socials i tendències que varen propiciar aquests fets. En primer terme, hi apareix una representació al·legòrica de la llibertat, que duu un fusell amb una baioneta i una bandera francesa, la que es va reprendre a partir d'aquesta revolució. El quadre va ser pintat poc després dels fets.
 • Daguerre presenta el seu invent el Daguerrotip (primera fotografía) al govern francés

  Daguerre presenta el seu invent el Daguerrotip (primera fotografía) al govern francés
  Daguerre va ser un pioner de la fotografia amb la invenció i difusió del sistema del daguerreotip. A més, també va treballar com a pintor i decorador teatral.
  El seu segon invent va ser el daguerreotip, el primer procediment fotogràfic que es va donar a conèixer públicament.
 • Es publica les lleis i teories del color de Chevreaul, que influenciaran als impressionistes

  Es publica les lleis i teories del color de Chevreaul, que influenciaran als impressionistes
  Va ser un químic francès de gran notorietat -i de notable influència sobre molts pintors de segle XIX- especialment pel seu intent d'elaborar una teoria científica sobre el color.
  En 1824 va ser nomenat director de tinters a la Fàbrica Reial de Tapissos dels Gobelins. És en aquest moment quan es bolca en els seus treballs sobre les lleis que governen els canvis d'intensitat dels colors i les ombres i, en particular, sobre la influència d'un color en juxtaposició a un altre.
 • William Talbot presenta el seu procediment fotogràfic, el calotip

  William Talbot presenta el seu procediment fotogràfic, el calotip
  És un mètode fotogràfic creat a Anglaterra per William Fox Talbot a la dècada dels anys trenta del segle XIX. Aquest mètode es basa en un paper sensibilitzat amb nitrat d'argent i àcid gàl·lic que després de ser exposat a la llum era posteriorment revelat amb ambdues substàncies químiques i fixat amb hiposulfit. És conegut també amb el nom de talbotip.
 • Tempesta de neu de William Turner

  Tempesta de neu de William Turner
  Turner va pintar moltes imatges explorant els efectes d'un vòrtex elemental. Aquí hi ha una barca de vapor al cor del vòrtex. En aquest context, el vaixell es pot interpretar com un símbol dels futurs esforços de la humanitat per combatre les forces de la natura.
 • Period: to

  el Realisme

  És un corrent artístic que pretén plasmar la realitat de la forma més exacta possible a les obres d'art. Si bé la majoria d'obres han buscat assemblar-se al model imitat (tret de l'art abstracte), el realisme prescindeix de símbols i esquemes i busca el detall, la màxima proximitat. Per això com a moviment autònom el realisme se situa al segle XIX, tant en escultura i en pintura com en la literatura.
 • L’enterrament d’Ornans de Gustave Courbet

  L’enterrament d’Ornans de Gustave Courbet
  Està realitzat amb la tècnica de la pintura a l'oli i mesura 315 centímetres d'altura i 668 d'amplada. Va ser pintat el 1849.
  La pintura va ser presentada al Saló de París de 1850, provocant un escàndol, ja que havia donat el tractament, en format i estil, d'una pintura d'història però sobre un fet que no era sinó un «episodi banal», un enterrament de poble, és a dir, una escena de gènere. Aquesta pintura va marcar el naixement del veritable realisme.
 • Period: to

  l’Estudi del pintor de Gustave Courbet

  És una pintura d'oli sobre tela de Gustave Courbet, de dimensions 361 × 598 centímetres. Fou pintat el 1855 i actualment està exposat al Museu d’Orsay de París. El nom complet, traduït al català, és El taller del pintor: al·legoria real que resumeix una fase de set anys de la meva vida artística (i moral).
 • Surt l’Art & Crafts. Morris crea una empresa d’arquitectura i disseny industrial

  Surt l’Art & Crafts. Morris crea una empresa d’arquitectura i disseny industrial
  Va ser un artesà, dissenyador, impressor, poeta, escriptor, activista polític, pintor i dissenyador britànic, fundador del moviment Arts and Crafts.
  William Morris va tenir una gran influència històrica en les arts visuals i en el disseny industrial del segle XIX.
 • Desdejuni sobre l’herba o Dinar campestre d’Edouard Manet

  Desdejuni sobre l’herba o Dinar campestre d’Edouard Manet
  És l'obra més polèmica d'Édouard Manet. El 1863 va ser presentada al Saló dels Rebutjats i va provocar un escàndol per l'ús de la juxtaposició dels colors, sense tons intermedis i la intensitat de la llum de la dona que es troba al mig. Així mateix per la injustificada nuesa de la dona central, ja que no es tampoc una pintura de temàtica mitologica. Va ser una obra que influí la resta d'impressionistes. Fou inicialment titulada el bany.
 • Period: to

