L'edat mitjana

L'EDAT MITJANA

 • Period: 395 to 1453

  IMERI ROMÀ D'ORIENT/ BIZANTÍ

  Es va anomenar Imperi bizantí a l'Imperi romà d'Orient que va perdurar durant 10 segles després de la caiguda del d'Occident. ... La fi de l'imperi, el 29 de maig de 1453, quan la ciutat va caure sota l'exèrcit de l'Imperi otomà, es considera generalment com la fi de l'Edat Mitjana. Bandera i escut de l'Imperi bizantí.
 • Period: 476 to 1000

  ALTA EDAT MITJANA

  L'Alta Edat Mitjana comprèn el període del segle V al segle X, un total de cinc segles caracteritzats per la lluita per la supremacia dels tres imperis coetanis: el bizantí, l'islàmic i el carolingi
 • 554

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic

   Toledo es converteix en capital del regne visigòtic
  va ser fundat després de la derrota dels visigots a la batalla de Vouillé (507) a mans dels francs, la qual cosa els va obligar a desplaçar-se amb la seva població a Hispània, i de la Gàl·lia només van conservar l'extrem occidental de la Narbonense, conegut com Septimania , posant fi així al regne visigot de Tolosa (Toulouse). La nova capital la van situar a Toledo i encara que no es té constància del moment exacte.
 • Period: 632 to 1258

  IMPERI ISLÀMIC

  La història de l'islam inclou la història de la fe islàmica com a religió. Com la majoria de les religions del món, el desenvolupament històric de l'islamisme ha tingut un impacte clar en la història política, econòmica i militar de les àrees dins i fora del que es consideren les principals zones geogràfiques d'abast”.
 • 711

  Arrivada dels musulmans a la Peninsula Iberica

  Arrivada dels musulmans a la Peninsula Iberica
  L'any 711 els musulmans del nord d'Àfrica van envair la península Ibèrica. Els musulmans van convertir la Hispània romana en un dels centres intel·lectuals de la cultura islàmica i van ocupar part de la península durant uns vuit segles.
 • Period: 751 to 843

  IMPERI CAROLINGI

  L'Imperi carolingi és un terme historiogràfic utilitzat per referir-se al Regne franc de la dinastia carolíngia des de la coronació imperial de Carlemany l'any 800 fins a la divisió dels seus territoris al Tractat de Verdun del 843.
 • 797

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari
  Irene va néixer en una família noble d'Atenes, els . El seu oncle Costantí Sarantapekhos era un patrici i probablement estrateg d'un dels temes de Grècia. Quan va quedar òrfena, va ser portada a la cort de l'emperador Constantí V. L'1 de novembre del 769, algunes naus la van escortar al palau de Hiera, a la riba asiàtica del Bòsfor, per portar-la després a Costantinoble on fou acollida solemnement
 • 843

  Tractat de verdum

  Tractat de verdum
  El Tractat de Verdún va ser un pacte signat a l'agost de 843 entre Lotario, Luis el Germánico i Carlos el Calvo —fills de Ludovico Pío i néts de Carlemany—, a la localitat francesa homònima.1 Aquest tractat va tenir com a origen l'ordinatio imperii, que decretava la manera de procedir si moria un dels monarques subsidiaris sense descendència.
 • 880

  Fundació del monestir de Ripoll

   Fundació del monestir de Ripoll
  És un monestir benedictí que va ser fundat pel comte de Barcelona, ​​Urgell i La Cerdanya Guifré el Pilós / Wifredo el Belloso al segle IX. ... El 20 d'abril de l'any 888 el monestir de Ripoll fou solemnement consagrat i dedicat a Santa Maria.
 • Period: 1001 to 1492

  BAIXA EDAT MITJANA

  S'anomena baixa Edat Mitjana el període que va des del segle XI fins al XV. Normalment es fa referència a l'any 1492 com la fi de l'Edat Mitjana.
 • 1053

  Cisma d'Orient

  Cisma d'Orient
  El Gran Cisma és el nom donat a l'esdeveniment que va dividir el cristianisme en el catolicisme occidental i l'ortodòxia oriental. Encara que normalment data del 1054, el cisma entre Occident i Orient es veu ara com el resultat d'un llarg període d'estranyament entre les dues Esglésies.
 • 1137

  Fundació de la Corona d'Aragó

  Fundació de la Corona d'Aragó
  fou el conjunt de territoris que estigueren sota la jurisdicció del rei d'Aragó[1] des del 1162 fins al 1715. Aquest conjunt territorial estigué format inicialment pel Regne d'Aragó i el comtat de Barcelona, ​​i malgrat que al llarg dels segles s hi incorporaren altres territoris, el conjunt patrimonial d'Aragó i Barcelona restà sempre unit.
 • 1212

  Batalla de las Navas de Tolosa

  Batalla de las Navas de Tolosa
  Alfonso VIII de Castella va concebre, possiblement després de la pèrdua del castell de Salvatierra, que era una posició avançada de l'ordre de Calatrava en territori almohade, la idea de lliurar una batalla decisiva contra l'emir almohade Muhammad an-Nasir,
 • 1346

  Arribada de la Pesta Negra a Europa

   Arribada de la Pesta Negra a Europa
  L'1 de desembre de 1347, un navili vingut del mar Negre i ple de mariners moribunds va atracar al port de Messina, Sicília. Va ser l?inici de la plaga.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom
  el 12 d'octubre de 1492 Cristóbal Colón va arribar al que avui coneixem com Amèrica en trobar-se amb les Antilles i desembarcar a l'illa de Guanahaní, mateixa que va batejar amb el nom de San Salvador (posteriorment va arribar als actuals territoris de Santo Domingo i Cuba ).