Oip

L'EDAT MITJANA

 • Period: 395 to 1453

  IMPERI ROMÀD'ORIENT/BIZANTÍ

  L'Imperi Romà d'Orient, conegut igualment com a Imperi Bizantí en la seva fase medieval, fou la part oriental de l'Imperi Romà, amb capital a Constantinoble (actualment Istanbul i antigament Bizanci), que després de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident el 476 assumí la jurisdicció sobre la totalitat de l'Imperi i es mantingué durant un mil·lenni fins a la seva conquesta pels otomans el 1453.
 • Period: 476 to 1000

  ALTA EDAT MITJANA

  L' alta edat mitjana és una de les divisions convencionals de la historiografia europea que fa referència al període entre la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i l'any 1000.
 • 554

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic
  La fi del regne visigode de Tolosa: la batalla de Vouillé
  A principis del segle V el poble germànic dels visigodes va ser assentat per les autoritats de l' Imperi Romà d' Occident a la província d' Aquitània Secunda a la costa occidental de les Galies mitjançant un foedus signat l' any 418.
 • Period: 632 to 1258

  IMPERI ISLÀMIC

  L' Imperi Islàmic. L' islamisme sorgeix de la unió de la cultura àrab al voltant del llegat religiós de Mahoma, qui va ser capaç d' organitzar una religió sustentada en el poder polític, d' aquesta manera es va formar un imperi que va tenir influències en tres continents Àfrica, Àsia i Europa.
 • 711

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
  L’arribada dels musulmans a la península Ibèrica va ser possible gràcies a diferents esdeveniments històrics: l’estat de guerra civil a la península i el comportament d’un cert nombre de visigots. Amb la mort del rei visigot Vítiza l’any 710 a Toledo, la península va quedar dividida en dues faccion.
 • Period: 751 to 843

  IMPERI CAROLINGI

  L'Imperi Carolingi és un terme historiogràfic utilitzat per referir-se al Regne franc de la dinastia carolingia des de la coronació imperial de Carlomagno l'any 800 fins a la divisió dels seus territoris en el Tractat de Verdún del 843.
 • 797

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari
  Irene, nascuda a Atenes, era, tot i que pobre, famosa per la seva bellesa. Va contreure matrimoni amb l'emperador León IV. Quan aquest va morir, el 8 de setembre del 780, Irene va assumir la regència en nom del seu fill Constantino VI, que tenia només 10 anys d'edat. Durant els 11 anys següents, l'emperatriu va ser l'única governant efectiva de l'Imperi bizantí.
 • 843

  Tractat de Verdum

  Tractat de Verdum
  El Tractat de Verdún va ser un pacte signat l'agost de 843 entre Lotario, Luis el Germánico i Carlos el Calvo —fills de Ludovico Pío i néts de Carlomagno—, a la localitat francesa homònima.
 • 880

  Fundació del monestir de Ripoll

  Fundació del monestir de Ripoll
  Va ser fundat cap a l'any 880 pel comte Wifredo el Vellós, -segurament sobre un altre de l'època visigòtica -. Es va convertir en lloc d'enterrament dels comtes de Barcelona i de Besalú. El monestir va aconseguir ser un centre de scriptorium i cultural molt important de l' Edat Mitjana a Catalunya, amb una projecció a l' alçada d' altres abadies europees d' aquest període com les de Saint Denis, de Fleury o Montecassino.. Va ser declarat Bé Cultural d' Interès Nacional l' any 1931.
 • Period: 1001 to 1492

  BAIXA EDAT MITJANA

  La baixa edat mitjana o baixmedieval és el terme utilitzat per descriure la història europea dels segles XI a XV. Aquest període va ser precedit per l'alta edat mitjana, i va ser succeït per l'edat moderna (el Renaixement). Podem dividir aquest període entre una edat mitjana central (segles XI-XIV) i una edat mitjana tardana (segles XIV i XV)
 • 1053

  Cisma d’Orient

  Cisma d’Orient
  El Cisma Est-Oest (també conegut com el Gran Cisma o Cisma de 1054) va ser el trencament de la comunió que es va produir al segle xi entre l'Església Catòlica i l'Església Ortodoxa Oriental. El cisma va ser la culminació de les diferències teològiques i polítiques que s'havien desenvolupat durant els segles precedents entre el cristianisme oriental i occidental.
 • 1137

  Fundació de la Corona d'Aragó

  Fundació de la Corona d'Aragó
  El nom de «Corona d'Aragó» s'aplica en la historiografia actual a partir de la unió dinàstica entre el Regne d'Aragó i el Comtat de Barcelona, tot i que no es va utilitzar històricament fins al regnat de Jaime II el Just a finals del segle XIII, i entre el segle XII.
 • 1212

  Batalla de las Navas de Tolosa

  Batalla de las Navas de Tolosa
  La batalla de les Navas de Tolosa, anomenada també batalla d'Úbeda, va ser un enfrontament armat que va tenir lloc el 16 de juliol de 1212, prop de Jaén, al sud de l'actual Espanya, en el context de la Reconquesta cristianade la península ibèrica.
 • 1346

  Arribada de la Pesta Negra a Europa

  Arribada de la Pesta Negra a Europa
  Des de Suïssa s'estengué a França i la península Ibèrica i el 1349 arribà a les Illes Britàniques. El 1353, després d'haver infectat tot Europa, els focus de la malaltia es reduïren fins a desaparèixer. Segons estudis moderns, la Pesta Negra matà com a mínim un terç de la població del continent.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom
  Fa uns 500 anys aproximadament, al 1492, Cristòfol Colom va descobrir Amèrica. El descobriment d’Amèrica per als americans no va ser sol un descobriment si no el principi d’una nova invasió. Cristòfol Colom va anar a Amèrica pensant-se que anava a les Índies i va ser una altra persona que va dir que no hi eren.