  La vicaria de Marià Fortuny

  És un quadre pintat per Marià Fortuny i Marsal l'any 1870, obra culminant de l'anomenada pintura preciosista dins l'estil del realisme, que va assolir gran èxit a tota Europa com a expressió d'un realisme burgès, exempt del caràcter de crítica social. Es troba exposat al Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona. El quadre està signat i datat «Fortuny 1870» a l'angle inferior esquerre.
 • Sol ixent, impressió de Claude Monet

  Sol ixent, impressió de Claude Monet
  És una pintura a l'oli realitzada per Claude Monet el 1872 i que actualment s'exposa al Museu Marmottan Monet de París.
  El seu motiu és el port de Le Havre a França, usant molt pocs tocs de pinzell que suggereixen en comptes de delinear.
  La pintura es va exhibir el 1874 durant la primera mostra independent dels impressionistes
 • Primera exposició del grup impressionista als estudis de Nadar. Inici de l’Impressionisme

  Primera exposició del grup impressionista als estudis de Nadar. Inici de l’Impressionisme
  Es coneix com Exposicions impressionistes a les vuit exposicions organitzades pels pintors de l'anomenat grup impressionista a París, entre els anys 1874 i 1886, en que van donar a conèixer els seus treballs, a el marge de Saló oficial controlat per l'Acadèmia de Belles Arts francesa. Les exposicions dels impressionistes van suposar un pas fonamental en la independència de l'artista modern pel que fa a les institucions acadèmiques i en la creació d'un mercat privat d'art.
 • El pensador d’Auguste Rodin, l’escultura en bronze d’estil impressionista

  El pensador d’Auguste Rodin, l’escultura en bronze d’estil impressionista
  És una de les escultures més famoses en bronze d'Auguste Rodin.
  La peça, anomenada originalment El poeta, formava part d'una porta monumental pel Museu d'Arts Decoratives de París. Basat en La Divina Comèdia de Dante. Cadascuna de les estàtues representava un dels personatges principals del poema èpic. El pensador, en el seu origen, buscava representar Dante davant les Portes de l'Infern -el nom que Rodin va donar al portal del qual l'obra formaria part- ponderant el seu gran poema.
 • Moment de grans canvis culturals i científics

  Aparició de Salons oficials i exposicions de pintures acadèmiques. L’art oficial és l’art acadèmic.
 • Es comença a construir la Sagrada Família d’Antoni Gaudí

  Es comença a construir la Sagrada Família d’Antoni Gaudí
  És l’arquitecte més popular de la història.
  La seva revolució de l’arquitectura i de les arts plàstiques obre els camins de l’art actual i futur.
  L’obra d’en Gaudí és una recerca de la perfecció de l’art, de la perfecció personal i de la perfecció de la societat humana.
 • Un diumenge al migdia a la illa de la Grande Jatte de George Seurat

  Un diumenge al migdia a la illa de la Grande Jatte de George Seurat
  És un quadre del pintor neoimpressionista francès Georges Seurat, exemple de Puntillisme considerat per molts una de les pintures més rellevants del Segle XIX.
  L'illa de la Grande Jatte es troba en el riu Sena, a París, entre La Défense i el suburbi de Neuilly, dividida pel Pont-de-Levallois. Encara que per molts anys va ser un lloc industrial, en els últims anys va passar a albergar jardins públics i un conjunt residencial.
 • Manifest Simbolista pel poeta Jean Moreas

  Manifest Simbolista pel poeta Jean Moreas
  Jean Moreas va ser un poeta, assagista i crític d'art grec en llengua francesa. Va ser considerat un dels poetes simbolistes més importants fins a les primeries de la dècada del 1890.
 • Period: to

  Construcció de la Torre Eiffel. Monument commemoratiu de ferro forjat

  Després de la negativa del consistori barceloní, Eiffel, va presentar el seu projecte als responsables de l'Exposició Universal de París, on s'erigiria un any més tard, el 1889. Aquests van acceptar construir la torre, malgrat que en principi van pensar que l'haurien de desmuntar un cop acabada l'exposició. Només la voluntat popular va evitar que es derroqués.
 • Surt al mercat la Kodak 100 de George Eastman

  Surt al mercat la Kodak 100 de George Eastman
  Al començament amb pel·lícula en rotlle de paper, a l’any següent ja seria de cel·luloide.
 • Nit estrellada de Vincent Van Gogh

  Nit estrellada de Vincent Van Gogh
  És una pintura a l'oli realitzada per Van Gogh el 1889, actualment exposada al Museu d'Art Modern de Nova York.
  El quadre mostra la vista exterior, de nit, des de la finestra del sanatori de Sant Romieg de Provença, on s'havia reclòs després d'un dels seus freqüents atacs, tot i que fou pintada de memòria durant el dia. Data de mitjan 1889, tretze mesos abans del seu suïcidi. Des del 1941, forma part de la col·lecció permanent del Museu d'Art Modern de Nova York.
 • Period: to

  Aparició de l’estil modernista

  Amb diferents denominacions segons el país: Art Nouveau (França), Stile Liberty (Itàlia), Jugendstil (Alemanya), Sezessionstil (Àustria)
 • El crit d’Edward Munch, anticipa el que vindrà amb la pintura expressionista

  El crit d’Edward Munch, anticipa el que vindrà amb la pintura expressionista
  És l'obra més coneguda d'Edvard Munch. L'obra data del 1893, i s'engloba dins de l'estil expressionista. La tècnica utilitzada va ser l'oli i tremp sobre cartró de 91 cm × 73,5 cm.
  El tema de l'obra gira entorn una persona en primer que llança un crit d'angoixa. El crit sembla que s'encomana a tot el que rodeja el protagonista: fa de la natura la caixa de ressonància de les pròpies sensacions.
 • Els jugadors de cartes de Paul Cézanne

  Els jugadors de cartes de Paul Cézanne
  És un quadre del pintor de l'impressionisme francès Paul Cézanne, conegut en francès com Les Joueurs de cartes. Està realitzat en oli sobre llenç. Mesura 47,5 cm d'alçada i 57 cm d'amplada. Va ser pintat entre 1889 i 1892. Actualment, es troba al Museu d'Orsay, París.
  Sobre el mateix tema de la partida de cartes, Cézanne va pintar cinc quadres diferents, tota una sèrie, entre 1890 i 1896. Va començar la pintura estant a Suïssa i la va acabar a Ais de Provença.
 • Louis i Auguste Lumière presenten el cinematògraf

  Louis i Auguste Lumière presenten el cinematògraf
  Primera projecció pública cinematogràfica amb films com Arribada d’un tren a l’estació 1895, Sortida dels obrers de la fàbrica o El regador regat del mateix any. El cinematògraf permetia enregistrar i projectar.
 • Edifici magatzems Carson de Louis Sullivan, Escola de Chicago (llavor del funcionalisme)

  Edifici magatzems Carson de Louis Sullivan, Escola de Chicago (llavor del funcionalisme)
  Louis Sullivan la seva activitat professional s’inicia a Boston, i posteriorment a Chicago on s’associa amb l’arquitecte Dankar. investiga les possibilitats que ofereixen les estructures metàl·liques i l’aplicació que aquestes poden tenir en edificis comercials, construint els primers gratacels a la ciutat de Chicago. Tot i l’interés per l’estructura, Sullivan manté encara elements decoratius que l’entronquen amb el modernisme.
 • Exposició Universal de París

  Exposició Universal de París
  Va tenir lloc del 15 d'abril al 12 de novembre de 1900 a París, França.
  Van participar-hi 58 països i va tenir un cost total de 18.746.186 dòlars.
  L'estació d'Orsay (ara Museu d'Orsay), el Petit Palais, el Grand Palais i el pont Alexandre III van ser construïts per a celebrar l'exposició universal. El Petit Palais i el Grand Palais van ser construïts sobre l'emplaçament del Palau de la Indústria, bastit per una altra exposició, precedent, i universal (1855).
 • Viatge a la Lluna de Georges Méliès

  Viatge a la Lluna de Georges Méliès
  És una pel·lícula muda francesa de 1902 dirigida per Georges Méliès, adaptació lliure de dues cèlebres novel·les: De la Terra a la Lluna de Jules Verne i El primer home a la Lluna de H.G. Wells.
 • Es forma a Dresde el grup expressionista Die Brücke (ElPont)

  Es forma a Dresde el grup expressionista Die Brücke (ElPont)
  Fou un grup de pintors alemanys expressionistes reunits a Dresden, s'inicia en 1905 fins a 1913. La pintura del grup Die Brücke és una de les primeres expressions de les avantguardes del segle xx, en aquesta no només es busca experimentar i innovar sinó també s'efectua una protesta contra els academicismes i contra certs "estovaments" i rebuscamentos típics de la Belle Époque; en rigor.
 • Picasso pinta Les senyoretes d’Avinyó (Les demoiselles d’Avignon)

  Picasso pinta Les senyoretes d’Avinyó (Les demoiselles d’Avignon)
  És un quadre a l'oli de Pablo Picasso pintat a París i presentat el 31 de Març de 1907, que es troba al Museu d'Art Modern de Nova York des de la seva compra en una subhasta a Jacques Seligmann & Company. L'escena representa un prostíbul de Barcelona del carrer d'Avinyó, i es considera un dels primers quadres cubistes.
  Aquest quadre, que va marcar el començament de la seva Període africà o Protocubisme
 • Period: to

  El Palau de la Música Catalana de Lluís Domènech i Montaner

  És un auditori de música situat al barri de Sant Pere de Barcelona. Va ser projectat per l'arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner, un dels màxims representants del modernisme català. Amb solucions a l'estructura molt avançades, amb l'ús dels nous perfils laminats, una estructura central metàl·lica estabilitzada pel sistema de contraforts i voltes perimetrals d'inspiració gòtica i amb l'aplicació de grans murs de vidre i la integració de totes les arts aplicades
 • Period: to

  Aparició del moviment fauvista. Exposen al III Salon d’Automme de P

  És un moviment pictòric expressionista de principis de segle xx sorgit a París durant un breu període (1904-1907), entorn dels artistes Henri Matisse, André Derain i Maurice Vlamink. També foren fauvistes Braque, Friesz, Rouault, Marquet, Dufy i van Dongen. El nom els fou donat (pejorativament) per Louis Vauxcelles en la crítica que va fer del Saló de Tardor del 1905. En francès, "fauves" vol dir "bèsties salvatges".
 • Exposició retrospectiva de Cézanne

  Exposició retrospectiva de Cézanne
  El Museu Thyssen-Bornemisza presenta la primera retrospectiva de Cézanne a Espanya en trenta anys, des de l'exposició de l'MEAC de 1984. La mostra inclou 58 pintures de l'artista -49 olis i 9 aquarel·les- procedents de museus i col·leccions privades de tot el món.
 • Auguste Lumière inventa la fotografia en color

  Auguste Lumière inventa la fotografia en color
  Les plaques de vidre Autochrome, o autocromas, van sortir a l'mercat el 1907, sent el primer sistema comercialitzat, i l'únic disponible en color fins a 1935. Es va deure a la gran aportació dels francesos Auguste i Louis Lumière, que van idear un sistema de reixeta , en la qual la placa era recoberta de minúsculs grans de fècula de patata, tenyits. Les plaques autocromas eren transparències o diapositives.
 • Period: to

  Apareix i es desenvolupa el Cubisme

  És un dels moviments artístics pertanyents a l'art modern (altrament anomenats -ismes), present principalment en la pintura i l'escultura. Va tenir el seu moment més intens entre 1907 i 1914. És l'art i la innovació més important del segle xx, transformant la perspectiva convencional i la manera de percebre les formes, que apareixen fragmentades com un trencaclosques amb les peces mal posades.
 • Filippo Tomasso Marinetti publica el manifiesto futurista

  Filippo Tomasso Marinetti publica el manifiesto futurista
  El Manifest del futurisme, publicat al diari francès Le Figaro l'any 1909 per Filippo Tommaso Marinetti, poeta i novel·lista italià, fou l'escrit que va determinar les bases del futurisme i la inauguració d'aquest moviment avantguardista.
 • Sistema musical atonal. Arnold Schönberg composa Das Buch der hängen den Gärten (El llibre dels jardins penjats)

  Que el terme "atonal" s'aplica a la música que no és tonal, però encara no dodecafònica (tal com apareix en la definició de l'diccionari Akal / New Grove de la música) és una cosa bastant estès; no així tot el que gira entorn d'ell, el que com la seva continuació o contrari, la seva prolongació o el seu altre conforma aquest concepte.
 • Period: to

  A Munich es forma el grup Der Blaue Reiter (El Genet Blau)

  Fou un grup d'informació artística de l'expressionisme fundat a Munic per Vassili Kandinski i Franz Marc el 1911.
  Cavalls blaus (1911) de Franz Marc
  També formaren part del grup, entre d'altres, August Macke, Gabriele Münter, Alexei von Jawlensky, Marianne von Kefferin i Paul Klee. Els unia l'interès comú en l'art medieval i primitiu, així com en els moviments coetanis del fauvisme i el cubisme.
 • Llibre De lo espiritual en l’art de Wassily Kandinsky

   Llibre De lo espiritual en l’art de Wassily Kandinsky
  Aparegut el 1911, ens trobem davant el text teòric més difós de Kandinsky, un discurs estètic que desemboca a la pràctica de l'abstracció no figurativa. Lluny de ser un text pragmàtic -no pretén apel·lar a la raó i als el cervell-, s'expressa en un llenguatge de clares ressonàncies orientals, ple d'analogies, i busca resoldre les dificultats de l'expressió escrita. Una obra que, gràcies al seu gran poder comunicatiu, ha acabat exercint una influència profunda i indiscutible.
 • Formes úniques de continuïtat en l’espai, escultura futurista d’Umberto Boccioni

   Formes úniques de continuïtat en l’espai, escultura futurista d’Umberto Boccioni
  És una famosa escultura futurista realitzada el 1913 per l'escultor italià Umberto Boccioni.[1] La versió original es troba feta en guix, amb foses en bronze pòstumes, en alguns museus del món. Mesura 111,2 cm d'alçada per 88,5 cm de llarg i 40 cm d'amplada. L'original i una fosa en bronze es troba a Sao Paulo, al Museu d'Art Contemporani de la Univeritat de Sao Paulo (MAC-USP). La resta d'altres quatre foses en bronze es troben disperses en museus de Nova York, Londres i Los Angeles.
 • Té lloc l’Armory Show

  Té lloc l’Armory Show
  Va ser una amplia exposició d’art modern a Nova York, molt
  important, ja que suposà la porta d’entrada de l’art d’avantguarda europeu als EEUU.
 • Es publica el Manifest dadaista de Tristan Tzara

  Es publica el Manifest dadaista de Tristan Tzara
  Escrit per Tristan Tzara i publicat el 1918 al número 3 de la revista DADA de Zuric, el Manifest Dada és el primer manifest de el moviment dadaista. Altres textos importants per a la història de l'dadaisme són: el Manifest sobre l'amor feble i l'amor amarg, també de Tzara, llegit a París el 12 de desembre de 1920 a la Galeria Povolozky i publicat posteriorment al número 4 de la revista La vie des lettres.
 • Marcel Duchamp presenta el primer “ready-made”

  Marcel Duchamp presenta el primer “ready-made”
  Descriu l'art creat a partir de l'ús no disfressat, però sovint modificat, d'objectes que normalment no es consideren artístics i tenen una funció mundana i utilitària. Les obres d'aquest tipus s'anomenen ready-made quan l'artista no ha fet pràcticament cap modificació en l'objecte.
 • Apareix el TBO, revista de capçalera per entendre l’evolució del còmic a Espanya

  És una narració realitzada mitjançant una seqüència d'imatges o il·lustracions juxtaposades de forma deliberada, que tenen com a objectiu transmetre una història o qualsevol informació al lector i provocar una impressió estètica. Per fer-ho, els autors de còmics utilitzen tot un seguit de recursos gràfics. Will Eisner, autor i teòric del còmic, també el definia com art seqüencial. Alguns dibuixants de còmic el consideren el "novè art".
 • Period: to

  Execusió Cadira vermella i blava de Gerrit Rietveld

  En 1918 va dissenyar la Cadira Vermella i Blava, influenciat pel moviment De Stijl, al que va entrar a formar part el 1919, el mateix any que es va graduar.
 • Es funda la Bauhaus

  Es funda la Bauhaus
  Etapa de Weimar 1919 - 1925. Etapa de Dessau 1925 - 1932. Etapa Berlín 1932 - 1933, fins que queda clausurada pels nazis. Directors de l’escola: Walter Gropius, Hannes Meyer i Mies Van der Rohe. Kandisnky i Paul Klee professors.
 • El gabinet del Dr.Caligari, dirigida per Robert Wiene

  El gabinet del Dr.Caligari, dirigida per Robert Wiene
  és una avantguardista pel·lícula muda de 1920 dirigida per Robert Wiene i protagonitzada per Werner Krauß (Doctor Caligari), Conrad Veidt (Cesare), Friedrich Feher (Francis), Lil Dagover (Jane) i Hans Heinrich von Twardowski (Alan). La seva productora fou Decla.
 • Aparició de l’estil Internacional o racionalisme arquitectònic

  Aparició de l’estil Internacional o racionalisme arquitectònic
  Un conjunt d'arquitectures que comparteixen les característiques formals més puristes de l'arquitectura moderna i, en menor mesura, les funcionalistes. Aquesta denominació va fer fortuna com a sinònim de Moviment Modern al món anglosaxó que el va considerar un estil. El nom prové d'una exposició d'arquitectura europea i americana que tingué lloc al MoMA l'any 1932, organitzada per Henry-Russell Hitchcock i Philip Johnson.
 • (dècada dels 20) Grup Nova Objectivitat

  (dècada dels 20) Grup Nova Objectivitat
  Després del final de la Primera Guerra Mundial, es va instituir la Societat de Nacions, que va néixer amb la finalitat d'evitar que un conflicte d'aquesta magnitud tornés a repetir-se.
  L'Imperi rus va esdevenir la Unió Soviètica que, amb la ideologia marxista de Lenin, va ser la primera nació del món governada pel "proletariat" després de la sagnant Guerra civil russa.
  Estats Units va prosseguir el seu ràpid desenvolupament econòmic que, però, es va veure pertorbat per la Gran depressió de 1929.
 • Period: to

  La masia de Joan Miró

  La masía es una pintura al óleo realizada por el pintor Joan Miró entre los años 1921 y 1922. Constituye una especie de inventario de la masía que poseía su familia desde el año 1910 en la población de Montroig. El mismo Miró consideraba esta obra como una pieza clave en su carrera artística, describiéndola como «un resumen de toda mi vida en el campo». Está conservada en la National Gallery of Art, Washington D. C., donde fue donada por Mary Hemingway en 1987.
 • Nosferatu de Fiedrich Murnau

  Nosferatu de Fiedrich Murnau
  Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens, més coneguda com a Nosferatu és una pel·lícula alemanya dirigida per Friedrich Wilhelm Murnau i estrenada el 1922.
 • Manifest surrealista per André Breton. Apareix el Surrealisme

  Manifest surrealista per André Breton. Apareix el Surrealisme
  El Manifest del surrealisme, originalment i en francès Manifest du Surréalisme, és un llibre de no ficció publicat el 1924, escrit per André Breton. En aquest llibre s'expliquen els objectius, el significat i la posició política del moviment surrealista.
 • Casa Schöder de Gerrit Rietveld

  Casa Schöder de Gerrit Rietveld
  La casa Rietveld Schröder (en holandès: Rietveld Schröderhuis) (també coneguda com la Casa Schröder) situada a Utrecht (Països Baixos) va ser construïda el 1924 per Gerrit Rietveld i Truus Schröder-Schrader, qui va encarregar el projecte per al que va ser la seva residència, i la dels seus tres fills, fins a la seva mort el 1985. El requisit principal era un disseny preferiblement sense paredes.
 • Cadira Wassily o Model B3 de Walter Breuer

   Cadira Wassily o Model B3 de Walter Breuer
  La Cadira Wassily, també coneguda com la cadira Model B3, va ser dissenyada per Marcel Breuer el 1925-1926, mentre que ell era el cap del taller d'ebenisteria a la Bauhaus, a Dessau, Alemanya. Malgrat la creença popular, la cadira no va ser dissenyada per al pintor Wassily Kandinsky, qui era al mateix temps en la facultat de la Bauhaus. No obstant això, Kandinsky havia admirat el disseny completat, i Breuer fabricat un duplicat per a l'habitació personal de Kandinsky.
 • Exposició Internacional d’Arts Decoratives de París

  Exposició Internacional d’Arts Decoratives de París
  Va ser una Exposició Internacional celebrada a París l'any 1925 que tenia com a finalitat mostrar els avenços industrials i en les arts decoratives. La premissa primera de l'certamen era la modernitat. A l'certamen era obligat acudir amb creacions noves. En conseqüència, els projectes havien de allunyar-se de la tradició, excloent-se les obres historicistes i les seccions retrospectives del passat.
 • El Cuirassat Potemkin dirigida per Serguéi Eisenstein

  El Cuirassat Potemkin dirigida per Serguéi Eisenstein
  És una pel·lícula muda dirigida pel cineasta soviètic rus Serguei Eisenstein i estrenada el 1925. És considerada una de les grans obres mestres de la història del cinema.
 • Metròpolis dirigida per Fritz Lang

  Metròpolis dirigida per Fritz Lang
  Metropolis és una pel·lícula expressionista feta durant el curt període de la República de Weimar. Dirigida el 1927 pel director de cinema austríac Fritz Lang, la pel·lícula és muda i en blanc i negre.
 • Un gos Andalús de Salvador Dalí i Luís Buñuel

  Un gos Andalús de Salvador Dalí i Luís Buñuel
  És un curtmetratge surrealista i una de les pel·lícules més famoses de la història del cinema.
  Realitzat l'any 1929 per Luis Buñuel, amb guió d'ell mateix i de Salvador Dalí, recrea visions, obsessions, somnis i fantasies pròpies del surrealisme, moviment que, en aquestos anys, era sinònim d'avantguarda i prestigi. La producció va anar a càrrec del mateix Buñuel, que finançà el film amb l'aportació monetària de la seua mare.
 • La Ville Savoie de Le Corbusier

  La Ville Savoie de Le Corbusier
  Batejada les Heures claires «les Hores clares», la Villa Savoye fou construïda entre el 1928 i el 1931 sobre un terreny de set hectàrees, sobre el municipi de Poissy (Yvelines, França), per l'arquitecte Charles-Édouard Jeanneret-Gris, més conegut com Le Corbusier que acabava, amb aquesta realització, el seu període de les vil·les blanques.
 • Exposició Universal de Barcelona. Pavelló de Mies Van der Rohe

  Exposició Universal de Barcelona. Pavelló de Mies Van der Rohe
  El Pavelló Mies van der Rohe, conegut internacionalment com el Pavelló Barcelona, fou construït com el pavelló alemany de l'Exposició Internacional de Barcelona del 1929 per Mies van der Rohe i Lilly Reich. Aquest edifici és de formes simples, però elaborat amb materials luxosos com el marbre travertí. És un monument emblemàtic considerat com l'inici de l'arquitectura moderna del segle xx, i ha estat estudiat i interpretat exhaustivament.
 • El gran masturbador de Salvador Dalí

  El gran masturbador de Salvador Dalí
  El gran masturbador és un famós quadre del pintor català Salvador Dalí realitzat l'any 1929, d'estil surrealista. Està fet mitjançant la tècnica de l'oli sobre tela, i les seves mides són 110 × 150 centímetres. Es conserva a Madrid, al Museu Reina Sofia, ja que va ser llegat per Dalí a l'estat espanyol.
 • Period: to

  Aparició de l’arquitectura orgànica

  L'organicisme arquitectònic és la concepció arquitectònica basada en la convicció que l'art ha d'imitar la natura. Principalment contempla els edificis com organismes que s'han d'adaptar a l'entorn natural immediat que els circumda. Per tant, promou la interrelació entre l'exterior i l'interior, és a dir potencia l'harmonia entre l'hàbitat natural i humà.
 • La persistència de la memòria de Salvador Dalí

  La persistència de la memòria de Salvador Dalí
  La persistència de la memòria, popularment coneguda com Els rellotges tous, és una de les més reconegudes obres de Salvador Dalí. Es tracta d'un oli sobre tela de 24 × 33 cm que l'artista empordanès pintà el 1931. El 1934, fou adquirit pel MoMA gràcies a una donació anònima i actualment hi està exposat de manera permanent.
 • El gran profeta de Pablo Gargallo

  El gran profeta de Pablo Gargallo
  El profeta o Gran Profeta és una escultura de bronze de Pau Gargallo de 1933. La figura representa un orador, recobert amb pell, cridant amb el braç alçat mentre subjecta un bastó amb actitud amenaçadora.
  Es tracta d'una escultura de 2,35 metres amb grans buits acotats per elements corbats a partir del qual es configura el volum, i donen una gran força expressiva a l'obra, és per això que es conclou que mostra una estètica cubista a través d'un llenguatge expressionista.
 • Exposició d’art degenerat realitzada pel règim nazi a Alemanya

  Exposició d’art degenerat realitzada pel règim nazi a Alemanya
  És el terme que, al llarg dels anys 30 del segle XX, va usar el règim nazi per a designar qualsevol forma d'art que considerava producte d'una ment pervertida i que no corresponia a l'ideal burgès d'una imatge ben feta i figurativa que retratés l'heroisme ideal o la confortable vida quotidiana. L'expressió entartete Kunst va ser encunyada per Hitler i Alfred Rosenberg, el teòric i portaveu del partit.
 • Nova Bauhaus a Chicago

  L’IIT Institute of Design (ID) de l’Institut de Tecnologia d’Illinois (IIT), fundat com a New Bauhaus, és un disseny sistèmic centrat en l’ésser humà a una escola graduada.
 • El Gernika de Picasso

  El Gernika de Picasso
  Guernica és un famós quadre de Pablo Picasso que té com motiu el bombardeig de Guernica. El Govern de la Segona República Espanyola va encarregar a Picasso un quadre que decorés el Pavelló Espanyol durant l'Exposició Universal de 1937 a París.[1] Picasso va realitzar un quadre cubista expressant la seva visió del bombardeig i el va anomenar Guernica. Ha passat a ser una obra fonamental per a entendre la història de l'art.
 • Exposició Internacional de París. El Guernika s’exposa al Pabelló Espanyol

  Exposició Internacional de París. El Guernika s’exposa al Pabelló Espanyol
  El cinquanta aniversari de l'Guernica i, per tant, de la participació espanyola en l'Exposició Internacional de París de 1937, constitueix el motiu central d'aquesta exposició al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia. S'hi reconstrueix la memòria de l'Pavelló Espanyol, una fita en la presència espanyola en les exposicions universals i un dels millors pavellons de tots els que van assistir a l'exposició a París.
 • Casa Kaufmann o casa de la cascada, de Frank Lloyd Wright

  Casa Kaufmann o casa de la cascada, de Frank Lloyd Wright
  És una casa construïda per a Edgar Kaufmann entre 1935 i 1939 segons els plànols de l'arquitecte americà Frank Lloyd Wright. Wright fou un dels primers a crear terrasses sortints per obrir la casa enmig de la natura, l'adequació a l'entorn era un punt fort de la seva arquitectura, un dels principals trets de l'organicisme arquitectònic.
 • Primera aparició de Superman a la Revista Action Comics de Jerry Siegel i Joe Shuster

  Primera aparició de Superman a la Revista Action Comics de Jerry Siegel i Joe Shuster
  Superman és un personatge de ficció de còmic i un superheroi de l'editorial DC Comics. La primera aparició de Superman fou a la revista Action Comics número 1 l'any 1938. Amb el temps es convertí en un dels superherois més populars del món del còmic, i en una icona de la cultura pop.
 • Composició musical El Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo

  Composició musical El Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo
  És una composició musical per a guitarra i orquestra del compositor valencià Joaquín Rodrigo. Escrit el 1939, és l'obra més coneguda de Joaquín Rodrigo i el seu èxit estableix la reputació d'aquest compositor com un dels més importants de la postguerra espanyola. El seu adagio és molt popular i, fins i tot, s'han fet versions cantades per figures de l'òpera i la cançó lleugera.
 • The grapes of wrath (El raïm de la ira) pel·lícula de John Ford

  The grapes of wrath (El raïm de la ira) pel·lícula de John Ford
  Basada en la novel·la de John Steinbeck, sobre la classe treballadora durant la Gran Depressió.
 • Nighthawks (Falcons de la nit) d’Edward Hopper

  Nighthawks (Falcons de la nit) d’Edward Hopper
  És un quadre de pintor nord-americà Edward Hopper en el qual es veu a quatre persones assegudes en un diner urbà a la nit. No només és el quadre més famós fet per Hopper, sinó també un dels més reconeixibles de l'art nord-americà. Actualment es troba en la col·lecció de l'Institut d'Art de Chicago.
 • Aparició de l’art informalista.

  Aparició de l’art informalista.
  L'informalisme és un moviment pictòric que comprèn totes les tendències abstractes i gestuals que es van desenvolupar a Europa després de la Segona Guerra Mundial, en paral·lel amb l'expressionisme abstracte estatunidenc. Dins d'aquest moviment, es distingeixen diferents corrents, com l'abstracció lírica, la pintura matèrica, la Nova Escola de París, el taquisme, l'espacialisme o l'art brut.
 • Comença l’Expresionisme abstarcte, amb la tècnica dripping de Jackson Pollock

 • Comença l’Expresionisme abstarcte, amb la tècnica dripping de Jackson Pollock

  Comença l’Expresionisme abstarcte, amb la tècnica dripping de Jackson Pollock
  Moviment estilístic que dominà a Occident en el període 1945-1960. En aquesta anys, i després d’un llarg debat generat per les obres de les primeres avantguardes del segle XX, en els cercles artístics l’abstracció comença a imposar-se com la via més autèntica d’entendre la creació artística.
 • Surt el grup informalista “Cobra”

   Surt el grup informalista “Cobra”
  Fou un moviment artístic creat el 8 de novembre del 1948 al cafè de l'hotel Notre Dame de París pel poeta Joseph Noiret i els pintors Karel Appel, Constant Van Nieuwenhuis, Guillaume Corneille, Christian Dotremont i Asger Jorn. El moviment va sorgir com una reacció contra la baralla interminable entre els adeptes de l'art abstracte i de l'art figuratiu. De 1948 a 1951 publiquen la revista Cobra.
 • Period: to

  Surt el grup informalista “dau al set”

  fou un grup artístic avantguardista català creat al voltant de la revista homònima a Barcelona l'octubre de 1948 i inspirat en els treballs de Max Ernst, Paul Klee i Joan Miró. Els membres fundadors van ser el poeta Joan Brossa (que va crear el nom del grup i de la revista), el filòsof Arnau Puig i els pintors Joan Ponç (director de la revista), Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan-Josep Tharrats (editor i impressor de la revista).